Десет дни след категоричния ѝ избор за председател на Специализиран наказателен съд Мариета Райкова днес встъпи в длъжност. Това е станало пред председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев, който ѝ е пожелал успех на новия пост.

Допреди да оглави СНС Райкова беше зам.-шеф на съда. Тя беше издигната от Общото събрание на съда за председателското място. То се оваканти след като Георги Ушев пък беше избран за ръководител на АСНС.

Конкурент на Райкова за шеф на спецсъда беше Мария Карагьозова от Софийския районен съд, но тя не получи нито един глас в своя подкрепа. Всички членове на Съдийската колегия дадоха вота си за Райкова, а председателят на Върховния касационен съд гласува срещу двете кандидатки.

Съдиите от спецсъда с новия и стария председател – Мариера Райкова и Георги Ушев.

Мариета Райкова започва работа в съдебната система през 1997 г. като следовател. След това става съдия в Софийския районен съд. Част от състава на Специализирания наказателен съд е от 2014 г., а от началото на май м.г. е заместник-председател на СНС.

При номинирането ѝ за шеф на съда колегите ѝ заявиха, че тя е много добър професионалист, познава проблемите в дейността на СНС, би могла да продължи традицията за липса на конфронтация между магистратите, вътрешно разбирателство и добър микроклимат. Освен това те изтъкнаха, че тя е човек, който би защитил интересите на колегите от СНС и най-вече по въпросите, свързани с липсата на кадри и лоши битови условия.

При избора в Съдийската колегия на ВССС Райкова предложи на сайта на съда да се публикуват кратки резюмета на мотивите към присъдите, като обясни, че никой няма да прочете 50 страници решение, а хората се информират за наказателните дела от медиите. „Не винаги обществото разбира справедливостта като справедливост, а като отмъщение“, каза тя тогава и добави, че съдията в спецсъда трябва да има гръбнак.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жълто
Жълто
16 февруари 2019 14:01
Гост

Гръбнак ли ?? ?:Д :Д: Д Мислех си, че сте безгръбначни. То и Митьо пищова да го направят председател няма да има разлика, колко ти му е да изпълнява политически поръчки. Единствените ефективни съдебни решения, които са свързани с това нещо наречено СНС са тези от СПЧ, с които ни осъждат.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2019 16:59
Гост

Айде да повлече крак и спецпрокуратура.

Мартин Методиев
Мартин Методиев
15 февруари 2019 16:06
Гост

Една от най-непочтенните жени в страната. Тя е далеч от идеалите на правото, няма общо с правната теория и повелите на законите. Спец съда си измисля доказателства и работи в ущърб на българските граждани.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2019 15:52
Гост

Ще бъде голямо улеснение, ако се публикуват кратки резюмета на мотивите към присъдите.

Някой
Някой
17 април 2019 15:39
Гост

Улеснение ще бъде, ако преди пълните мотиви се публикуват резюмета. Присъдите и техните мотиви трябва да бъдат публични. Ако се публикуват само резюмета, без пълните мотиви с това се накърнява прозрачността на правосъдието.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2019 15:51
Гост

Честито и успех в това ърудно начинание.