Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще се кандидатира за президент. Oт организацията „Правосъдие за всеки“ обявиха, че издигат кандидатурата му и образуват Инициативен комитет.

Панов потвърди участието си в надпреварата, но обясни, че няма намерение да подава оставка като председател на ВКС, а ще излезе в неплатен отпуск. В противен случай, заради участието си в предстоящите избори на 14 ноември, той трябва да подаде оставка още следващата седмица.

Мандатът му изтича на 10 февруари и Висшият съдебен съвет (ВСС) вече започна процедурата за избор на нов председател. Заседанието на Пленума на ВСС е на 7 октомври и Панов може да подаде оставка само тогава, за да се включи в президентската надпревара. След това държавният глава Румен Радев трябва веднага да издаде указ, който да излезе в Държавен вестник, тъй като крайният срок за регистрация на кандидатите за президент е 12 октомври.

Според Панов обаче излизането в неплатен отпуск е достатъчно за спазване на законовите изисквания. От „Правосъдие за всеки“ обясниха за БТА, че Панов би следвало да излезе в отпуск за времето на кампанията и така няма да е в конфликт на интереси. „Несъвместимост може да възникне, когато някой бъде избран на друг пост, несъвместим с поста, който заема“, заяви адв. Велислав Величков.

До момента няма потвърждение за партии и коалиции, които биха застанали зад Панов. Според „Медиапул“ и „Дневник“ той ще бъде подкрепен от „Демократична България“ (ДБ).

Пред журналисти днес Панов каза, че каузата му ще бъде независимостта на съдебната система и отвоюването на институциите.

„Ще се обърна към всички свободни граждани с молба да ме подкрепят, защото бих искал да бъде следващият президент, който ще подпише или няма да подпише указа за назначаване на председател на Върховния касационен съд“, каза Панов и добави, че кандидатът за вицепрезидент с него ще е журналистката Мария Касимова, която ще отговаря за социалната дейност и свободата на словото.

В предстоящата битка с настоящия президент Румен Радев и с ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков, който ще бъде подкрепен от ГЕРБ, Панов каза, че иска подкрепата на всички свободолюбиви граждани, без да отговори дали очаква да бъде подкрепен от „Демократична България“. Той обаче упрекна Радев, че е заговорил за съдебната система едва след влизането на прокуратурата в президентството.

„Не вярвам в конституционния катарзис на господин Радев, защото не съм видял някаква позиция, която засяга, например, главния прокурор Цацаров. Нещо повече, този катарзис се получи, когато копоите на господин Гешев влязоха в президентството. В този смисъл, за мен това не е действие, провокирано от обществен интерес, а по-скоро от личен“, заяви Панов. По думите му пък кандидатурата на Анастас Герджиков е свързана с ДПС.

„Това е път ДПС да се насочи към този пост в държавата. С това движение имаме опит години наред като скрит съюзник на господин Борисов. Пример за това е ВСС, където тази спойка работи много добре“, добави Панов.

Ако той се включи в президентската надпревара, ще е първият от  т. нар. трима големи в съдебната власт, който влиза в политиката.

67
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 14:19
Гост

Избираш си за вице човек, който не познаваш. Как става така? Значи ти го посочват. И кой ли ти го посочва? Определено не е съвестта ти!

Лили
Лили
04 октомври 2021 9:58
Гост

Този морален човек кандидат за президент??? Нека да разкаже как кадрува в кабинета си в сградата на Съдебната палата за постове и назначения! Ако разкаже би било интересно колко е морален и достоен.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 10:44
Гост

Кадруват куклите на конци на Доган сарай във ВСС. А Панов публично бие тревога за тези порочни практики и затова Пеевските тролове ежедневно го заливат с помия – като се започне от прическата му, през клиповете снимани в съдебната палата, та чак до жена му каква била.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 14:20
Гост

Опорки, опорки….

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 14:21
Гост

YERBA!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 4:48
Гост

Успех, мързелите от ГЕРБ трябва да се поставят на мястото.

Нямам един реален почивен ден, докато някой е правил чики-рики.

Сега е моят ден за чики-рики.

Сбогом СДС.

лол
лол
04 октомври 2021 1:27
Гост

Brawo, значи и ние меките китки ще си имаме кандидат за резидент. Превъзходно. хахаха

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 11:01
Гост

Защо така, другарю водач, как си – добре ли си.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 22:01
Гост

Смешник. Нямаш шанс!!!

