Адвокати нарочно са издирвали братя, сестри, братовчеди на жертви на пътя, за да заведат искове за обезщетение от тяхно име, след тълкувателното решение на трите колегии на Върховния касационен съд. Това каза пред БНР зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, който е и дългогодишен адвокат.

„Специализирани кантори имат задача да се сдобиват, не съвсем лоялно, с клиенти. Проучват и намират такива случаи, за които те научават с помощта на длъжностни лица в сферата на здравеопазването, спешна помощ, от разследващи полицаи, от хора, които са нарочно назначени по определени райони, за да набавят клиенти – практики, които са в абсолютен разрез с етичните правила, упражнявани от професията. Не е тайна – вече се говори за т.нар. 9 адвокатски дружества. Напълно споделям, че грозните практики, които са свързани със случи с участието на такива кантори, трябва да застанат на общественото внимание, те трябва да се огласят, подобно на телефонните „ало измами“ и на други престъпни схеми, за да може обществото да бъде предпазено“, заяви Нотев.

Като според него проблемът няма да се реши с въвеждане на лимити на обезщетенията, както предложи в Кодекса за застраховането шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, а с почтено упражняване на юридическата професия.

Той подчерта, че съдът преценява какъв да е размерът на обезщетението по справедливост. „Не може да се обясни двойното, тройното увеличение на обезщетението, което се заплаща и то от едни определени състави на съда при явяването на едни определени адвокати. Винаги изниква на преден план огромно съмнение“, каза Нотев. И допълни, че тези 9 адвокатски дружества, за които се твърди, че правят бизнес със смъртта и незнанието на хората, „не са си самодостатъчни. „Този начин на практикуване на професията развращава и корумпира“, заключи зам.-председателят на парламента.

Нотев каза още: „Ако се акумулират едни средства, неправомерно получени и получени в разрез с общоприетите размери на обезщетенията, то е ясно, че голяма част от тях отиват за заплащане на „услугата“, за това, че някой те е насочил към определен случай, някой ти е помогнал да се сдобиеш с казуса и накрая някой ти е помогнал да вземеш несъразмерно голямо обезщетение от този обществен ресурс. Скандалът е многопластов и огромен“.

Той подкрепи настояването на премиера Бойко Борисов да се проведе широко обществено обсъждане. И заяви: „Поправката е внесена при разглеждането на вече внесен законопроект, който е преминал на първо четене и чиито текстове не засягат тази част от отношенията в застрахователното дело. Изведнъж се появява една поправка, която не е в контекста на смисъла, философията и целите на Закона за изменение на застрахователния кодекс. Някак изненадващо и от засада влизат текстове, които се вижда какъв обществен интерес засягат и в какъв размер. Реакцията на премиера, който призова своите депутати да не подкрепят внесената поправка, ми се струва своевременна, бърза и нужна за защита на обществения интерес реакция“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пепи
Пепи
08 ноември 2018 12:06
Гост

Внесената поправка не бива да се разглежда въобще преди широкото обществено обсъждане.

Лобист
Лобист
08 ноември 2018 12:02
Гост

ВКС с това си решение отвори врати за много спекулации.

Минувач
Минувач
08 ноември 2018 11:59
Гост

За съжаление много адвокати доста често погазват етиката.

Кучето си лае...
Кучето си лае...
08 ноември 2018 12:12
Гост

Докато няма санкции за такъв тип адвокати, дори и отнемане на права, нещата няма да се оправят.