Горещи страсти в Административния съд София-град (АССГ) предизвикаха разпитите на свидетели, които трябваше да разкажат дали е бил опорочен вотът за кмет на София. След като загубилият кандидат-кмет Мая Манолова обжалва резултатите, според които победител е Йорданка Фандъкова, съдът допусна страните да доведат по трима свидетели.

Те бяха председатели на секционни комисии и наблюдатели, като очаквано представиха коренно различна картина на протеклите избори, която не помогна особено на съдия Галин Несторов за изясняване на делото.

Най-колоритен беше председателят на избирателната секция в ромския кв. „Факултета“ Запрян Бръчков, който държеше да разкаже на съда за споходила го любов по време на вота, след като разбрал, че дъщерята на негова колежка в друга секция е влюбена в него.

Признанието обаче дойде в края на бурния му разказ и съдът го прекъсна, след като стана ясно, че няма да изясни дали е имало нарушения на изборния процес. Бръчков беше призован от Мая Манолова и преди това разказа, че в секцията имало струпване на избиратели с изпочупени лични карти, заради което подписал протокола с особено мнение.

 „Бѐли нямаше“, възкликна Бръчков, на което пък реагираха от ответната страна, като председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София Полина Витанова призова да спрат расистките изказвания.

Бръчков възрази, че не е расист, а само разказва какво е видял. Пред секцията пък имало трима души, които си отбелязвали кой е дошъл да гласува, а председателят ги видял, когато излязъл да пуши.

„Все пак съм бил граничен полицай и ги виждам тези работи“, каза още свидетелят.

Основен спор между страните и задочен между свидетелите е какво се е случило в зала „Арена Армеец“ при приемането на протоколите. Бръчков разказа, че „момчета с лаптопи и без баджове на дрехите“, които да показват кои са, посрещали членове на комисиите за предварителна проверка на копията на протоколите. При него отбелязали, че имало грешки, а след това „всичко стана мазало“, обясни свидетелят. Николай Белалов, който е бил наблюдател на БСП и също беше призован за свидетел от Манолова, разказа, че отиването му е било безсмислено, защото не можел да наблюдава нищо – представителите на различни партии били пазени от въоръжени полицаи, забранено им било да снимат и да се движат, затворени в периметър от 3-4 метра.

„Все едно сме диверсанти“, каза Белалов.

Ирина Пейчева и Снежанка Рангелова са били зам.-председатели на секционни избирателни комисии и в Банкя и бяха призовани от ОИК. Те пък разказаха, че организацията в „Арена Армеец“ е била перфектна, всичко е било изрядно и приключило много бързо, а „момчетата с лаптопите“ си имали баджове, но не обърнали внимание какво пише на тях.

След множество размени на реплики между страните по време на разпитите, в които те прекъсваха свидетелите и дори заплахите за глоби не ги спряха, съдът реши да прекъсне пространните изложения, които така или иначе бяха „дума срещу дума“, а от ОИК се отказаха от последния си свидетел.

Следващото заседание ще бъде на 7 януари 2020 г., когато трябва да е готова и експертизата, която ще провери математическия модел за изчисляване на резултатите от вота, а вещите лица ще сравнят и избирателните списъци в двата тура. Съдът изиска и оригиналите на всички 1611 преписа на протоколи, тъй като Манолова твърди, че копията не отговарят на действителните протоколи.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жалко
Жалко
12 декември 2019 14:32
Гост

Ще си покрият следите, язък за усилията на Мая.

Ей го
Ей го
12 декември 2019 14:31
Гост

Картината на демокрацията в България. После защо все мутренско-неандерталската партия печели изборите.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 16:08
Гост

Да не си на мястото на съдия Галин Несторов. Дано поне да му е било весело.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 16:04
Гост

Направо ми оправихте настроението с тази романтична комедия.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 15:57
Гост

Нека проверят копията дали отговарят на действителните протоколи.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 15:52
Гост

Тези тримата явно са статистици под прикритие.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 15:42
Гост

Допускането на избиратели с изпочупени лични карти е нелепо. Те дефакто са без редовни документи за самоличност и дължат глоба поради тази причина.

анонимен
анонимен
10 декември 2019 15:08
Гост

Какво значи, че е нямало бели? Че са били само роми, че са били некъпани или трето 🙂

анонимен
анонимен
10 декември 2019 15:07
Гост

Това дело върви по пътя на КТБ – драмата няма край.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 15:03
Гост

Ако имаше машинно гласуване, нямаше да има страсти. Но пък и щеше да е скучно.

Гошо от Почивка
Гошо от Почивка
10 декември 2019 15:07
Гост

Да, губи се общуването между човеците.

покажете любимата
покажете любимата
10 декември 2019 15:08
Гост

Има процеси, които трябва да са скучни! Но това е друга тема, а сега е Коледа, хората са се разнежили и аз искам снимка на Бръчков с любимата 🙂

факултето
факултето
10 декември 2019 15:01
Гост

Бедни ми Бръчков, да не плачеш от разлъка на парламентарните? Голям цирк, ама Факултето, кво да прайш…

колега
колега
10 декември 2019 14:53
Гост

Лекс, кой е авторът? Страхотно написано :):):)

анонимен
анонимен
10 декември 2019 15:06
Гост

Интересно е написано, но ми липсва нещо – какво е станало с любовта? Има ли такава или всичко е останало само на предварителен етап?

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 8:45
Гост

Ромео и Жулиета… 🙂

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 14:47
Гост

Нарушенията бяха безбройни и съвсем не само във „Факултета“, но никой не си прави труда да ги разследва.

UFI
UFI
10 декември 2019 14:46
Гост

Майчето се чуди как да остане в центъра на внимание…

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 15:02
Гост

Нали пак си отвори приемна.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 15:37
Гост

Права си е. Тези избори бяха манипулирани.