Магдалена Давидова е новият председател на районния съд във Варна. Заместник-председателката на съда беше подкрепена единодушно от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Тя имаше двама опоненти за поста – Димитър Димитров и Любомир Нинов, които също са магистрати в РС-Варна. Но те не получиха гласа на нито един член на колегията.

Няколко бяха акцентите по време на изслушването на тримата кандидати – лошите битови условия на съдиите във Варна, мерките срещу COVID-19, Единната информационна система на съдилищата и моделите за реформа на съдебната карта.

Очаквано и тримата подкрепят модел №4, който на практика означава повишаване на районните магистрати в окръжните съдилища без конкурс, запазване само на 28 районни съдилища, които да гледат само леки дела, а окръжните да станат „истински първоинстанционни“ съдилища, като така се цели специализация на магистратите.

Същевременно кандидатите бяха единодушни, че ЕИСС е бъдещето, но трябва да се отстранят пропуските и нередностите в нея като се направи лесна за употреба от магистрати и съдии.

Тримата бяха единодушни и за друго – лошите битови условия. Знае се, че там сградата е стара, няма достатъчно място, заради това архивът и съдиите по вписванията са настанени извън нея. Беше посочено, че елинсталацията е стара, много често има токови удари, които пречат на работата, защото компютрите спират. Кандидатите казаха, че съдът има нужда от нова техника – компютри и скенери. Любомир Нинов отбеляза, че понякога се налага колегите му да си носят печки, защото отоплението не е на ниво. Освен това сами си купуват и ергономични столове, защото по цял ден седят и пишат, а ако столът не е удобен, това води до здравословни проблеми.

Що се отнася до мерките срещу разпространението на коронавируса, кандидатите се разминаха във вижданията си.

Според Димитър Димитров глобално отлагане на дела ще доведе до натоварване на съдиите. Той припомни, че през пролетта при спиране на работата, съдът е бил затрупан с производства.

„Ако се въведе съдебна ваканция, би могло да се ограничи разпространението. Но от друга страна, ние работим при стриктно спазване на мерките и не мисля, че затварянето ще промени броя на заболелите“, каза Димитров. Той отбеляза, че с колегите му работят и от домовете си, но като проблем отбеляза липсата на отдалечен достъп до информационните системи на съда.

Магдалена Давидова на свой отбеляза, че не е склонна да не разглежда дела. „Но когато става въпрос за здравето на съдиите и служителите, така и на гражданите, това е най-разумното нещо – да се определят спешни дела, а тези, които не са с такъв интерес или необходимост от решаване от спешен порядък, да се разгледат в спокойна обстановка. Може да се обособят дела за разглеждане чрез видеоконференции“, каза Давидова. Тя сподели, че тази сутрин се е наложило отлагане на няколко наказателни дела заради карантиниран съдия.

Давидова отбеляза, че каквито и мерки да бъдат предприети, ръководството на районния съд във Варна ще се справи с организацията на работа.

След изслушването изказалите се членове на СК подкрепиха Магдалена Давидова като отбелязаха и доброто представяне на нейните опоненти.

Цветинка Пашкунова, Драгомир Кояджиков, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Даниела Марчева и Олга Керелска изтъкнаха отличните професионални и нравствени качества на Давидова, управленския ѝ опит, доверието, което е получила от общото събрание на съда, добрата организация на работа там и др.

Кояджиков добави, че районният съд във Варна е един от най-добре организираните в страната. Впечатление му е направило, че „при първия локдаун“ през пролетта всеки магистрат е изготвил между 150 и 250 съдебни акта, което е показателно за много добра организация на работа.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Вяра
Вяра
03 ноември 2020 22:56
Гост

Нико

Стоянов
Стоянов
03 ноември 2020 16:38
Гост

Браво! Поздравления за съдия Давидова! Най-добрият кандидат!

любка
любка
03 ноември 2020 16:31
Гост

Каква е причината кукловодите да махнат Ерна Яковна -Павлова ?

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 13:32
Гост

Естествено, че здравето на съдиите, служителите и гражданите е с приоритет.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 13:01
Гост

ЕИСС била бъдещето? Та тя ни върна доста назад. А и въобще не беше евтина.

ЕИСС
ЕИСС
03 ноември 2020 13:13
Гост

Е това е именно страшното! Че както пред канибалите, кандидатите се гърчат преди да ги сготвят. Всеки тиранин иска да чуе своята истина. Кога ВСС е бил демократичен и принципен в цялата си история?!

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 12:58
Гост

Проблемът с лошите битови условия на съдиите във Варна не е от вчера.

Бейка сесебейка
Бейка сесебейка
03 ноември 2020 12:37
Гост

Щом наска и Лозан са гласували за нея, от нашите е!!!

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 12:33
Гост

Лично аз и желая успех, макр там ТИМ да избират и колят и бесят

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 12:55
Гост

ВСЕ ПО-ЧЕСТО СЕ УБЕЖДАВАМ, ЧЕ БОРЧЕСКИТЕ ВРЕМЕНА СЕ ЗАВРЪЩАТ.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 12:32
Гост

Имаше желаещи, но избора е предначертан

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 12:55
Гост

Класика в жанра!

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 12:32
Гост

Да се надяваме, че не е избрана просто зарасди връзките си. Но и да е така, че ще свърши работа

Димитриев
Димитриев
03 ноември 2020 12:32
Гост

Предизвестен избор, но поне с няколко кандидати

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 12:31
Гост

Категорично мисля, че този избор бе предначертан.

Stratiev
Stratiev
03 ноември 2020 12:30
Гост

Читава жена. Пожелаваме и успех в задачите

Иванов
Иванов
03 ноември 2020 12:30
Гост

Говореше се, че нея ще изберат. Нищо ново под слънцето

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 12:30
Гост

Класика. Очакван избор

Госпожо Дишева,
Госпожо Дишева,
03 ноември 2020 12:29
Гост

Много ми стана интересно, как да си разредя наказателните дела от днес за утре, при положение, че имам заседания до края на годината, включително съдебни поръчки, по които отдавна са разпратени в други държави книжа. Някои членове на ВСС наистина нямат връзка с реалността.Да, от днес мога да съобразявам такъв график, но той неминуемо ме препраща след декември 2020! Не мога да приема членове на ВСС да насаждат паника.Извинете, но ако не вярваме, че нещата ще влязат под контрол, какво?????? И още нещо- отсрочването на делата, натоварва служителите неимоверно, но кой ли мисли за тях, те са подробност, роби.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 12:27
Гост

Един от малкото конкурси с повече от един кандидат завърши пак очаквано с избирането на номенклатурния кандидат и досегашен послушко. После не се правете на учудени защо няма кандидати.

Димитриев
Димитриев
03 ноември 2020 12:31
Гост

Че кой се изненадва. В България така стават нещата

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 12:56
Гост

А какво да кажем за тези конкурси с един кандидат?