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 21:43
Гост

Все се надявах, че ще се намери някой инициативен комитет да издигне Ченалова за президент и Мондешки за вице…

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 23:07
Гост

Май и тя се надяваше да е вице от Възраждане, ама мина котка пътя.

Минчо
Минчо
03 октомври 2021 20:15
Гост

Кому е нужна тази кандидатура ? Ясно е , че битката ще е между Радев и Герджиков , зад които стои всичко – солидна биография , солидна политическа подкрепа , па ако щете и достатъчно пари за кампания. Лозан Панов е със спорна биография / трябва да си идиот , за да вярваш , че без подкрепа от „статуквото“ може да се стане председател на АССГ и на ВКС/ . Политическата му подкрепа е рехава – кампания от Христо Иванов и сие по жълтите павета не печели повече от 7-8 % пряко сили . Кампания ?? Човекът няма опит в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 19:27
Гост

Всички минали, настоящи и бъдещи позиции бледнеят пред титлата „мъж на Елисавета“ и непротиворечащ на светото протестантство и модерната немска реформация.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 17:19
Гост

Лекс може вече да се обяви за официоз на предизборната кампания на Панов, предвид близките връзки със собственика на сайта.щ

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 22:37
Гост

Аз пък не познавам по-политически неутрална медия от Лекс. Поне аз не съм видял някой да е фаворизиран. Всички медии съобщиха същото, което написа и Лекс.

Някой
Някой
03 октомври 2021 12:33
Гост

Аз пък ще гласувам за него. По-умен е от всички гешевци, барниръбъловци и всички останали калинки на ГЕРБ и ДПС взети заедно.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 14:07
Гост

Откъде знаеш?

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 15:32
Гост

Това не е никакъв критерий, защого по-тъпи от калинките на ДПС/ГЕРБ в родната правосъдна система просто няма и всеки независим от тях е и по-умен.

Юрист
Юрист
03 октомври 2021 12:22
Гост

Поклон пред Лозан Панов в качеството му на борец срещу задкулисието в съдебната ни система и яростен опонент на централата му в Доган сарай, но като президент мисля, че изобщо няма да е толкова полезен като магистрат. Той е истински професионалист в своята област и политиката според мен няма да му отива.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 12:28
Гост

Всички нормални юристи в България го подкрепяха в действията и думите му като председател на ВКС, но надали голяма част от тях ще го подкрепят за президент.

Съдия
Съдия
03 октомври 2021 14:00
Гост

Професионалист в своята област ?! – коя е тази област?!

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 14:08
Гост

Професионалната област на Панов коренно се различава от тази на един висш магистрат с каскет и празен поглед и един доскорошен правосъден министър на ГЕРБ с прякор на анимационен герой.

анонимен
анонимен
03 октомври 2021 10:43
Гост

Лозан Панов е достоен кандидат, но ще бъде провален от Инициативния коминет. Палячовците от “ Правосъдие за всеки“ ; ФОБА; ОСА и други креатури с каквото са се захванали са го довели до голямо „НИЩО“. Нереализирани и отхврълени отвсякъде инициатори, които “ оправят“ обществото от години ще провалят Лозан Панов с неадекватните си действия.
Жалко,че ЩЕ БЪДЕ УПОТРЕБЕН.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 0:08
Гост

Герджиков- изтривалка на ДПС. Лозан поне има топки и не му пука, казва и прави каквото мисли. Герджиков обаче е пример за мекотело

Болт
Болт
03 октомври 2021 14:10
Гост

Виждал ли си ги или само се надяваш, че има?

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 0:06
Гост

На едно не мога да се начудя. Толкова ли тъпи хора има, без собствено мнение, без собствена мисъл и анализ, та трябва да повтарят мантрите на мутрата. От него и останалата сган лапнахте това „обединител“ и го повтаряте като малоумни. Четете конституцията. Къде тя вменява на президента да е обединител. Да изразявал единството на нацията във външните отношения е съвсем друга работа, малоумници прости. Айде кажете в какво точно президента трябва да обединява нацията? И какъв обединител ще е онзи плъх- Герджиков. Смях. Всеки един държавник на висок пост трябва да е обединител, не само президента. Смешници. Я помислете що… Покажи целия коментар »

Хахахааааа
Хахахааааа
02 октомври 2021 22:50
Гост

След като изчетох всички коментари, се запитах, какво ли може да накара някой да мрази толкова неистово някого, както пишещите?
Очевидно мразеният притежава подчертаното превъзходство на човек, който МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ да бъде свободен. Изтъркано звучи, нали? А в същността си е толкова класно, че да активира всяка мръсна биомаса

