Шефката на БСП в София Анна Янева вече е обвиняема с бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за отдаването под наем на „Мини Бобов дол“ на частната фирма „Ораново“. Това съобщиха днес от Специализираната прокуратура, като поясниха, че обвинения са повдигнати и на бившия шеф на мините Пламен Стефанов, а нанесените щети на дружеството вече са оценени на над 24 млн. лева.

Анна Янева беше заместник-министър на икономиката и енергетиката и в правителството на тройната коалиция, когато министър беше Овчаров, и в кабинета „Орешарски“. Преди 5 месеца тя беше избрана за лидер на БСП-София.

Първоначално обвиняем по делото за мините беше само Румен Овчаров и през март той беше пратен на съд за престъпление по служба и умишлена безстопанственост. Според обвинението договорът за наем на „Мини Бобов дол“ е бил неизгоден за мините и с него на държавното дружество са нанесени щети за над 8.9 млн. лева. Овчаров отхвърлил три оздравителни плана без мотиви, а през пролетта на 2006 г. бившият министър дал разрешение мините да бъдат отдадени на частната „Ораново“ при пряко договаряне.

След това били извършени две финансови проверки от министерството, които констатирали, че с договора за наем не е постигнато финансово оздравяване на мините, те продължавали да работят на загуба и да трупат задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи. Овчаров не направил нищо, а прокуратурата твърди, че е нарушил служебните си задължения, като е допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател.

След внасянето на обвинителния акт, през май делото окончателно беше върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения.

Днес от прокуратурата съобщиха, че през тези месеци са били извършени множество действия по разследването, с които е установено, че щетите за мините са над 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече от първоначално обявеното. В обвинението вече е включен и договор за наем на активи на „Мини Бобов дол“ от 2009 г.

Чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са били прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, предоставени с решения на Министерския съвет на „Мини Бобов дол“, поясниха от държавното обвинение. Според прокуратурата това прехвърляне е станало в нарушение на Закона за подземните богатства и на Закона за концесиите, защото не е проведена открита процедура и не е установено дали „Ораново“ има необходимите възможности за извършване на добив на въглища. В крайна сметка е последвало и откриване на производство по несъстоятелност на „Мини Бобов дол“

Овчаров, Янева и Стефанов са обвинени за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети в особено големи размери за мините и случаят е особено тежък.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пейо
Пейо
12 декември 2018 13:08
Гост

Физиономията й ми се вижда гузна. Може би има защо.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2018 13:07
Гост

Поредното вдигане на шум, за да отклоним вниманието от истинските проблеми. Какво стана с инициалите на Р. Овчаров в едно тефтерче. Отдавна трябваше да търка наровете

Избирател
Избирател
12 декември 2018 13:03
Гост

До изборите догодина колко ли още дребни политици ще изгорят? Но, ако не бяха всички мошеници, нямаше да има за какво да ги хванат или най-малкото – да ги разследват.

Овчарова
Овчарова
12 декември 2018 13:01
Гост

Нелепо е мините да трупат загуби, а министърът да бездейства.

Чудя се
Чудя се
12 декември 2018 12:59
Гост

Сега да видим дали срещу тези двама обвиняеми ще бъдат приложени новите хватки за конфискацията…

Анонимен
Анонимен
12 декември 2018 12:50
Гост

Не стига, че в тези мини хората си дават здравето, ами и управниците ни щавят с неизгодни сделки!