Магдалина Иванова получи втори мандат като председател на Пловдивския апелативен съд. Съдийската колегия ѝ гласува доверие с 12 гласа „за“ и един „против“, като така ѝ даде възможност за още 5 години на поста, през които да „развие, надгради и усъвършенства“ постигнатите резултати на съда.

В нейна подкрепа се изказаха председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, Боряна Димитрова, Цветинка Пашкунова и Вероника Имова.

Един от акцентите и по време на изслушването, и по време на дискусията беше това, че Магдалина Иванова не участва в първата процедура за избор на шеф на Пловдивския апелативен съд, обявена от колегията. Пред общото събрание на съда, а и днес, тя обясни, че не е подала документи, за да даде шанс на колегите си да се кандидатират за поста. Такива обаче не се появиха и в самия край на втората процедура, тя реши да се кандидатира за втори мандат.

Председателят на ВАС Георги Чолаков днес заяви, че без никакво съмнение ще подкрепи Магдалина Иванова като каза, че от една страна прави това, „за да може в края на годината да счупим каръка за Пловдив“. Чолаков има предвид няколко неуспешни процедури за избор на шеф и на окръжния съд в града.

А после, вече сериозно, заяви: „Ще я подкрепя не защото сме в условията на крайна необходимост, а защото Магдалина Иванова отговаря на всички условия“. По думите му впечатление е направило, че не е подала документи в първата процедура, а сега е представила добра концепция с ясна визия за развитието на съда. „Не виждам никакви проблеми в Пловдивския апелативен съд и не виждам причини, поради които да не я подкрепя“, заключи Чолаков.

Магдалина Иванова е разумна, балансирана, доказано почтена и отговорна. Така започна изказването си Боряна Димитрова. И добави, че Иванова има достатъчно административен опит, залага на екипния принцип на работа и го е доказала. По думите на Димитрова концепцията на кандидатката е сериозна и тежка и такава трябва да бъде за един апелативен съд, защото целта е да се надгражда авторитетът на институцията.

Целите няма как да бъдат написани в концепцията с оглед тежестта на региона. Четимо между редовете е, че единствената и основна цел е да запази авторитетът и да надгражда. Опитът е полезен и необходим не само за това да се надгражда постигнато, а и защото част от работата на председателя е и работата с хора. Тя проявява изключителна грижа за съдиите от окръжните и районните съдилища. Ако някой е имал претенции към поста председател, не смятам, че е имало пречка да се кандидатира и да го направи. След като е нямало, не считам, че съдиите са мишки да говорят задкулисно и да не могат да си изразят становището в едно общо събрание“, каза още Димитрова.

С уговорката, че повечето неща, които е искала да изтъкне, вече са казани, Цветинка Пашкунова отбеляза добрите професионални качества на кандидатката и административния ѝ опит и завърши с думите, че е удовлетворена от начина, по който Магдалина Иванова се е представила пред Съдийската колегия.

А Вероника Имова наблегна на добрите резултати от проверки на Върховния касационен съд и Инспектората към Висшия съдебен съвет.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
12 декември 2019 10:34
Гост

Браво, Маги! Вече съм спокоен за бъдещето на съда.

Борис
Борис
10 декември 2019 18:10
Гост

Представи се много зле днес. Затова дитирамбите на другите номенклатури в СК прозвучаха изключително фалшиво.

анонимен
анонимен
10 декември 2019 11:41
Гост

Погледнато отстрани, постъпката й да стъпи встрани и да даде шанс на колегите си, е много принципна позиция. Но пък никой от колегите й не е разбрал за това. Така че ми се струва малко афиф тая работа.

анонимен
анонимен
10 декември 2019 11:42
Гост

Не съм сигурен. Все пак втория път подаде документи в последния възможен момент, както се казва в пет без пет. Така че може и да има нещо вярно в думите й.

yyy
yyy
10 декември 2019 12:00
Гост

Подаването на документи в 5 без 5 става за един ден. Концепцията изисква немалко време, отделно от това се получава забавяне с другите документи- декларации за имуществено състояния и пр. Така че – това са приказки за наивници….

Въпрос
Въпрос
12 декември 2019 10:35
Гост

А, така! Всичко е режисирано предварително. И защо първия път нямаше кандидати?

Георги
Георги
10 декември 2019 11:40
Гост

Интересно при тази висока заявка защо и кой е гласувал „против“?

анонимен
анонимен
10 декември 2019 11:39
Гост

А бе някак съм раздвоен по отношение на тази личност. Чолаков е прав, че дори и да има проблеми в този съд, навън не излиза. Не е като районния и окръжния в Пловдив, където Калибацев всячески се опитва да злепостави Веселин Хаджиев. От друга страна пък съм чувал от районни съдии извън Пловдив, че в началото на първия си мандат се е опитвала да се държи като Цацаров, но не й се получавало. Може към края да се е кротнала. Знам ли.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 11:42
Гост

Да, но Вероника Имова изтъква добрите резултати от проверки на ВКС.

Симо
Симо
10 декември 2019 11:38
Гост

Най-накрая. Като че ли наистина предните процедури бяха на карък.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 11:34
Гост

Поздравления! Тя е наистина един достоен председател на този съд.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 11:33
Гост

Магдалина Иванова постъпи изключително колегиално като даде шанс на колегите си за участие.

анонимен
анонимен
10 декември 2019 11:39
Гост

Да направим все пак уговорката – ако е вярно.

Лекс нюз
Лекс нюз
10 декември 2019 11:41
Гост

как е дала шанс, като не го е обявила въобще? никой не е знаел за тази й щедрост.