На 22.08.2019 г. в медиите се появи статия от проф.д-р Дончо Хрусанов озаглавена „За сигналите до ИВСС и до прокуратурата за „Златен век“, в която той прави няколко неточни твърдения, с които ние от Инициативен Комитет „Лозенец“ не може да се примирим и да приемем.

Правото е гръбнака на човешката цивилизация. На неговата основа съществуват всички социални системи. Но там където правото е нерешително, там няма право (Ubi ius incertum, ibi ius nullum). Действията на ИК „Лозенец“ не само са законни, но са продиктувани от стремежа да бъде изяснен изключително важен правен казус. Така както проф. Хрусанов е бил поканен от Артекс да изрази становище по казуса „Златен век“, така и нашите юристи дават становища. За всеки специалист по материята е повече от очевидно, че Златен век е с изтекло разрешение за строеж. Единствената причина Артекс да настояват да бъде продължено изтеклото им разрешително е, че с Общия устройствен план на София строителството се ограничава до 28 м височина. Т.е. ако трябва да се съобразят с новите височини, няма да имат такава печалба. Но трябва ли ние, гражданите на София да плащаме защото една фирма не си е направила сметката?

В статията си проф. Хрусанов намеква, че след като с проф. Костов, са дали изложение по правната страна на въпроса, значи темата е изчерпана и даже изразява смущение като юрист от действията на ИК „Лозенец“.

Правото дава възможност на един физически, властово и финансово по-слаб опонент да отстоява правата си, независимо от това КОЙ е срещу него. Това е концепцията за „равенството пред закона“.

Именно заради това законодателят създава институции, чрез които ако не да гарантира, то поне да създаде илюзията за справедливост в обществото.

Два такива института, до които гражданите имат конституционното право да се обръщат са: Прокуратурата, когато техни права са били накърнени, претърпели са увреждане или са забелязали нарушение на закона; Инспекторатът на ВСС – създаден да гарантира почтенността на съдиите, не да контролира решенията им.

Всеки гражданин има право да пуска сигнали до тези институции и те са длъжни да ги разгледат. Вие като професор би трябвало да го знаете и не би трябвало да Ви смущава. По-скоро аз като юрист съм смутен, че вие като юрист сте смутен. Но да се прави внушение, че сезирането на тези институции предствлява по какъвто и да е било начин нещо нередно, е некоректно към читателите. И не бива един професор по право да се опитва да представи едно гражданско движение в такава светлина.

Това, че проф. Хрусанов има определена правна теза, не означава, че тя е закон. И това, че ние не сме съгласни с нея не е провокирано от емоция, а от задълбочен правен анализ.

Кой е повече в състояние да манипулира съдебната система с мнението и действията си, ние гражданите, които със зъби и нокти се борим за законността или Вие, професор по административно правни науки? Ние се борим за квартала си, да бъде спазен ОУП на София и законите на България. Вие за какво се борите професоре?

Робството е било легален юридически институт, както и принудителното отнемане на земя, смъртната присъда, кастрацията на хомосексуалистите, убийството с камъни за изневяра и др. Но винаги когато в света са се раждали такива законни институти са се намирали „емоционални“ хора, които да застанат срещу тях, дори с риск да нарушат закона или да си загубят живота. Като Спартак, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Стефан Караджа, Ганди, Нелсън Мандела, Роза Паркс и още много герои, които са осъзнавали, че не сградата на съда и пожълтелите листа, на които са написани законите имат власт над човека, а духът който ги изпълва – духът на справедливостта.

ИК Лозенец разполага с правно становище, което оборва тезите на Артекс и професорите Хрусанов и Костов. Въпрос на морал и на правото е гражданите да настояват институциите да си вършат работата. Не ни трогва мнението на професори и оправданията на ДНСК. Материалният закон е нарушен, ОУП на София е нарушен, административните задължения на ДНСК също. И докато продължават закононарушенията, ние няма да спрем нашето дело.

Коментарът на проф. Дончо Хрусанов

Правното становище на проф. Хрусанов и проф. Димитър Костов по казуса със спирането на „Златен век“

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Екзистенциален казус
Екзистенциален казус
03 септември 2019 13:00
Гост

Върховенството на закона спира там, където започва върховенството на справедливостта. Последната е най-висшата ценност. Ако законите обслужват една шайка, а вредят на обществения интерес, то обществото е в пълното си право да отстоява справедливостта. Независимо какво казва буквата на закона.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 14:12
Гост

Пак ще кажа: Добре го е казал професорът. Изводът е, че има все по-малко уважение към правото и все повече насочване към правото на тълпата. Удовлетворяват се исканията на този, който най-много вика и блокира улици. Ако съдиите и останалите юристи не се защитим, скоро ще има значение само правото на тълпата.

Анонимен
Анонимен
28 август 2019 10:43
Гост

Напълно съм съгласен, но с едно важно уточнение. Когато властта или мафията (или най-лошо, когато са 2 в 1) започне да извращава и злоупотребява с правото с единствена цел да задоволи своите собствени интереси, тогава тълпата е необходимия коректив. Нали помните протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:27
Гост

Инициативният комитет е в пълното си право. Още повече той брани интересите на хората. А решението на съда- пълно разочарование.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:22
Гост

Статията от проф.д-р Дончо Хрусанов бе абсолютно заинтригуваща и отговаряща на реалността.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:25
Гост

Недопустимо е да се подават сигнали по висящо дело.