Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) отказа да пусне под домашен арест Маринела Абаджиева и я остави да се лекува в болницата на затвора.

С окончателното си определение АСНС отмени домашния арест на Арабаджиева, наложен преди седмица от спецсъда заради влошеното ѝ здравословно състояние.

Арабаджиева страда от хипертония и исхемична болест на сърцето. Първата инстанция прие, че макар да има обосновано предположение, че е участвала със съпруга си Ветко и сина си Вълчо в престъпна група за укриване на данъци и пране на пари, както и, че може да повлияе на свидетели, престоят ѝ в ареста вече е опасен за нейното здраве.

Апелативните спецсъдии обаче се позоваха на заключение на медицинска експертиза, според която Арабаджиева може да бъде лекувана и в болницата на затвора, откъдето тя беше доведена в съда. Днес тя също е имала здравословни проблеми и по време на пътуването кръвното ѝ налягане паднало до 90/60.

„За мен е голям шок да съм в болницата вързана. Лекарите в затвора се шашнаха. Или съм с много ниско, или съм с много високо кръвно, което може да доведе до увреждане на бъбреците и черния дроб. Най вече се тревожа за бъбреците, защото съм била на хемодиализа“, каза Арабаджиева, цитирана от в. „24 часа“.

Макар да отмени домашния арест, съдът подчерта, че държането на Арабаджиева с белезници на болнично легло е недопустимо от страна на властите.

„Затруднявам се да коментирам това решение. Съдът пое риск за живота и здравето ѝ. Никъде не се спори, че опасност за живота има. Преди три години Арабаджиева е изпаднала в кома и едва е била спасена“, коментира адвокат Ина Лулчева.

Арабаджиева не е на свобода от март, когато заедно със съпруга ѝ бяха задържани в дома на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар близо до Барселона. Преди това в продължение на почти година властите ги издирваха по цял свят след акцията на МВР и прокуратурата в хотелите „Маринела“ и „Марица“, където бяха открити над 10 млн. лева.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Предупреждение
Предупреждение
26 септември 2019 16:32
Гост

Не се подигравайте на жената, защото утре може да сте вие на нейно място, както се задава Гешев на хоризонта. Никой не е защитен!

Размисли
Размисли
26 септември 2019 16:31
Гост

Сигурен съм, че в болницата на затвора има досатъчно добри условия за лечението ѝ. Явно и съдът така е преценил.

Просто човече
Просто човече
26 септември 2019 20:26
Гост

До „Размисли“ Не бъдете толкова сигурен, след като и една минути не си прекарал в това наричащи го „Болница на затвора “ мизерно място. Гледката от вътрешната страна на стените му е покъртително унизителна за човешкото достойнство. Нищо хуманно няма да спиш на душеци отпреди 89′, упикани, ръждиви, без чаршафи и поставени на поддали пружините легла, взети от отдавна заличени училищни интернати. Тъжно е и че често съдът все още работи само формално, а не подлага на проверка твърденията дори на лекарите, защото не е длъжен да се съобразява с тяхното мнение. Яно на никой не му се пишат опровергаващи… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 15:30
Гост

Що ми се струва, че това ще им остане наказанието и затова ревниво ги държат зад решетките.

Фиона
Фиона
26 септември 2019 14:50
Гост

Много е чувствителна милата. Чак изпада в шок. Аз живея с такова кръвно от 60 години. Пък не бия камбаната, че съм пред умирачка.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 17:14
Гост

Ама не живееш в затвора, предполагам

Маргин
Маргин
26 септември 2019 14:47
Гост

За сетен път се убеждавам, че престъпленията водят до влошаване на здравето.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 14:45
Гост

Със здравето шеги и инати не биват.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 15:45
Гост

Така си е. За това не е добре да си подритваш здравната книжка.

Камен
Камен
26 септември 2019 14:30
Гост

Стига де, зорлем ще ни накарат да я съжаляваме!

Симона
Симона
26 септември 2019 14:45
Гост

Каквато и да е, диагнозите й въобще не са за подценяване. Можеха да направят компромис все пак.