Идеята за адвокатска стачка набира все повече поддръжници, заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Людмил Рангелов.

Той подчерта, че ще я коментира в лично качество, а не като представител на съвета.

„Аз лично бих се присъединил към една такава идея, защото тя ще върне в съзнанието на институциите и на обществото важността на адвокатската професия. Не е възможно каквато и да е наказателна процедура да тече без участието на адвокат“, каза Рангелов.

Но заяви, че по думите му, макар тази идея да набира все повече поддръжници, осъществяването ѝ е невъзможно, защото адвокатите са 14 000.

„Ако разсъждаваме, че е възможен един двуседмичен протест на всички адвокати, без изключение, това ще бъде много сериозен акт, всички ще разберат, че без адвокатите правосъдие не може да съществува. Това е тотален блокаж, но не е възможно, защото изглежда невероятно 14 000 човека да мислят по еднакъв начин“, заяви той.

Шефът на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов, който сега е кандидат за член на Висшия съдебен съвет, също заяви, че адвокатска стачка няма как да се осъществи. „Мисля, че това не е възможно да се случи, защото всеки има право на справедлив процес и защита. Адвокатите са като лекарите, те трябва да защитават“, каза той.

Както „Лекс“ писа, преди дни ВАдС излезе с остра позиция срещу „порочни практики“ на прокуратурата. Зам.-председателят му днес заяви: „От началото на своя мандат главният прокурор с публичните си изяви, според нас, според ВАдС, системно погазва презумпцията за невиновност. Вярно е, че обществото има право на информация, презумпцията за невиновност обаче освен от специалните разпоредби на Конституцията, произтича в голяма степен и от едно от нейните основни начала и то е защита на човешкото достойнство. Там е записано именно в основните начала на Конституцията, далече преди правото на информация, като базова ценност на обществото – право на човешко достойнство. Границата, която не бива да се прекрачва, е достатъчно ясно очертана в една директива на Европейския парламент и на съвета – да не бъде нарушавана презумпцията за невиновност“.

Людмил Рангелов заяви, че „много голяма част от обществото не харесва това, което прави прокуратурата и по-скоро начина, по който го прави“. И обясни какво има предвид: „Начинът е опозоряващ лицата, срещу които са насочени действията на прокуратурата в една фаза на разследването, където това е недопустимо да се случва, където лицата не са виновни. Тази бруталност и демонстрация на сила няма как да бъде приета и това е поводът за протестите. Не разбирам какъв точно проблем на главния прокурор е президентът, че от първия ден започна да го атакува по всички възможни начини“.

Прокурор Евгени Иванов обаче отхвърли тези твърдения и заяви, че преди информация за разследванията е излизала само от адвокатите, а прокуратурата е мълчала.

„Границата е малко тънка, но законът е дал възможност да се разгласяват данни по делото с разрешение на наблюдаващия прокурор. Наистина това е нов, малко иновативен подход на прокуратурата. Обикновено по такива дела активна страна бяха адвокатите. Е, в крайна сметка на обществото е необходимо да чуе и двете тези и стриктно спазвахме тази разпоредба“, каза той.

И попита: „Да сте чули прокуратурата да иска оставки на ръководството на ВАдС? Не и няма да го направи, защото ние не се месим в работата на независимата адвокатура. Без адвокатура няма справедлив процес“.

По думите на Иванов въпросът с оставката на главния прокурор Иван Гешев не е актуален. „Аз определено не мога да го възприема като актуален, защото не виждам причина за това“, каза той и цитира думите на Гешев, че няма да подава оставка, защото си върши работата.

Що се отнася до влизането на прокуратурата в сградата на президентството за претърсване и изземване в кабинетите на секретаря по правни въпроси на държавния глава Пламен Узунов и на съветника му Илия Милушев, което доведе до граждански протести, Евгени Иванов заяви: „Няма недосегаеми сгради“. И даде пример с това, че ако в сградата на правителството или на парламента стане произшествие, разследващите ще трябва да влязат там.

Както е известно, миналата седмица адвокатските колегии от Благоевград, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Хасково поискаха оставката на Иван Гешев и призоваха колегите си от цялата страна да се присъединят към тях. Това обявиха, че правят в публична позиция от „Адвокати за адвокатите“ (пълния ѝ текст виж тук). „Обществената роля на адвокатурата е да бъде коректив и опозиция на всяка власт – за да може ефективно да защитава законността и правата на гражданите, когато те са противопоставени на силата на държавната власт или на интересите на отделни части от обществото (чл. 1, ал. 2, т. 4 от Етичния кодекс на адвоката). Адвокатурата е свободна и независима. Именно тази независимост дава право и задължава адвокатурата да изразява ясна позиция, когато са нарушени основни демократични принципи и е поставено в опасност върховенството на правото“, заявиха от обединението.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наблюдател
наблюдател
14 юли 2020 15:34
Гост

Вместо да философствате, излезте на протест след 17 ч. !!!

