Липсата на съдебен контрол над налагането на дисциплинарни наказания на адвокатите може да стигне до Конституционния съд (КС). Той може да бъде сезиран от омбудсмана Мая Манолова, която днес след среща с адвокати е поела ангажимент да предприеме конкретни мерки за решаване на проблема, включително и чрез искане до КС.

Наказанията на адвокатите се налагат от дисциплинарния съд към колегията, в която са вписани. В производството пред него те имат право на защита, а решенията се обжалват пред Висшия дисциплинарен съд. Процедурата е уредена така, че да се развива изцяло вътре в гилдията.

На среща днес с Мая Манолова членове на Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) са я запознали с проблема, който според тях ги лишава от право на съдебна защита. Липсата на съдебен контрол на наказанията беше и една от темите, които предизвикаха дискусия на Общото събрание на адвокатите от страната тази година.

Пред омбудсмана представителите на ФОБА са посочили, че трябва да бъде приет изцяло нов Закон за адвокатурата, който да отстрани съществуващите с години проблеми след приемането на действащия през 2004 г., както реши Общото събрание на адвокатите от страната.

На срещата адвокатите са поставили и други проблеми и аспекти, в които според тях Законът за адвокатурата противоречи на Конституцията и на правото на Европейския съюз. Те са:

  • Липсата на съдебен контрол върху актове на Висшия адвокатски съвет;
  • Наличието на обща забрана за реклама на дейността на адвокатите;
  • Липсата на възможност за избор на ръководните органи на адвокатурата по електронен път на принципа „един адвокат, един глас“;
  • Необходимостта от повишаване на прозрачността при вземането на решения от ръководните органи на адвокатурата.

Като специално по отношение на липсата на съдебен контрол над дисциплинарните наказания са заявили, че „страната ни е заплашена от наказателна процедура за нарушаване правото на ЕС, именно поради липсата в българския закон на право на достъп до правосъдие на редовите адвокати при защитата на техните права“.

„Посочените несъвършенства на Закона за адвокатурата водят до сериозни  нарушения на правата на адвокатите, а от там и на правата на гражданите, които те защитават, категорични бяха адвокатите на срещата. Омбудсманът пое ангажимент да предприеме конкретни мерки за решаване на поставените проблеми, включително и чрез сезиране на Конституционния съд“, съобщиха от ръководената от Мая Манолова институция.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Омбудсманиада
Омбудсманиада
04 юни 2019 14:16
Гост

Манолова отново огрява навсякъде. Ако нейде има несправедливост, Мая ще я отстрани чрез КС!

Анонимен
Анонимен
01 юни 2019 12:08
Гост

бях на събранието. имале колеги според които обжалването пред съд щяло да ни постави в зависимост. това е нивото на бг адвокатурата

Анонимен
Анонимен
01 юни 2019 7:36
Гост

Други проблеми: 1. фигурата на младши адвоката. Излишно, ненужно, пречката за младите хора да работят това за което са учили. 2. изпитът за адвокати. Незаконно е. Лицето има правоспособност, но не-от адвокатурата му казват-нужна ти е още по-голяма правоспособност- „хадвукатска“-като изпитът се провежда от организация, която има интерес да приеме по-малко адвокати. Ако ще го има изпитът е редно проверовъчно да бъдат изпитани всички вписани без изпит, особено-да бъдат изпитани лицата от висшия адвокатски съвет, участвали в изпитни комисии. къде го има това-да изпитват неизпитвани? 3. Липсата на съдебен контрол на решения на адвокатурата, които имат действие и по отношение… Покажи целия коментар »

stan
stan
01 юни 2019 11:52
Гост

Има едни набедени специалисти във висшия съвет, които няма да изкласят за младши. Вижда се кой продължава да си поддържа кантората и бизнеса и кой чака само на заплатата…

vapros
vapros
01 юни 2019 11:55
Гост

kakav normativen harakter ima talsata v SAK?

Лекс
Лекс
01 юни 2019 19:53
Гост

Глупости, пълни при това. Коментарът, звучи обидено, като написан от скъсан на адвокатски изпит, ама ако е така, май е имало защо. Какви точно конституционни права граждански, се нарушават с липсата на право на жалбоподателя, да отнася дисциплинарната пред съд? Той разполага с всичките възможности за пълна защита на правата си по гражданскоправен път. Пред граждански съд. И това няма, ама абсoлютно нищо общо, с дисциплинарната отговорност , която е прерогатив само на професионалната гилдия и съдебният контрол е нужен само за да не се ползва за вътрешна репресия срещу и между адвокати. Не съда е този, който може да… Покажи целия коментар »