Реших да направя крачка встрани и да дам възможност на някой друг колега, който желае, да се кандидатира за председател на Пловдивския апелативен съд (ПАС). Така и.ф. шефката на ПАС Магдалина Иванова обяснява на колегите си защо не е участвала в първата процедура за избор на ръководител на съда.

За вторник е насрочено изслушването ѝ пред Съдийската колегия, след което ще се проведе и гласуване.

Магдалина Иванова реши да се кандидатира за втори мандат като шеф на съда в последния момент. Срокът за участие във втората процедура изтече на 15 юли, като тя депозира необходимите документи в последния ден. При първата процедура, открита на 19 април т.г., не се яви нито един кандидат.

Пред общото събрание на съда по повод предстоящия избор, Иванова е посочила длъжностите, които е заемала през годините – зам.-шеф на Районния съд в Пловдив, зам.-председател на Окръжния съд в града и ръководител на Пловдивския апелативен съд. „Формално погледнато, при тези факти, аз попадам в една квалификация, защитавана от някои колеги, на т.нар. съдебна номенклатура. Не споделям нито техните мотиви, нито техните формулировки, и съответно определянето, по този въпрос. Считам, че един ръководител, не само в съда, а и в която и да е област на обществените, икономически и всякакви други области, не се изгражда нито за ден, нито за месец, два, три, дори ако щете и за години. Той се изгражда непрекъснато, трупа своя опит във времето, учейки се и от допусканите грешки, защото няма такъв, който да не греши, в това число и аз, признавам си. Въпреки че аз не споделям виждането на някои за т.нар. съдебна номенклатура, реших при първата открита процедура за избор на административен ръководител да направя крачка встрани и да дам възможност на други колеги, които имат желанието, които имат ако щете и готовността да кандидатстват и съответно да бъдат избрани, и да поемат отговорностите, които носи този пост. Защото обявявам Ви, този пост е свързан с изключително много отговорности“, споделя пред колегите си Магдалина Иванова.

Но при първата процедура, както вече стана ясно, кандидати нямаше. Така беше открита втора. Магдалина Иванова казва, че колебанието ѝ дали да участва, продължило. „След като, признавам си, проверявала съм има ли публикувани заявления за кандидати за административен ръководител и съм виждала, че няма, реших в крайна сметка, отново да се пробвам и да извървя пътя, който е предвиден в тази процедура, и да се кандидатирам за председател на съда за втори мандат. Фактът, че дълго време се колебах се, потвърждавам и от това, че в последния възможен ден подадох документите“, казва тя.

Тя споделя и друг аргумент да се кандидатира – да не се допуска вакуум, какъвто съществува в други съдилища, където се обявяват процедура след процедура, но без успех.

Пред съдиите Магдалина Иванова накратко излага и някои свои идеи – периодични общи събрания, на които да се анализират причините, поради които ВКС отменя решения на съда, повишаване на квалификацията, назначаването на още един заместник-председател на съда и ръководител на Наказателното отделение (до момента Иванова изпълняваше тези функции), подобряване на социално-психологическия климат в ПАС и др.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
12 декември 2019 10:32
Гост

Аз не виждам по-подходящ кандидт. Радвам се, че са я убедили да се кандидатира.

Мерси
Мерси
12 декември 2019 10:31
Гост

Благодарим ти, Маги, за шанса.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 17:47
Гост

Интересно защо се кандидатира за втори мандат като шеф на съда в последния момент.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 17:48
Гост

Да, не е възможно да не е обмисляла тази стъпка по-рано.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 17:50
Гост

Да допуснем, че просто съвсем чистосърдечно иска да даде шанс на колегите си.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 17:45
Гост

Дано постъпката й да е наистина безкористна.

анонимен
анонимен
06 декември 2019 16:50
Гост

По-интересен ми е другият избор – за окръжния съд в Пловдив. Да видим ВСС как ще отреагира при чл. 169, ал. 1 ЗСВ

анонимен
анонимен
06 декември 2019 16:43
Гост

Аз много не вярвам. И понеже в Пловдив нищо не става без да се чуе думата на Цацаров, си мисля, че първоначалната идея е била за друг председател, но нещата са се разсъхнали и тогава Магдалина Иванова е получила своя втори шанс.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 17:44
Гост

Той дириджира там от много време. А и на други места разбира се.

анонимен
анонимен
06 декември 2019 16:41
Гост

За първи път се натъквам на такъв случай. И ако действително това е била причината – браво, така трябва да правят всички.

почитания
почитания
06 декември 2019 16:25
Гост

Изказванията по време на ОС ми правят много добро впечатление. Ако това са истинските й мотиви – почитания! Така би трябвало да постъпи един съдия.

анонимен
анонимен
06 декември 2019 16:41
Гост

А колегите й дали са разбрали, че тя им прави път 😉