Всеки магистрат, който не членува в професионални организации, ще има право да подкрепи само един свой колега, който да го представлява в Съвета за партньорство. Такова изискване ще залегне в наредбата за Съвета за партньорство, стана ясно на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, който реши да измени подзаконовия нормативен акт.

Наредбата беше приета миналата година. Срокът за подаване на заявление на съсловни организации и на магистрати, които не членуват в такива, изтече на 27 декември. Оказа се, че желаещите да участват в съвета са пет професионални организации – Съюзът на съдиите, Асоциацията на българските административни съдии, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

Според Наредбата за организацията и дейността на съвета в него трябва да влязат и 11 магистрати, които да представляват онези свои колеги, нечленуващи в нито една съсловна организация. Местата са разпределени на квотен принцип – шест за съдии, четири за прокурори и едно за следовател.

Заявленията обаче бяха осем – на съдиите от Софийския градски съд Анелия Янева (подкрепена от 133 магистрати), Атанас Маджев (100), Анелия Щерева (117), Валерия Братоева-Дамгова (120) и Албена Ботева (118), както и Илиана Димитрова-Васева от Окръжен съд – Пазарджик (128), Ангелина Лазарова от Апелативен съд-Варна (203) и Елена Динева от следствения отдел на Софийската градска прокуратура (108). По-късно заявление подаде и районният прокурор на София Радослав Димов.

Миналата седмица, когато ВСС трябваше да конституира съвета, кадровици поставиха въпроса дали има дублиране на гласовете на магистрати, подкрепили свои колеги за членове.

Макар в наредбата да няма такава забрана, решението за конституиране беше отложено, докато не се направи справка дали има повтаряне на гласове.

Днес беше представен доклад, от който става ясно, че само един номиниран за член на съвета съдия е без дублиращи се гласове. Кой е той, не беше съобщено.

Разбра се обаче, че 54 съдии са подкрепили петима свои колеги, при други четири номинации дублиращите се гласове били 27, в трети случай – 19 съдии са се подписали под имената на трима свои колеги, а 46 – за по двама.

Затова мнозинството във ВСС реши да промени наредбата като въведе задължителното изискване да няма повтарящи се гласове.

Пламена Цветанова постави друг въпрос – след като ще се променя нормативната база, какво става със заявленията на онези съдии и прокурори, които нямат дублиращи се гласове, те трябва ли отново да събират подписи. Отговориха ѝ, че ще тръгне нова процедура, което означава и ново събиране. Тя определи това за несправедливо, но аргументите на колегите ѝ срещу твърдението бяха, че някои съдии може да се насочат от един кандидат към друг или да преосмислят въобще номинирането.

Така сега ще бъде изготвен проект за изменение на наредбата, който след това ще бъде публикуван за обществено обсъждане, което по закон е 30 дни и след като ВСС го одобри, ще се събират нови заявления.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 февруари 2019 14:40
Гост

На този съвет не му върви от самото начало.

Цирк
Цирк
07 февруари 2019 13:30
Гост

Някои съдии може да се пренасочат от един кандидат към друг. И защо такова непостоянство?

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2019 13:18
Гост

Логично е, че не може да гласуваш за двама кандидати. Само бавят процедурата с изменението на наредбата.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2019 13:30
Гост

Минимум един месец.