адвокат
адвокат
14 юли 2020 15:28
Гост

Помня провала на една адвокатска стачка организирана от Софийска адвокатска колегия, но без съгласието на Висшия адвокатски съвет оглавяван от Даниела Доковска. Тогава по някои дела в Софийските съдилища се явяваха адвокати от провинцията.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 14:25
Гост

Много трудно мога да харесам колега адвокат, но – разбира се ще се солидаризирам, но как ще стане на практика – какво и къде – впрочем – нямам врагове, съда е мое работно място.

Недоумявам и защо трябва да правим стачка – по-добре нещо друго – не знам, а и защо само по наказателна линия да се търси така да се каже – правда – има и граждански въпросителни – административни, брачни въпроси – доста са – не са важни само наказателни нещата.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2020 10:38
Гост

Идеята за адвокатска стачка ми допада.

Жаклин
Жаклин
14 юли 2020 10:39
Гост

Абсурдно е да я направят. Те носят отговорност за разлика от Гешев и Борисов.

Не е съвсем същото
Не е съвсем същото
14 юли 2020 9:47
Гост

Евгени Иванов пропуска, че адвокатите с данъците си плащат заплатите на прокурорите, а обратното не е вярно. И затова имат право за изискват законност от обвинителната власт.

Бобо
Бобо
14 юли 2020 9:31
Гост

Смяпат, че няма как 14 000 да излязат на протест особено ако не са голяма част от тях под една шапка и не се гласува във фирмата, че ще се излиза на протести и 80% да са за. Тогава и другите 20 ще се съгласят

Лимоновски
Лимоновски
14 юли 2020 9:30
Гост

Малко исканията са едни… то хубаво Гешев да се маха, ма защо не искат да се махат и други конкретно лица, а искат цялото правителство? По време на пандемия и икономическа криза да идем на избори. И кой ще движи държавата? Социалистите ли? Дето ги видяхме с Бонсонаро в Бразилия какви рапони са.

Сиси
Сиси
14 юли 2020 10:02
Гост

Тя нашата държава от доста време е на автопилот.

Radosveta
Radosveta
14 юли 2020 9:29
Гост

Гешев и Валерката Симеонов трябва да си подадат оставките незабавно според мен

Живко
Живко
14 юли 2020 9:29
Гост

Да не ми се правят на хрисими Дончев и другите. Аз Дончев го харесвам, но елементи, като Лъчо Мозъка и правосъдния министър нямат работа в управлението на държавата. То по вида им е ясно, че се интересуват само от далавери

наблюдател
наблюдател
14 юли 2020 15:30
Гост

Джуджето от Габрово не е никак за харесване, поне защото поддържа най-твърдата линия за неподаване на оставка от корумпираното правителство !

Гергана Т
Гергана Т
14 юли 2020 9:28
Гост

Как стигнахме до тук? Явно с години се е трупало недоволство от редица актове на управляващи били те БСП или ГЕРБ

Габи
Габи
14 юли 2020 10:05
Гост

Всяко нещо си има граници. Нормално беше хорското недоволство да ескалира.

наблюдател
наблюдател
14 юли 2020 15:32
Гост

Как се е стигнало до тук ??? Този въпрос може да зададе само човек, който е политически е проспал доста години !

Запетуйка
Запетуйка
14 юли 2020 9:28
Гост

Не вярвам да се стигне до там чак. Борисов се обижда много бързо и решава, че щом искат оставка ще я подаде, но когато е сигурен, че пак ще влезе в управлението

Ангел
Ангел
14 юли 2020 10:08
Гост

Не зная дали се обижда лесно, но от истината много се засяга. Седнал да ми се хвали с неговите магистрали. Е, това ли е критерий за качеството ни на живот.

Серафим
Серафим
14 юли 2020 9:27
Гост

Да изпълнят исканията на протестиращите и всичко ще е ОК

Daniel
Daniel
14 юли 2020 9:27
Гост

Ами може да не се стига до там ако Гешев се махне

Каменов
Каменов
14 юли 2020 9:26
Гост

Е то и един адвокат да работи какво ще постигне ?

наблюдател
наблюдател
14 юли 2020 15:33
Гост

Този форум iсъвсем не е място за изява на дебили като теб !

стачка!
стачка!
14 юли 2020 9:25
Гост

Колеги, стачката е единственият път – оставиха ни без работа и без подкрепа по време на кризата! Прокуратурата арестува адвокати! Огласява каквото й скимне от разследванията! Говорим и не им пука! Да спрем да ходим по делата и да им покажем силата си!