Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан обяви, че му приписват нарушения на автомобила на сегашния председател на ДПС и бивш организационен секретар на движението Мустафа Карадайъ.

След инцидента на 14 април 2019 г., при който 6-месечно бебе почина след удар на два автомобила, единият от които управляван от Местан, от прокуратурата обявиха, че за периода от 2013 г. до 2019 г. лидерът на ДОСТ е бил санкциониран за 15 нарушения на пътя. На него му били издадени едно наказателно постановление, 13 фиша и му бил съставен един акт.

Днес пред бТВ Местан обяви тези твърдения на държавното обвинение за неверни, определи ги като „квалифицирана клевета“. А после обясни и какво има предвид.

По думите му в периода от 2013 г. до април 2017 г. той нито за секунда не е управлявал автомобил, нито пък е изминал и един милиметър като водач. Това е така, защото в този период той е бил с охрана на НСО и се е движил с тяхна кола и техен шофьор.

Един от фишовете, които сочат от прокуратурата, е издаден на 15 юли 2015 г. в 22.55 часа. Тогава автомобил на ДПС е бил засечен да се движи с 27 км над разрешената скорост. Тази кола към онзи момент била на организационния секретар на движението, а сега лидер на ДПС Мустафа Карадайъ. Дали той е управлявал, или шофьор, Местан каза, че не знае.

Той посочи още един фиш, отново издаден на същата кола като този път тя се е движила с 45 км над допустимата скорост.

Няма как човек, който не е управлявал превозно средство, да е глобен за превишена скорост. Това са коли, собственост на ДПС. За период от три години съм бил представляващ ДПС, но тези автомобили не са моя собственост, а на партията. Нарушенията се извършват от водачите на превозните средства, не от председателите на партии. Прокуратурата ли не знае, че за този период Лютви Местан е охраняван от НСО и не е ползвал дори служебен шофьор на ДПС. Когато една прокуратура преписва нарушение на председателя на ДПС на председателя на ДОСТ вече е в режим на изпълнение на откровена политическа поръчка. Имам едно единствено нарушение далеч преди 2013 г. за близо 30 години управление и това не ме прави пътен рецидивист“, коментира Местан.

И допълни, че ако той се окаже прав, а данните на държавното обвинение не отговарят на истината, тогава смята да се обърне към съда, защото някой трябва да понесе отговорност за тези твърдения.

Лидерът на ДОСТ обясни и как точно е станалата катастрофата на 14 април. Той се е връщал от Джебел. Спрял на знак „Стоп“ преди да завие наляво, за да се включи в главния път към ГКПП „Маказа“. Не видял кола, навлязъл в платното, заобиколил изкуствено островче и вече бил в своето платно, когато видял друг автомобил, движещ се с голяма скорост към него. Местан набил спирачки, но другата кола влязла в неговото платно и го ударила челно.

Лидерът на ДОСТ обясни, че ако той не е спазил знака „Стоп“, ударът е щял да бъде от лявата страна на неговата кола. Но тя е ударена отдясно. Местан показа и снимки на автомобила си, на които се вижда, че левият фар е напълно здрав. Добави, че от удара колата му била отместена няколко метра назад и се завъртяла около оста си.

Самият той си обяснява катастрофата по следния начин – бащата на 6-месечното бебе Юсеин Ахмед се е движил бързо, на завоя загубил управление над автомобила и така се стигнало до удара. По думите на политика нямало един сантиметър спирачен път на другата кола.

Местан призова прокуратурата да провери „шофьорското минало“ на Юсеин Ахмед, за когото каза, че е „истинският причинител на катастрофата“. Лидерът на ДОСТ разказа, че в профила на Ахмед във Фейсбук имало над 30 клипа на „осъществени от него брутални нарушения на Закона за движение по пътищата, които обясняват и катастрофата“. „Става въпрос за един откровен камикадзе. Има превишения на скоростта със 70, 80 до 100 км/ч“, допълни лидерът на ДОСТ. Клиповете вече били изтрити.

Той обясни, че съпругата му и децата му са били при пострадалото семейство в болницата и са изразили съболезнованията си. По-късно Местан изпратил парламентьор с молба да му бъде позволено да присъства на погребението на бебето, но роднините категорично отказали.

Естествено е, че тази травма няма да отмине. Изпитвам дълбоко страдание за смъртта на бебето, но едно е страданието, а друго – чувството за вина. Аз няма да поема чужд грях и вина за тази трагична смърт“, коментира Местан.

Той обясни, че е платил 10 000 лв. гаранция, за да не дава основание на прокуратурата непрекъснато „да продуцира тенденциозни новини“. По думите му притесненията на някои хора, че би се укрил са излишни, защото се укрива виновен, а той не бил такъв.

Сподели и че на място на роднините на семейството не би се притеснявал дали ще бъде справедлив процесът. „Този процес вече е несправедлив. Обект съм на редица нарушения на процесуалните ми права, обект съм на редица репресивни мерси, несъизмерими с отсъствието на вина“, коментира Лютви Местан.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лошо Лютви
Лошо Лютви
13 май 2019 14:48
Гост

Лошо е положението на Местан, и да е невинен за този конкретен случай, общественото мнение е много силно насочено срещу него и никой няма да повярва в оправдателната присъда.

Пепи
Пепи
08 май 2019 12:45
Гост

Истината тук не е въпрос на гледна точка, а на факти. Надявам се на справедлив процес.

Цаци
Цаци
08 май 2019 12:44
Гост

Че прокуратурата има пропуски в обвиненията си по някога-да. Обаче да пропусне кой е фактическият виновник за нарушенията…малко ме съмнява.

Анонимен
Анонимен
08 май 2019 12:40
Гост

Както винаги Местан е чист като сълза.