Лиляна Деянова – Лилана няма да излезе от ареста. Известната в миналото певица беше оставена под стража от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), който прие, че тя може да извърши престъпление и от дома си.

Лилана е обвинена за участие в престъпна група за злоупотреби с еврофондове, данъчни престъпления и заплахи към шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Днес стана ясно, че прокуратурата ѝ е повдигнала още едно обвинение, свързано с представени неверни сведения в договори, за да получи от европейски фондове над 1,3 млн. лева. Документите били представени от управляваната от Деянова фирма „Нованор“ пред оперативна програма „Конкурентноспособност“.

Представените според обвинението неверни сведения са свързани с номер на софтуер, за закупуването на който са отпуснати субсидии, а номерът съвпадал с този на продукт, който по-рано „Нованор“ е доставила по друга сделка.

Миналата седмица спецсъдът пусна Деянова под домашен арест, след като тя беше задържана в края на април. Председателят на АСНС Георги Ушев обаче заяви днес, че определението на спецсъда е немотивирано, защото се състояло от един лист, в който се съдържали предимно декларации, без да се обсъждат доказателствата.

За да остави Деянова в ареста, втората инстанция се позова на показания на Ася Йочева, която също вече е обвиняема по делото. Йочева е близка с Деянова, като навремето двете съставяха дуета „Ел Ей“. Според прокуратурата Йочева е направила частични самопризнания. Съдът цитира думите ѝ, че тя получила оферта от Деянова да основе фирма „Телерайз“ за търговия със софтуер.

Йочева не можела да каже нищо, защото нямала такива умения, а фирмата нямала и работници. Съдия Ушев цитира думите на обвиняемата, че „през цялото време знаела, че става нещо нередно“, като Йочева заявила, че само подписвала договори, но мислела, че това е нормална търговска дейност. Така съдът стигна до извод, че вероятно Деянова е контролирала и фирмата на приятелката си.

И този състав на АСНС обаче беше категоричен, че обвинението за отправени заплахи с оставки към шефове на АПИ е несъставомерно, защото няма как Деянова и съдружникът ѝ Мартин Димитров да ги реализират, тъй като нямат тази власт. Съдът не откри доказателства и за извършени данъчни престъпления. Според АСНС по делото няма и данни някой от участниците да е ръководител на престъпната група. Обвиняем по делото е и братът на Лилана – Александър Деянов, който беше освободен от ареста срещу гаранция от 50 000 лева, но отказа да я плати и въпреки това не беше задържан отново.

Още в началото на днешното заседание, адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Деянова, каза, че няма да прави искане за отвод на състава, но подчерта, че е известна практиката на председателя на съда и докладчик по делото Георги Ушев. Той заяви, че Деянова е обвинена за участие в престъпна група единствено, за да може делото да е в специализираните съдилища и определи настойчивото искане за арест като „инквизиция“. По думите му, разследващите не са работили нищо по делото 36 дни, „не преместили и един кламер“, а след като мярката на Деянова била променена, започнали нови разпити.

„Всичко е само заради мерките и това важи за 99% от всички дела в Специализирания съд“, каза адвокат Хаджигенов и подчерта, че всички свидетели са били питани дали познават Васил Божков. Деянова пък каза, че не знае дали е в ареста заради Божков и познанството си с него, но би било позорно, ако е така. Според нея обаче вероятно ставало дума за бизнеса ѝ и страховете на конкуренти.

„Може би други неща, които сме правили имат някаква връзка. Но аз смятам, че трябва да изляза“, заяви Деянова пред съда.

Съдия Ушев подчерта в определението си, че срокът на задържане от около 45 дни е изключително кратък и при това положение дори само тежестта на обвиненията би бил достатъчен аргумент за продължаването му.

„Извън полето на политическата полемика и опитите за лични нападки срещу съдебни състави и съдии, настоящият състав отбелязва, че както по сегашното, така и по всяко друго се придържа само и единствено към закона и доказателствата по делото при формиране на вътрешното си убеждение. Предвид естеството на наказателния процес е обяснимо, че няма как това убеждение да съвпада с интересите на всички страни. Важно е да съвпада с разбирането на съда за законосъобразност и справедливост“, заяви съдия Ушев.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 юни 2020 11:16
Гост

е тази златотърсачка кво пък да я съжалявам? Божков крал, тази му е за леглото, типична балканска либоф…ще пусне на някой спецпрокурор или друг началник, и ще я накажат по-леко…виж, еб***то няма да е леко 🙂

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 12:01
Гост

Поредната пародия на решение на спецсъд.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 12:02
Гост

Те са за закйриване. А не само да бълват недоразумения.

Бойчо Огнянов
Бойчо Огнянов
12 юни 2020 9:51
Гост

Ушеф го чака блестяща кариера, че и до ВСС ми се чини да стигне, толкова много поръчки изпълни човека …

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 9:43
Гост

НЕуважаеми специаизирани съдии, може ли да ми кажете от цялата ваша практика кой е извършил ново престъпление след като сте го държали 8 месеца в ареста, а след това сте го пуснали? Никой! Вие сте просто бухалка на мафията, а вече изглежда толкова нямате свян, че за да угодите на господарите си оставяте в ареста да гният жени и почти деца!

Александър Дачев частен съдебен изпълнител
Александър Дачев частен съдебен изпълнител
12 юни 2020 3:25
Регистриран

Лилана е в ареста единствено защото е любовница на Божков

Клюки
Клюки
12 юни 2020 12:03
Гост

Е, това не е съвсем сигурно.

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
15 юни 2020 10:46
Гост

е то и това е причина :)fsfwj

Podmol
Podmol
11 юни 2020 18:01
Гост

Тука ма далавера. НЕ вярвам аз на далавера

Лалов
Лалов
11 юни 2020 18:01
Гост

Гешев кога ще провери СМСите

Джузепе ЗапакоШта
Джузепе ЗапакоШта
11 юни 2020 18:01
Гост

Беее за мене това са скалъпени неща. Вероятно е била близка до Божков, но чак такива драми.. и от другата страна – страната на управляващите, които също са били на една маса с Божков да няма нито един обвинен или дори проверен. Моля ви.

XNL
XNL
11 юни 2020 18:00
Гост

Пуснете девойката бе.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 12:03
Гост

Така им е наредил господаря. Иди, че търси после правосъдие.

д-р Даринова
д-р Даринова
11 юни 2020 17:59
Гост

Надали това момиче точно е лидер на толкова голяма престъпна група. Глупости

Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 юни 2020 11:33
Гост

не, тя не е лидер на престъпна група, а лидер на сексуалната група на Божков 🙂

Радев
Радев
11 юни 2020 17:58
Гост

Пълна боза е това обвинение ма ней се

Demireva
Demireva
11 юни 2020 17:58
Гост

Е те затова и не приемат брат и в затвора и се слунят какво да го правят сега

Валентинова
Валентинова
11 юни 2020 17:58
Гост

Явно така са настръхнали, че всеки, който може да се е докосвал до ДНК на „Черепа“ бива подлаган на репресия

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 12:04
Гост

Чудят се как да го върнат, ама няма да им се получи.

Ян Богосян
Ян Богосян
11 юни 2020 17:57
Гост

Това е така, защото е свързвана с Божков.

адв. Маринков
адв. Маринков
11 юни 2020 17:57
Гост

Онзи австралийски отпадък може да бъде пуснат, но това момиче не? Сериозно?

Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 юни 2020 11:34
Гост

споко бе – момичето ще им пусне, и ще го пуснат 🙂