Информация не само за количеството, но и за качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор Иван Гешев, поиска председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в писмо до обвинител №1 Сотир Цацаров. За писмото, което е изпратено и до Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, и до шефовете на градската и специализираната прокуратура Емилия Русинова и Димитър Петров, съобщиха от пресслужбата на ВКС.

„За обективна преценка на професионалните и делови качества на кандидата за длъжността главен прокурор следва да се формират непосредствени впечатления от нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му. Професионалните качества на всеки магистрат се разкриват преди всичко въз основа на непосредствено запознаване със съдържанието на изготвените от него актове“, пише Панов до Цацаров.

По професионалните качества на Гешев със становище излезе Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия, която ги определи като високи, като стъпи на статистиката за изготвените от него актове като прокурор и ръководител и заключи, че данните свидетелстват за широтата на правната му компетентност и отличните му ръководни умения“.

„Тиражираната изключителна оценка на способностите на кандидата неминуемо означава, че прокурорските актове, които е изготвил, отразяват задълбочени и системни познания в областта на наказателното право и процес; способност за идентификация на подлежащите на доказване съществени факти по съответното дело; умение за подбор на релевантните доказателствени материали; умение за правилна квалификация на значимите факти и законосъобразно определяне на приложимия закон; познаване на съдебната практика. Съдържанието на актовете на кандидата е източник и на информация за прецизността на използвания от него правен език, общата езикова култура и умение за ясно изразяване“, пише председателят на ВКС до главния прокурор.

И посочва, че информираният вот в процедурата за избор предполага „непосредствено запознаване с работата на кандидата по конкретни дела, по-специално с изготвени от него обвинителни актове по приключили наказателни производства, по които е протекъл редовен инстанционен съдебен контрол“.

В писмото си Лозан Панов коментира, че докладът на КАК е основан върху статистически данни за дейността на Гешев като прокурор, но отразява обема на неговата дейност само в количествен аспект. „Липсва каквато и да е информация за качествения аспект на извършената от него работа“, посочва председателят на ВКС.

Той цитира становището на КАК, в което е посочено, че за 10 години – от 2006 г. до 2016 г., Иван Гешев е внесъл в съда 230 прокурорски актове, като по тях са осъдени общо 233 души. „В тези констатации липсва яснота и конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове. Тази част на доклада не съдържа нарочен анализ и коментар на конкретни прокурорски актове на кандидата, поради което няма как да се изведат обосновани изводи за качествената страна на дейността му“, пише Панов. И заявява, че резултатите от съдебния контрол и правната и фактическа сложност на производствата, биха илюстрирали с висока степен на обективност квалификацията на кандидата за главен прокурор.

Според него е необходимо да се уточни и колко обвинителни актове е внесъл Гешев докато е бил в Софийската градска прокуратура – от май 2012 г. до юли 2016 г. „За този период следва да бъдат предоставени за непосредствено запознаване преписи от изготвените от кандидата обвинителни актове по окончателно приключили към настоящия момент наказателни производства, по които са били образувани съдебни производства, ведно с информация за номерата на съответните съдебни дела и крайните резултати от съдебното разглеждане на делата.

Показателни биха били данните за времето 18.02.2014 г. – м. юни 2016 г., когато кандидатът е бил разпределен в утвърдената нова структура на СГП (отдел 01 „Специализиран“), тъй като съгласно констатациите в доклада преписките и делата в тази структура са се характеризирали със завишена фактическа и правна сложност и с обществен интерес“, пише Лозан Панов.

Освен това според него при избора ВСС трябва да се запознае с конкретни актове от времето, през което Иван Гешев ръководеше специализираната прокуратура. „От залегналата в доклада информация не става ясно дали през този период, извън административно-организационната си функция, кандидатът е извършвал дейност   (и   каква   именно)   във   връзка   с   пряката   си професионална ангажираност като прокурор. Ако в този период той е изготвял обвинителни актове по вече приключили към настоящия момент наказателни производства, въз основа на които да е било образувано съдебно производство, преписи от тях следва да бъдат представени с цел изграждане на непосредствени впечатления за високите професионални качества на кандидата, констатирани в доклада на КАК“, посочва Лозан Панов.

