След хаос и спорове в пленарната зала не стана ясно дали парламентът е приел на първо четене промените в Закона за Националната служба за охрана (НСО), с които главният прокурор се лишава от лична охрана, освен в случаите на „доказана необходимост“.

Два са внесените законопроекти – единият е на „Има такъв народ“ (ИТН), а другият на „Изправи се, БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ). И двата предвиждат ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран превоз (какво предвиждат виж карето).

Поименна проверка установи, че в пленарната зала присъстват 125 депутати. 23-а от тях обаче не се включиха в гласуването и така 101 подкрепиха промените, а един се въздържа. В залата нямаше депутати от БСП, а от ГЕРБ и ДПС бяха малцина.

Заседанието се председателстваше от Росица Кирова от ГЕРБ и след вота тя обяви, че законопроектите не са приети. Това предизвика напрежение в пленарната зала, като депутатите от ИТН изтъкнаха, че на електронното табло е било отбелязано, че проектите са приети. Кирова напусна залата, за да се посъветва, а когато се върна, потвърди становището си.

Така в пленарната зала се разразиха спорове. Виктория Василева от ИТН репликира Кирова, размахвайки правилника за дейността на парламента, и заяви, че според чл. 64 от него „предложението се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители, освен ако в Конституцията е предвидено друго“.

Тук се намеси Татяна Дончева от ИБГНИ, която каза на Василева, че в гласуването на закони трябва да участват поне 121 народни представители.

До изясняване на изхода от гласуването не се стигна, тъй като Росица Кирова закри заседанието.

Самото обсъждане на проектите също не мина гладко. Причината за споровете беше езикът, който използваха някои депутати, за да защитят проектите.

Най-остър беше Тошко Йорданов (ИТН), който твърдо застъпи тезата, че бившият премиер Бойко Борисов, бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на София Йорданка Фандъкова не трябва да бъдат охранявани от НСО и да използват и специализиран транспорт.

В отговор на обвинения от страна на депутата от ГЕРБ Маноил Манев, че проектите са продиктувани от популизъм, Йорданов заяви: „Бившият премиер се мандахерца, защото е бивш, макар че ако се разходи сам из центъра на София, да видим какво ще стане. Не е ли Цвета Караянчева тази, която я разнасят като продукцията, в която е работила? Има и други кметове на големи на градове, не е само Йорданка Фандъкова. С нищо не е необходимо НСО да я варди. Не ми говорете за популизъм, защото сте представител на най-отвратителната партия, която е управлявала България“, заяви Йорданов.

Думите му бяха остро посрещнати от Даниела Атанасова (ГЕРБ). „Да се говорят обидни думи за бившия премиер и бившия председател на НС е демонстрация на липса на всякаква култура, демонстрация, че тези хора нямат място в пленарна зала, на постовете, които заемат“, каза Атанасова.

Колегата ѝ Маноил Манев обвини ИТН и ИБГНИ, че на практика искат да закрият НСО. Докато той се изказваше от парламентарната трибуна, Николай Хаджигенов подвикваше от място, като една от репликите му беше „Айде, бе!“.

Няма да ми викаш „Айде, бе!“. Ти не уважаваш институциите. Замеряше този парламент с яйца“, ядоса се Манев. И каза, че ИТН и ИБГНИ се готвят да закрият НСО, отново повтори, че промените са продиктувани от популизъм и заяви, че е по-добре вносителите да бяха записали трите имена на хората, чиято охрана искат да свалят.

Председателят на НС Ива Митева, която е сред вносителите на проекта на ИТН, обаче му напомни, че преди години тогавашният премиер Бойко Борисов е накарал министрите да слязат от служебните коли и попита на свой ред: „Това беше ли популизъм?“. Тя напомни, че този случай бързо се е забравил и министрите отново се качили по автомобилите. Като подчерта, че идеята е да се оптимизира работата на НСО, а не да се закрива.

 

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 5:41
Гост

Че то престъпност няма, аз така чувам, адвокат съм и аз сам си се охранявам, надявам се – да няма нещо проблем, разбивал съм лихварски групи – не си спомням – около 2-3, не са ме нападали, така че – спокойно може и без охрана, трябва и смелост, все пак, чак пък да застрелят ГлавПрок, той така или иначе е без такива преки функции.

