Бившата певица Лиляна Деянова (Лилана) и съдружникът ѝ Мартин Димитров, които са в ареста за участие в престъпна група за злоупотреби с еврофондове, са заплашвали шефове на от агенция „Пътна инфраструктура“ с оставки, ако фирмата им „Телетол“ не стане национален доставчик на винетки. Това е и другото обвинение, за което прокуратурата настояваше за задържането им.

Това става ясно от показания на висши служители в агенцията, включително и на председателя ѝ Георги Терзийски, оповестени днес от Специализираната прокуратура.

Обединението „Телетол“ беше кандидат за изграждането на тол системата за 180 млн. лв и беше обявено за национален доставчик на електронни винетки, но впоследствие не получи разрешение да ги продава и заведе дело срещу АПИ, а миналото лято Деянова обвини пътната агенция в корупция и създаване на изкуствен монопол на пазара. Тогава тя поиска прокуратурата да започне разследване срещу Терзийски и отговарящия за толуправлението проф. Олег Асенов.

Сега двамата са сред свидетелите срещу нея и Мартин Димитров.

Асенов твърди, че натискът върху него започнал още през март 2019 г. по всички канали – телефон, електронна поща и „Вайбър“, като пазел и записи на кореспонденцията. Деянова и Димитров искали „Телетол“ да бъде вписан като доставчик, без да бъдат гледани документите, като дори определили срок от една седмица. Според Терзийски пък предложената от „Телетол“ технология не била съвместима със системите на АПИ.

„След като не се продадох на този натиск и той не даде резултат се премина в директни заплахи от страна на г-н Мартин Димитров, който в телефонен разговор проведен на 18 март 2019 г. в 15,47 часа пред свидетели в кабина на Директора на Дирекция „Връзки с обществеността, протокол и международно сътрудничество“ Й.А. ме заплаши, че ако не получи регистрация в регистъра в рамките деня има лостове да поиска и получи моята и на господин В. оставките и че това е само началото.“, свидетелства Асенов пред разследващите. Той разказва, че наистина се притеснил, че може да остане без работа, започнал да се оглежда и на пътя, монтирал камери и в апартамента си.

Месец по-късно му се обадила Деянова и директно му казала, че ще загуби работата си, ако до края на деня не докладва за положително становище за регистрирането на „Телетол“.

„В този разговор г-жа Деянова ме заплаши, че е събрала достатъчно информация за мен от областните пътни управления и ако не ѝ се обадя до края на деня с положително становище за регистрирането на „Телетол“ АД ще си загубя работата като настоятелно искаше да разбере, в какви трудови правоотношения съм с АПИ, вероятно, за да изпълни заканата си“, казва Асенов.

Общинският съветник от ГЕРБ Радослав Влахов, който миналата година подаде оставка от АПИ, също дава показания срещу Деянова и Димитров, като разказва за първата им среща през пролетта на 2019 г.

„Една реплика в края на срещата ми направи впечатление, този господин Мартин Димитров на излизане се обърна към нас и каза цитирам: „Да знаете, че ние по един или друг начин, ще сключим договор с Вас“, което изказване не кореспондираше с добрия тона на цялата среща и остави странен, неприятен привкус у мен. От днешна гледна точка и след поредица от събития, които се развиха мога да кажа, че това може би е вид заплаха към нас“, казва Влахов.

След това последвало обаждане от жена и отново от Димитров, който вече бил по-настъпателен и казвал, че ще иска оставката му, както и тази на Асенов, а дори и на министъра, ако не бъдат придвижени документите му.

Шефът на АПИ Георги Терзийски свидетелства, че научил за поведението на представителите на „Телетол“ от Асенов и ги поканил на среща.

„По време на срещата ние постоянно бяхме прекъсвани от г-н Димитров с един единствен въпрос: „Защо са извикани на среща за подписване на договор като такъв нямало да се подпише“, като на моите обяснения, че предлаганата от тях технология е несъвместима със системите на агенцията, той отново питаше защо са били извикани, като нямало да се подпише договор и конкретно ме обвини, че аз лъжа и ме заплаши, че те ще свикат пресконференция с журналисти, на която ще кажат, че агенцията лъже фирмата им“, разказва Терзийски.

От АПИ били подложени и на телефонен тормоз от Мартин Димитров. Олег Асенов се оплакал на шефа си, че му звънели десетки пъти, а един ден имал 70 повиквания за няколко часа. Терзийски пък твърди, че лично на него в един ден му звънели стотина пъти от стационарен телефон на „Телетол“.

