Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Жалбата му ще е заради това, че беше осъден да плати 1000 лева глоба, защото не е подал имуществената си декларация и пред Сметната палата, а само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Това съобщи днес съпругата му Елисавета Панова пред бТВ.

„Лозан Панов беше осъден, защото не е декларирал два пъти едно и също него. Този съдебен акт, аз наричам извращение с правото. По този повод взехме решение да заведем дело в Страсбург. Искът няма значение, по-важното е, че трябва да живеем честно. Крайно време е да получим признание от легитимен орган, че живеем във завладяна държава“, каза Панова, но не поясни за нарушение на кой текст от конвенцията за правата на човека ще е жалбата. От думите ѝ остана впечатление, че Панов вероятно ще се оплаче от липсата на справедлив процес. На въпрос, как ще звучи председателят на ВКС да се оплаква в Страсбург от липса на правосъдие, Панова отговори:

„Ако председателят на най-висшата ни съдебна инстанция не може да получи правосъдие в България, какво остава за мен, за вас и всички останали български граждани“.

Относно казуса с декларациите на Панов, тя призова всички граждани да ги прочетат на страницата на ИВСС.

Шефът на ВКС беше окончателно осъден да плати 1000 лева глоба за недекларираното си имущество пред Сметната палата преди по-малко от месец. На 15 март Административен съд София-град потвърди решението на районния съд от края на миналата година, а до санкцията се стигна след като с промени в закона беше предвидено, че от 2017 г. магистратите подават декларации за имуществото си пред ИВСС, а не пред Сметната палата. Тогава Панов подаде своята пред ИВСС, но според шефа Сметната палата Цветан Цветков е трябвало да я подаде и до нея, тъй като освен съдия е и член на ВСС, а за тях изискването е такова. Две инстанции също приеха, че Панов е трябвало да подаде декларацията си и пред Сметната палата, защото се декларират различни обстоятелства. В решението на съда се казваше, че ако Панов го беше сторил, дори и със закъснение, случаят можеше да е малозначителен.

Днес Елисавета Панова коментира и „Апартаментгейт“, в който беше замесено и нейното име, а покрай нея и това на шефа на ВКС. През 2013 г. тя, чрез фирмата си, е купила апартамент от фирма „Артекс“, от която пък евтино са пазарували и висши управници.

Панова подчерта, че сделката е във времето на пика на имотната криза, когато никой не е инвестирал в строителство. Освен това, тя каза, че е купила право на строеж.

„Закупих не сграда, а право на строеж, защото сградата е само на картинка“, каза Панова и добави, че с това е поела сериозен риск, което предполага и цената да е по-ниска. От нотариалния акт става ясно, че апартаментът от 172 кв. м. в столичния квартал „Изток“ заедно с два гаража. Той е продаден на Елисавета Панова за 80 хил. евро, а впоследствие тя доплаща и още 25 хил. евро за довършителни работи по жилището и крайната стойност на покупката е по 505 евро на квадрат.

Покрай сделката тя се сближила и със собствениците на „Артекс“ Пламен и Весела Мирянови, които след това са станали кумове на Панови. Съпругата на шефа на ВКС обаче отново подчерта, че тогава не се е познавала с него, а с Мирянови го запознала преди сватбата. Въпреки близостта им тогава, с Мирянови не се били виждали от декември 2017 г.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лелемале-малелеле
Лелемале-малелеле
08 април 2019 17:19
Гост

Представяте ли си къде живеем, щом най-важният съдия в страната съди същата тази страна заради това, че тя го е осъдила неправилно.

Клоун
Клоун
08 април 2019 9:54
Гост

Лозане, стига с тези циркаджийски номера. Вече се изтъркаха.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 9:19
Гост

Е, дано да не ни осъди.

Анонимен
Анонимен
07 април 2019 21:48
Гост

Ох, Боже, пази сляпо да прогледа…

J,ek
J,ek
07 април 2019 19:46
Гост

Много героично , няма що . Едно време хората са умирали за България , но не са казали и една лоша дума за нея …А сега заемащ най-висшата длъжност в съдебната система ще ни клепа пред Европейския съд …обаче без да подава оставка и продължавайки да си взема заплатата от същата тази съдебна система . Въобще много опозиционери „на служба“ се пръкнаха . Слави Трифонов се прави на опозиция , но не си напуска шоуто , за да не му падне дохода . Лозан Панов се прави на опозиция , но стои „на власт“. Никой не иска да направи логичното… Покажи целия коментар »