Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обжалва и втория отказ на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу шефа на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев, съобщиха от ВКС.

През 2019 г. Панов поиска Ушев да бъде наказан във връзка с мерките за неотклонение на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. В края на 2018 г. Специализираният наказателен съд измени мерките на двете от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като постанови тяхното незабавно изпълнение. Спецпрокуратурата протестира и поиска спиране на незабавното изпълнение, делото отиде в АСНС, но понеже имаше съмнения за правилното му администриране, Лозан Панов назначи проверка. Тя беше извършена от зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова и колегите ѝ Капка Костова и Галина Тонева. От доклада им стана ясно, че заседанието на 16 ноември 2018 г., в което съдия Иво Хинов измени мерките на двете подсъдими, е завършило малко преди обяд. Малко повече от час след това вече е постъпил протест с особено искане за спиране на изпълнението на определението на съдия Хинов. Около 13,30 ч. председателят на АСНС Георги Ушев е „посетил съдия Иво Хинов”, като го уведомил за необходимостта „особеното” искане да се администрира „възможно най-бързо” и да се изпрати на апелативния спецсъд с оглед спешността на исканото произнасяне.

В доклада се казваше още, че АСНС е нарушил Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), когато спешно спря изпълнението на определението на Иво Хинов, но ставало дума за инцидентен случай, а не за неправилна съдебна практика.

Съдийската колегия обаче отказа да образува дисциплинарно производство срещу Ушев и шефът на ВКС обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

На 2 април т.г. петчленен състав на ВАС отмени отказа на Съдийската колегия и ѝ върна преписката (виж тук). Върховните магистратите изтъкнаха, че не е направен анализ на събраните доказателства и по-конкретно на всички факти и обстоятелства във връзка с твърдяното нарушение.

На 20 април 2021 г. обаче СК на ВСС отново не образува дисциплинарка и Лозан Панов за втори път сезира ВАС. В жалбата си той посочва, че с поредния си отказ колегията е осуетила възможността да бъде проведена предвидената в закона процедура за разглеждане на основателността на направеното предложение. Това е така, продължава шефът на ВКС, защото липсват пречки да се образува дисциплинарно производство, доколкото предложението за това е допустимо и обосновано, съдържа подробни мотиви за конкретно изложени обстоятелства за извършени нарушения, поради което не са налице основания за отказ за образуване на дисциплинарно производство.

А дали да наложи или не дисциплинарно наказание преценка има Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, след като разгледа основателността на предложението по същество“, изтъква шефът на ВКС. Той сочи практика на ВАС, според която въпросът дали твърденията в направеното предложение за налагане на наказание съответстват на обективната действителност, както и дали могат да бъдат доказани с допустими доказателства и доказателствени средства, е въпрос по основателността на искането. „Ако фактите и обстоятелствата, за които се твърди, че осъществяват състав на дисциплинарно нарушение не бъдат доказани или ако не се установи виновно поведение на магистрата, или се установи наличието на други обстоятелства, изключващи дисциплинарната отговорност, ВСС разполага с правомощието да не наложи дисциплинарно наказание“, казват още от ВКС.

 

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Партизан за бой се стяга
Партизан за бой се стяга
14 май 2021 12:35
Гост

На Ушев му е през оная работа дисциплинарката. Повече го стресира все по-реалната перспектива да стане прост редови апелативен съдия в общите съдилища, къдете ще е последна дупка на кавала и никой няма да се сеща за него.
Чувам, че Галя Георгиева вече била на антидепресанти от мисълта, че ще се върне в пловдивския съд, където бившите й колеги хич не я долюбват. Същата съдба очаква и менторът й Цацаров, но той поне има богата нотариална жена.

съдия
съдия
15 май 2021 9:46
Гост

Жоро все началник – да си помисли дали и той не допринесе с криерата си за негативното отношение към спец правосъдието.

advokatTROL
advokatTROL
15 май 2021 15:29
Гост

Но някой трябва да върши и съдийската работа все пак. Разбирам и нагледно виждам, че София е пълна с потомствени аристократи, което пречи на гледката – като вземеш предвид – че Витоша се закрива от Нобелови лауреати, толкова са нагъсто в София умниците.

В този смисъл – едва ли ще има кандидати за съдии, ако така се действа. Има неприятно впечатление.

С две думи – от келеши – акъл не искам.

Дано, дано, дано
Дано, дано, дано
14 май 2021 11:42
Гост

Дано скоро разпуснат този позорен ВСС и бухалките на хунтата в лицето на спецсъдилищата. И дано повече качествени юристи като Янаки Стоилов заемат техните места. Само от 1 заседание на ВСС се видя каква е разликата между независим и ерудиран юрист от калибъра на Стоилов и Панов и куклите на конци на задкулисието, използващи язвителен и просташки език дори, хвърляйки се на амбразурата да защитават стожерите на мафията в съдебната ни система.

advokatTROL
advokatTROL
15 май 2021 15:33
Гост

Аз съм адвокат от поне 30 години – така се случи, потомствен съм, познавам лично и Лозан Панов – по съдебни заседания, не някакво друго лично, Калпакчиев, Ченалова, Желязковска и Желявска и Владимир Вълков, знам какви са интригите и във ВКС – няма, но Апелативен съд – София – има, Градски съд – Търговско отделение – пълно е – такива неща, за радост – досега не съм видял едно погрешно решение или – да има вреда.

