От утре заведенията с маси на открито ще могат да ги разполагат през метър и половина, а не през 2,5 метра, както беше предвидено в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

По този въпрос управляващите са постигнали съгласие на Коалиционния съвет днес, съобщи лидерът на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов, а по-късно решението стана факт с нова заповед на здравния министър. Освен това, Кирил Ананиев отменя и изградените КПП-та в областните градове от тази нощ, както и ограниченията за влизане и излизане от София.

В неделя министър Ананиев издаде заповед, според която заведенията с маси навън ще могат да отворят от 6 май, но при строги противоепидемични мерки, включващи отстояние между масите от 2,5 метра, задължителни маски за персонала, дезинфекция след всеки посетител и задължително наличие на диспенсери с дезинфектант за клиентите.

Ресторантьорите обаче предупредиха, че ще е безсмислено да отворят, защото задължителното отстояние на 2,5 метра ограничава прекомерно възможността за разполагане на маси, а оттам и за повече клиенти.

Днес Валери Симеонов съобщи, че управляващите са се консултирали със здравните експерти, които са уверили, че и 1,5 метра отстояние между масите е достатъчно и заповедта на министър Ананиев беше коригирана.

Друга промяна въвежда и възможност за носене и на предпазни шлемове от персонала на заведенията, вместо маски, като е препоръчително и носенето на ръкавици. Наред с масите и столовете, тоалетните трябва да се дезинфекцират на всеки час, гласи актуализираната заповед. Разрешават се вече и посещенията на музеи на открито при спазване на социална дистанция и всички противоепидемични мерки. Промяна има и при ползването на плувните комплекси и басейни по отношение на разстоянията между шезлонгите там. До днес заповедта предвиждаше разстояние от 4 метра между шезлонгите на два съседни чадъра, а сега изискването е за 5 метра между самите чадъри.

На Коалиционния съвет е постигнато съгласие за насърчаване на туризма по Черноморието с въвеждането на безплатни чадъри, маси и шезлонги в предстоящия сезон, който оптимистично се очаква да започне на 1 юли.

„Това ще бъде компенсирано от държавата за сметка на концесионната такса на фирмите, които отговарят за съответните плажни ивици“, обясни лидерът на НФСБ.

От „Обединени патриоти“ предложиха и ваучери за почивка за работещите, които нямат дългове към хазната, но от ГЕРБ имат резерви към това предложение. Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че е имало спор.

„Какво правим с гражданите с високи доходи?“, попита Дончев и добави, че тези хора могат и сами да си платят почивката, поради което мярката няма да ги стимулира да отидат на български курорт.

Според Красимир Каракачанов пък мярката е полезна. „Парите ги завърташ от единия джоб в другия“, каза вицепремиерът и военен министър.

„Патриотите“ искаха и да бъдат намалени и данъците за туризма, но от ГЕРБ категорично са отказали, защото това е едно от условията в коалиционната програма.

„Не е записано в програмата, но не беше записано и че ще има коронавирус. Но щом е поставен въпросът трябва да се помисли“, коментира по този повод Каракачанов.

Управляващите обмислят и възстановяване на програмите за саниране, но този път те да не са безвъзмездни, а с поне 30% участие на етажната собственост.

Съгласие е постигнато и за разрешаване на строителството в курортите до 15 юни, вместо ограничението в момента, което е до 15 май, като аргументите им са, че туризъм в момента, така или иначе, няма.

„Лицемерно и нечестно би било да твърдим, че винаги мислим и целим едно и също. Това би било нечестно към всички граждани, които са подкрепили различните партии. Има теми, по които има безспорен консенсус“, каза Дончев и добави, че няма да има ограничения в парите за строителство и дори ще се опитат да ги увеличат. Той разкри, че в момента управляващите работят и по усъвършенстване на мярката 60/40, която да покрие и случаите, когато има временна заетост и ангажиране на част от персонала.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pattra
pattra
06 май 2020 7:47
Гост
Ганьо
Ганьо
05 май 2020 16:32
Гост

Като са тръгнали с екстрите по морето, да вземат да отпуснат и по едно питие безплатно.

Анонимен
Анонимен
05 май 2020 15:13
Гост

На българина му дай да яде и пие. А за здравето ни сигурно Ананиев ще се загрижи.

Харалампи
Харалампи
05 май 2020 14:26
Гост

Подкрепям промените. Трябва леко леко да се върнем към както го наричат сега – Новото нормално.

Гери
Гери
05 май 2020 14:57
Гост

Това хич не е много леко. Дано поне да е за добро. Защо им трябваше да пускат заведенията.

Шумковски
Шумковски
05 май 2020 14:26
Гост

Не вярвам тези мерки да доведат нито до напълване на хазната, нито до смаляване на заболелите. Друг е въпроса, че като не можеш спокойно да идеш в Гърция или Италия, защото не знаеш кое работи и кое не и ще можеш ли да се класираш за музей или не, то ще идеш по Пловдив, Рила, Пирин, Шабла, Бургас и така

Щефан
Щефан
05 май 2020 14:25
Гост

Популизъм. Всичко се прави за да не писка народа, че му писна у дома да седи и в прибавка за да се „пълни“ хазната. То сега едно масово пълнене ще настане на тая пуста хазна.

Релевански
Релевански
05 май 2020 14:24
Гост

Страх ме е от втора вълна. Да страх!

Хсистова
Хсистова
05 май 2020 14:58
Гост

И мен. Мисля, че много рано му отпуснаха края.

Кокос
Кокос
05 май 2020 14:24
Гост

Приемат се масово някакви мерки в Европа, които не знам колко ще са от полза или е глъдка въздух преди есенната вълна от вируса и новата изолация за цялата зима.

Иванова
Иванова
05 май 2020 14:23
Гост

Пред нас кръчмите са празни, нищо, че масите са даже на повече отстояние. Хората ги е страх и никой няма да юрне по кръчмите да ходи. А и резервацията трябва да се прави от месец напред предполагам, а не както досега от предния ден?

Кирил
Кирил
05 май 2020 14:59
Гост

Не всички разсъждават така за съжаление. Времето вече е хубаво и сега пак ще висят по два часа да се лигавят на една чаша кафе и половин кутия цигари.

RisteV
RisteV
05 май 2020 14:22
Гост

Бе да ви кажа не мисля, че сега му е времето да ходим на кръчма, но ней се.

Емил
Емил
05 май 2020 14:22
Гост

Друг е въпроса кой ще иде. Защото за мен лично карантината продължава и аз продължавам да си седя в изолация със семейството си.

Анонимен
Анонимен
05 май 2020 15:00
Гост

Чак пък в изолация! Аз си излизам, но спазвам мерките.Дори ми се налага да ходя на работа.

Попгеоргиев
Попгеоргиев
05 май 2020 14:21
Гост

Ами правилно решение. Иначе от 400 места той трябва да обслужва реално само 50, защото в тия 400 влиза и мястото вътре в заведението, което не може да се ползва.

Анонимен
Анонимен
05 май 2020 15:39
Гост

Да ти имам проблемите.

Милена В
Милена В
05 май 2020 14:20
Гост

Ето за това говорят много хора. За тази неадекватност. То няма лошо да са през метър. Но защо не седнаха да го обсъдят с бранша и тогава да обявяват някакви неща. Защото те обявиха, бранша скочи и сега масите са на метър. Защо не го изкоментирахте, а всичко през медиите става.