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2021 23:06
Гост

Мда. Не обичаме и мразим чуждите слуги и агенти. Ако ти е странно, нямам коментар за теб

Немо
Немо
02 октомври 2021 22:28
Гост

Резил по десебейски. Повече от 10 години ни управлява мутра, а градската десница крета около 10 %. Сега и този вечен началник….знаме на новия морал. С един даскал Бойко държи София , а с шапкар БСП има президент. ДСБ има….нищо. То не става само с НПО-та, трябва и акъл…..

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2021 22:13
Гост

Спира далаверата със ЦСРД, инсталирана от Бойкикев, въпреки временния бойкот на ЕИСС. Време е за нови предизвикателства!

......
......
02 октомври 2021 19:49
Гост

„Сред дошлите пред сградата на президентството в подкрепа на Лозан Панов бяха Александър Кашъмов, Бойко Атанасов, Мартин Димитров, Методи Лалов, Георги Георгиев от „БОЕЦ“, Николай Хаджигенов. “ /из новините/.

Прави тъжно впечатление, че журналистите бяха повече от лицата, дошли да го подкрепят.

А най-тъжно беше, че сред 6-мата посочени по-горе от иниц.комитет, поне 3-ма от тях /демек половината/ са доказано клинично луди:

– Хаджигенов
-Лалов с диагноза шизофрения /наследствена/
-Бойко Атанасов

Тази държава се превърна в една голяма лудница. Пази, боже!

......
......
02 октомври 2021 19:39
Гост

Лозан още в първата си публична реч като кандидат-президент показа колко е неадекватен: три пъти повтори името на Таков /явно много силно му липсва щото няма кой да му пише сега речите/, нападна опонентите си по един много непристоен и злобен начин, и каза, че основната му цел като президент е да подпише или да не подпише указа за своя наследник във ВКС. Въобще, все строго лични каузи. Е, какъв обединител само, нали 🙂 Той съдиите във ВКС не успя да обедини, та народа ли… Вярвам, че ще е малко над Луна като резултат, макар Луна да е по-симпатична и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2021 18:37
Гост

Лозане,
пак няма да ти стане…

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2021 17:40
Гост

Така се получава като не случиш на втора жена, дори й тя да е богата.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2021 17:00
Гост

Да си го кажем право в очите. Зад маската на „почтеността“ и „борбата със задкулисието“, не спря да слугува на Козяк и лъжедемократите. А го инсталира Бойко за преЦедател. Няма да липсваш на никой! Збогом (по Ст. Данаилов)

Хахаха
Хахаха
02 октомври 2021 15:46
Гост

Хахаха не отива на председател на ВКС тази постъпка.
Още повече, че се доказва безапелационно връзката му с ДБ и НПО Америка за България.
Той не можа да обедини съдиите във ВКС, та Народа ….

Слабо …

адв. Венета Марковска
адв. Венета Марковска
02 октомври 2021 15:06
Гост

Митко и Милчето си избраха Иуда в „Пирогов“ и сега са щастливи.

АМИН

......
......
02 октомври 2021 12:25
Гост

Хахаха, плиткоумно решение – и за Лозан, и за инициаторите …
Това ще е най-краткият път Лозан да отиде в небитието /мислите ли, че Радев ще го прати посланик или ще го направи конст.съдия, каквото е всъщност истинското желание на Лозан/.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 0:36
Гост

Да, може би ще се докога до КС чрез квотата на президента.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 22:44
Гост

Радев е обещал на Янаки – само за инф.

......
......
02 октомври 2021 11:49
Гост
Анонимен
Анонимен
02 октомври 2021 15:01
Гост

Якооо!

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2021 10:39
Гост

колкото по-бързо се махне от съдебната система и от ВКС, толкова по-добре!

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 12:43
Гост

И на негово място да сложим Барни Ръбъл! Или друга калинка на ГЕРБ и ДПС

......
......
02 октомври 2021 10:32
Гост

За да бъдеш президент – обединител на нацията и върховен главнокомандващ, се изисква освен смелост, но и да не си подлец и интригант. Дали Лозан се вписва в този образ- нека всеки, който го познава, сам да си отговори. Много е лесен отговора. Дори самият му вид на градско денди с прическата и фишуто ограничава силно фенската маса до няколко жълтопаветника. Що се отнася до др.качества, ще дам един пример: знаейки, че ще бъде конкурент на Радев, няколко дни преди номинацията му, той излиза със странно интервю, в което изключително глупаво и неадекватно напада Радев. Още тогава стана ясно, че… Покажи целия коментар »

Истински романс
Истински романс
02 октомври 2021 10:01
Гост

Америка за България не иска да изпуска контрола върху „независимия български съд“. Много пара е изтърсила за тази цел.