Киро
Киро
14 май 2021 11:25
Гост

Успех, Панов! Дано ги пребориш твзи корумпета.

advokatTROL
advokatTROL
15 май 2021 15:40
Гост

Те не са корумпета точно – просто искат да се вихрят в бизнес-средите – някакви неизживяни мечти, блянове, а заплатата им е съвсем съвременна и даже е в повече, ама все пак – как да го кажем – в Япония има също мафия, но са и на ниво икономически, тоест – каквито и да играят игри – съдиите си остават на стъпалото на съдиите, пионки стават, ако това е целта им – разбираемо е, ама съвсем кьопаво.

Южняшки темперамент.

Чочо
Чочо
14 май 2021 11:20
Гост

Ушев не е за дисциплинарка. Той трябва да се разкара от съдебната система въобще.

advokatTROL
advokatTROL
15 май 2021 15:48
Гост

Никога не бих станал съдия – така че, доста сложно, остава кадрови дефицит, трябва да се види на момента какво се случва, щото – мераклии за съдии има, но реално да свършат и работа, хайде да гледаме реалността, няма да се намерят лесно – а и изобщо – навремето се учеше, библиотеката беше пълна по факултетите, сега са прецендентни зомбита, аз рядко срещам пълноценен противник.

Стефан
Стефан
14 май 2021 11:17
Гост

В, как може да не се съобразиш с решение на петчленен състав на ВАС .

Nina
Nina
14 май 2021 11:07
Гост

Да видим какво ще стане.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 11:07
Гост

Дано успее Лозан.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 13:52
Гост

Друг път.

Cerkov
Cerkov
14 май 2021 11:07
Гост

Спорове породени от едно позорно дело иницирано от ГЕРБавите!

Серафим
Серафим
14 май 2021 11:06
Гост

Абее и тука работата не е чиста, ма карай.

Чавдар
Чавдар
14 май 2021 11:24
Гост

Натиск върху магистрат? И да не му образуват дисциплинарка на тая бухалка. Нелепа история.

AnimalMan
AnimalMan
14 май 2021 10:56
Гост

Свинска работа. Не разписа Иванчева на мастит бизнесмен да си прави каквото иска в Надежда и по тоя повод веднага се оказа, че е корумпирана, наркоманка и какво ли още не. Ако може физически да я ликвидират ще са най-доволни.

Стефан
Стефан
14 май 2021 11:08
Гост

Съсипаха й живота. Така се случва с честните и доблестни хора.

advokatTROL
advokatTROL
15 май 2021 15:54
Гост

Там беше ядосан ГЕРБ и лично може би Тиквата, че общината е спечелена от друга партия, може би най-голямата община в София, това е като знак, може да накара и други общини да се отърват от ГЕРБ, така че, с оглед последните разкрития за рекет на всяко ниво – съвсем възможно е да са й подхвърлили парите, но – има и подслушвания по телефона, засега е осъдена и не е влязло в сила, в крайна сметка – с кой акъл се хвана и тя на хорото, съсипаха я.

Тен
Тен
14 май 2021 10:55
Гост

Няма да стане. Тия се пазят.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 10:55
Гост

Не мисля, че желанието на Лозан ще се реализира.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 10:54
Гост

Панов няма да спре. Ръчка яко ми се струва.

Диди
Диди
14 май 2021 11:14
Гост

Бори се за справедливост човекът. Обаче при тази корупция ще му е много трудно

advokatTROL
advokatTROL
15 май 2021 16:15
Гост

Боец е и има много – даже на 100 процента подкрепата на читавите юристи, не говорим за „Измекяр-сервис“ ООД, а за нормалните юристи – никой не иска да живее в несигурност и съдебни грешки и оплюнчване на делото, както и да е, много е трудно даже да дадеш мнение, а то е – не на случайното разпределение на дела – трябва да има титуляри на съставите, преценка за настроение – аз ако не съм в настроение – как да се явя на бракоразводно дело.

Bobi M
Bobi M
14 май 2021 10:54
Гост

Я, той си махнал косата.

Аналог
Аналог
14 май 2021 10:53
Гост

Спецпрокуратурата протестира и поиска спиране на незабавното изпълнение, делото отиде в АСНС, но понеже имаше съмнения за правилното му администриране, Лозан Панов назначи проверка. Тя беше извършена от зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова и колегите ѝ Капка Костова и Галина Тонева. От доклада им стана ясно, че заседанието на 16 ноември 2018 г., в което съдия Иво Хинов измени мерките на двете подсъдими, е завършило малко преди обяд. Ама защо трябва да се протестира това решение? На мен ми се струва, че двете жени бяха просто натопени и нямат никаква вина, нищо, че готините прокурори… Покажи целия коментар »