Шефът на АПИ свидетелства и за нахлуване в Националното ТОЛ управление на 4 юли м.г, в което участвали Деянова, Димитрова и още двама души. Те се качили на третия етаж и започнали да блъскат по вратите с настояване да ги пуснат в служебните помещения.

„Обиждали са служители, които са физическата охрана на сградата, като са заплашвали, че ще дойдат „качулките“, казва Терзийски, а след този случай подал сигнал в прокуратурата.

Преди два дни Деянова и Димитров бяха оставени окончателно в ареста от апелативния спецсъд, но съдия Даниела Росенова подписа определението с особено мнение, защото според нея няма доказателства срещу Деянова. Обвиняем по делото е и братът на бившата певица – Александър Деянов, който обаче е на свобода срещу гаранция от 50 000 лева. В хода на разследването от прокуратурата съобщиха, че във фирмен офис на обвиняемите са открили и техника за подслушване.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Миро
Миро
08 май 2020 0:11
Гост

Олег Асенов може да предостави разпечатки от телефонни обаждания.

Цвети
Цвети
08 май 2020 0:12
Гост

Ако въобще е разговарял. Ама тази много напориста, бе!

киро
киро
08 май 2020 0:05
Гост

Много сериозни обвинения от страна на прокуратурата. Но дали ще издържат в съда?

юрист
юрист
07 май 2020 18:49
Гост

Много ми е любопитно как някой може да заплашва друг с неговата оставка, при положение, че това съвсем не зависи от него ?!

vili
vili
07 май 2020 23:38
Гост

Може да си има човек, от когото зависи. Нали у нас нещата почти винаги опират до компромати или изнудване.

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
07 май 2020 17:04
Гост

Егати и и държавата – неква чалгарка на 25 г. със софтуерна фирма и договор за 180 млн. лв…..дали пък някой Череп не е зад нея?

Didi
Didi
07 май 2020 23:40
Гост

Със сигурност. Това без гръб не става. Иначе до сега да е в девета глуха.

Занев
Занев
07 май 2020 16:59
Гост

Айде айде… АПИ били подложени на тормоз. Да им имам доводите и доносите. Лекета. АПИ ни подлага нас на системен тормоз!

kiki
kiki
07 май 2020 23:42
Гост

Напълно съгласен!

Цветан
Цветан
08 май 2020 0:13
Гост

Всичко се връща на този свят.

Опортуниту
Опортуниту
07 май 2020 16:58
Гост

…добро барабанче…

роро
роро
08 май 2020 0:16
Гост

Няма спор. Обаче нещо в бизнеса с винетките опря на камък.

Боби Босов
Боби Босов
07 май 2020 16:58
Гост

Момичето надали е такава, за каквато я изкарва Гешев и Гешевица и Гешовчетата…

Щирлиц
Щирлиц
08 май 2020 0:18
Гост

Има много невинен поглед. Знае ли човек…

Манолева
Манолева
07 май 2020 16:56
Гост

Мен толкова не ме интересува тя какъв престъпник е и дали е (100% има по-големи престъпници от нея), обаче ми е интересно защо залитнаха така по В. Божков. Защо станаха толкова агресивни към него

RedHead
RedHead
07 май 2020 16:55
Гост

Всичко ще и измислят. Щом може да е пила кафе с Божков някога, който явно е нарочен, сега ще е леш

Spiro
Spiro
07 май 2020 16:54
Гост

Обаче веднага бе вързана с Васко Божков!

Мавродиева
Мавродиева
07 май 2020 16:53
Гост

Тази е искала да събира прите ни от ТОЛ системите…

Ралица Р
Ралица Р
07 май 2020 16:53
Гост

Е защо? Това, че преди е имала минало какво пречи сега да е бизнес дама

Spiro
Spiro
07 май 2020 16:54
Гост

Светът познава и много по-големи пут*и, които преди са се снимали голи и са се гаврели сами със себе си, а после са ставали мурални бизнес особи!

viki
viki
08 май 2020 0:14
Гост

Егати парадокса.

Харизанов
Харизанов
07 май 2020 16:51
Гост

Тарикатка. Тарикатка! Хубава тарикатка де.

Гари
Гари
07 май 2020 23:45
Гост

Тарикатка…колко да е тарикатка, след като стигна до тук.