Advokat VG.
Advokat VG.
02 септември 2021 18:21
Гост

Всеки главен прокурор във всяка държава, независимо дали е България или САЩ, и дали е Гешев или Кенеди по дефиниция е в постоянно състояние на опасност за сигурността му и затова се охранява навсякъде и след мандата дори. Но едни дивотии ( три институции да пазят Гешев) доведоха до други-да не се охранява въобще. Охраната не е на Гешев, охраната е за институцията Главен прокурор. Сега е Гешев , утре ще е друг. В парламента единствено Янаки Стоилов запази достойнство и открито го заяви. Защото е юрист и държавник от висока класа.

Spiro
Spiro
02 септември 2021 18:09
Гост

Митева е напълно права, че работата на НСО не бива да се закрива.

Димитър
Димитър
02 септември 2021 18:08
Гост

Очевидно след неуспешния опит за електронно правосъдие и електронното табло в парламента се бъгна.😅

Анонимен
Анонимен
02 септември 2021 17:48
Гост

Скоро шоуто приключва. БСП щели да върнат мандата на 7 септември

Димитър
Димитър
03 септември 2021 0:49
Гост

Слава богу

Уродия
Уродия
02 септември 2021 17:22
Гост

А за мен е страшен популизъм да вземат охраната на главния прокурор, няма значение дали се казва Иван Гешев, Петър Петров, Христо Христов. Навсякъде по света главните прокурори се охраняват, защото са на длъжност, която по презумпция предизвиква застрашеност.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2021 17:20
Гост

Да не се охранява главен прокурор е безумие! Това го няма никъде по света. Вземете му неговото НСО – Бюрото по зашита на ГП, но не и охраната на НСО и без това е паранойасал, че Радев ще го следи чрез пазвантите. Другото са безумия, не са малко лудите, които биха го гръмнали – не съм фен на Гешев, но го предпочитам в затвора, а не застрелян.

sabotage
sabotage
02 септември 2021 17:17
Гост

Това, което сам си направиш, друг не може да ти направи… Да се изисква за промяна във всяко членче и алинейка гласуване от 121 депутати е на практика саботаж на работата на НС, макар и с благородното намерение вече да не се приемат закони от празна зала. А когато нямаш сам нужните депутати, си е направо автосаботаж 🙂

Анонимен
Анонимен
02 септември 2021 17:17
Гост

Разбирам логиката на разпоредбата от правилника на НС, но може ли да я формулират по този безумен начин. Какво става след проверката не е ясно. Така, както е написана, ще води точно до такива резултати

Ивайло
Ивайло
02 септември 2021 17:19
Гост

Ама и новите са големи законотворци- хвани единия, удари другия

Симо
Симо
02 септември 2021 18:02
Гост

Е, по- добри са от предните във всеки случай.

Димитър
Димитър
03 септември 2021 0:51
Гост

По-голялм виц не бях чул,кое им е по-доброто-три законопроекта дето си противоречат?Откъде накъде свалят охраната на първата дама.Това го няма никъде……

5678
5678
02 септември 2021 17:15
Гост

Хаха, Гешев запази охраната си, поне тази от НСО

Анонимен
Анонимен
02 септември 2021 17:18
Гост

Да не би да прогнозираш, че бюрото все пак ще успеят да му вземат. Аз не бих при днешния резултат

Калинка
Калинка
02 септември 2021 17:20
Гост

ГЕРБ и ДПС няма да дадат. Ще бранят Гешев до последно

Фики
Фики
02 септември 2021 18:04
Гост

Нали са ба хранилка. Кой скача срещу господаря.

шоуто
шоуто
02 септември 2021 17:21
Гост

в този парламент само брътвежи на озверели сценаристчета виждам, какво да прогнозирам от това?

Димо
Димо
02 септември 2021 18:05
Гост

Безплатен цирк поне.

Кирикочо
Кирикочо
03 септември 2021 6:52
Гост

Не е безплатен.

Anonimen
Anonimen
02 септември 2021 18:03
Гост

Стига му толкова.