В писмото си до главния прокурор той заявява, че най-достоверни изводи за правната компетентност на Иван Гешев могат да се направят въз основа на окончателните резултати от съдебното разглеждане на делата, образувани по внесени от него обвинителни актове. Затова иска информация за номерата на делата и резултатите от инстанционния контрол по окончателно приключилите.

Гешев: Панов има фиксация върху длъжността на главния прокурор

„През годините мислех, че той има фиксация върху г-н Цацаров, а сега почвам да си мисля, че има фиксация върху длъжността на главния прокурор“, отвърна Гешев на Панов. По думите му, оценката на един прокурор я дава съдът с издаваните присъди.

„След като имам над 233 осъдени лица, значи съдът ми е дал отлична оценка с това, че по мои обвинителни актове са осъдени такъв брой лица. Това е оценка не само за количеството, но и за качеството на свършената от мен работа. С решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното ми атестиране, която е максимална. Тоест, ВСС е установил, че имам високи професионални качества“, обясни още зам.-главният прокурор. Той каза, че има много приятели съдии и уважава съда, поради което не си позволявал да коментира съдебни решения и съда изобщо, но явно това не бил подход на други хора от съдебната власт.

На въпрос за напрежението около процедурата за избор на главен прокурор, в която той е единствен кандидат, Гешев отвърна че броят няма значение и напрежение щяло да има, така или иначе.

„Дали щяха да са един двама или трима кандидати, напрежението щеше да го има, независимо за кой става въпрос, ако не е от един тесен, малък, политически кръг, включително към него спадат явно и някои магистрати“, каза още Гешев. Без да посочва имена, той каза, че тези хора не харесват прокуратурата и той не може да им го забрани.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
07 октомври 2019 9:51
Гост

за 10 години – от 2006 г. до 2016 г., Иван Гешев е внесъл в съда 230 прокурорски актове“
че това много ли е, падат се по две дела на месец..?

Сотир
Сотир
03 октомври 2019 15:39
Гост

Гешев, Панов фиксира не длъжността, а неподходящите хора за нея.

Вероника Имова
Вероника Имова
03 октомври 2019 14:47
Гост
Контрапротестър
Контрапротестър
03 октомври 2019 13:14
Гост

Панов, Панов, пак вървиш срещу ръжена…

Тълкувател
Тълкувател
03 октомври 2019 13:11
Гост

Всъщност Панов не дава оценка на качествата на Гешев, няма и намек за такова нещо. Просто иска инфомарция, която лиспва в доклада, а смята за определяща.

И все пак
И все пак
03 октомври 2019 13:13
Гост

Затова трябва да се чете между редовете. Нали се сещате, че академиците от ДС и прокурорите, които скочиха като един в подкрепа на Гешев не се интересуват от качеството, само от количеството подкрепящи становища. Така че реакцията на Лозан е адекватна и си е точно контрапункт на тяхната акция.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2019 13:11
Гост

Панов за сетен път ми се издига в очите с неговото чувство за справедливост и с личната си позиция.

Браво
Браво
03 октомври 2019 13:10
Гост

Както винаги Панов застава с ясна, точна и аргументирана позиция. Нищо чудно, че ДП задейства очернящата акция срещу него.

Очаквано
Очаквано
03 октомври 2019 13:10
Гост

Да, и както винаги сега ще завалят кой знае какви новини в кафявите медии…

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2019 12:29
Гост

Основатели въпроси. А от 2014-а на Гешев никакви дела не са разпределяне, остана само с КТБ, което други ще довършат.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2019 12:03
Гост

КАК очевидно умишлено са пропуснали тази информация, която иска Панов.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2019 11:55
Гост

Браво на Панов. Сега обаче Гешев ще го нарочи.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2019 11:51
Гост

Ясно е като бял ден какво е нивото на правните му познания, имайки впредвид къде ги е получил.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2019 12:39
Гост

Недейте така. Другарят Гешев е с богата практика. А може и да се похвали с количеството на свършената от него работа.

Разумен
Разумен
03 октомври 2019 13:12
Гост

Вярно, Гешев ще нарочи Панов. А после и всеки, който е неудобен на мутрата и неговата шайка, която обслужва олигархичния елит. Тази диктатура придобива фашизоидни отенъци, но това не трогва повечето българи. Явно овчето племе се е примирило с предстоящото му заколение.