Алтернативата е герберастката талибанщина.

НОВА КОНСТИТУЦИЯ.

Това е истината.

Димитър
Димитър
02 октомври 2021 20:40
Гост

Ами в сравнение с тия,герберската „талибанщина“ винаги бих я предпочел

Д-р Ох Боли
Д-р Ох Боли
02 октомври 2021 9:53
Гост

Нова Конституция и скалпела!

Re:
Re:
02 октомври 2021 9:57
Гост

Всички които го избраха и търпяха 7 години – на борсата на труда!

Това е истината, но платената тролска проамериканска джендърска сган във форума ще цъка само минуси.

Всички го знаят прекрасно.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 15:27
Гост

Надявам се да не търпим 7 години докато падне каскета, а по-рано да му осигуим на него и на представителите на мафията във ВСС близки срещи с бай Ставри.

Само обяснявам
Само обяснявам
02 октомври 2021 9:52
Гост

Панов е еманация, тъждество и онкологична диагноза на цялата съдебна система!

Те си го избраха … в „Пирогов“.

Изходът е само един при това положение и ментално състояние.

Затова – СКАЛПЕЛА, след като не разбра защо е на капака на колата.

само минавам
само минавам
02 октомври 2021 9:47
Гост

При Панов никога не е имало зависимости. Никога!

КЕКС от Буджака
КЕКС от Буджака
02 октомври 2021 15:08
Гост
Анонимен
Анонимен
02 октомври 2021 9:34
Гост

Според мен пък това е добра новина – по му прилича от председателското място във ВКС.

Ad nauseam
Ad nauseam
02 октомври 2021 9:33
Гост

Ще стане президент! И той го знае прекрасно, но защо го прави?

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Димитър
Димитър
02 октомври 2021 23:57
Гост

Пий си хапчетата че е страшно

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2021 9:18
Гост

Хайде да си поговорим честно – Лозан беше нормално момче, но по-скоро страхливо. После нещо му стана и почна да вижда божествения промисъл в себе си, а нали знаете – не е проблем да си говориш с Господ, проблем е ако мислиш, че ти отговаря 😉

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2021 12:45
Гост

Веднага след кастинга при Пеевски беше нормален. След като отказа да служи на задкулисието стана много лош.

OMG
OMG
02 октомври 2021 9:10
Гост

Божеее, поредното голямо изхвърляне на ДБ. Лозан Панов може да им спечели максимум кметско място в София.

Z.Z
Z.Z
02 октомври 2021 9:13
Гост

Интересно ще е обаче, ако стигне до балотаж. Какво ще правят тогава Баце и кликата му – Радев или шилото?

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2021 9:15
Гост

Какъв балотаж бълнуваш, какви 5 лева? Ако получи 1% от гласовете, ще ме изненада

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
02 октомври 2021 9:19
Гост

Прави ми впечатление, че в т.нар. градска десница не всички са луди, но всички луди, издигани за изборни длъжности, са все от т.нар. градска десница.

Опасна за правосъдието
Опасна за правосъдието
02 октомври 2021 9:41
Гост

Ще спечели срещу Данчето на кукуво лято!

Най-много да спечели букетче и бонбонки от Милчето и Митко.

123
123
02 октомври 2021 9:05
Гост

Понеже свърши невероятна работа във ВКС, сега реши, че може да е обединител и на нацията…

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2021 9:13
Гост

ВКС 7 години работи, въпреки Панов и неговите лудости и алиенация! Този човек трябва съвсем да е изгубил представа за собствената си незначителност и неразпознаваемост, за да се кандидатира… Цял живот гласувам за сините, както и да са се наричали, но като юрист изобщо не съм привлечен от тази кандидатура…

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
02 октомври 2021 9:45
Гост

ВКС работел.

Да, може и така да се каже. Работи за спонсорите си, за собствения си джоб и за силните политически за деня.

456
456
02 октомври 2021 9:42
Гост

Америка за България не иска работа, а България да я няма!