Един от най-авторитетните европейски вестници – френският всекидневник „Льо Монд“, публикува статия за трафика с български паспорти. Тя е посветена основно на показанията, които бившата шефка на дирекцията „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието Катя Матева е дала в Брюксел.

„Около 115 000 души са се възползвали от натурализация за десетина години и са получили български паспорти. Между 150 и 200 заявления са подавани всеки ден от чужденци. Те са плащали между 500 и 1500 евро за разглеждане на техните документи“, пише „Льо Монд“. А после заявява: „Матева лично е спряла няколко хиляди заявления. Тя е блокирала натурализациите, когато е открила, че около 60 чуждестранни престъпници са се възползвали от обикновена декларация, за „принадлежност“ към България (т.е. удостоверение за български произход – бел. ред.). Тези удостоверения се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци. Те може да се получат срещу няколкостотин или няколко хиляди евро“.

В статията се казва още, че Матева твърди, е загубила работата си в Министерството на правосъдието, тъй като е изобличила този трафик. А съпругът ѝ, който също е държавен служител, е бил подложен на интензивен натиск.На въпроса от какво преживява тя отговаря: „От помощта, която ми предоставят моите близки и приятели“.

Изданието съобщава за ареста на директора на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е разследван за участие в организирана престъпна група. И припомня, че в сейфа на главния секретар на агенцията са открити 265 000 евро.

Френският всекидневник обръща внимание и на публикацията в специализирания брюкселски сайт Euractiv, според която министър от правителството на Бойко Борисов е замесен в трафика. Става въпрос за статия, в която, отново въз основа на твърдения на Матева, се сочи, че това е вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Тогава тя заяви, че системата „паспорт срещу пари“ е била един от основните източници на доходи за партията.

Матева твърди още, че навремето като министър на правосъдието Екатерина Захариева я уволнила по настояване на Каракачанов, който бил притеснен от блокирането на хиляди молби за българско гражданство от македонци, които вече си били платили.

И Захариева, и Каракачанов отричат твърденията на Матева.

В статията на „Льо Монд“ е цитиран комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, който заявява, че случаят е в компетентността на българските национални органи.

„Льо Монд“ припомня и скандала отпреди няколко месеца, когато в САЩ бяха задържани етнически албанци с български паспорти заподозрени в терористична дейност.

Историята е представена и в контекста на желанието на България да влезе в Шенген. „Ние не заслужаваме Шенген, докато лицемерното отношение на нашите органи към ЕС продължава“, казва по този въпрос Матева. И отпътувайки към София, заявява: „Страхувам се за безопасността си, но не съжалявам за избора си да разкрия това, което зная“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Джаро
Джаро
28 декември 2018 12:17
Гост

Адмирации за Катя Матева! Добре е изобличила корупцията по високите етажи.

Мишо
Мишо
28 декември 2018 12:19
Гост

Въпросът е колко ще бъдат ефективни българските национални органи.

Анонимен
Анонимен
28 декември 2018 14:54
Гост

Точно Матева не е човекът, който да се произнася по тези въпроси.

Анонимен
Анонимен
28 декември 2018 12:14
Гост

Хайде, пак се прочухме. За съжаление не с хубаво.