Гастроентеролог ще прегледа обвиняемата за подкуп зам.-кметица на столичния район „Младост“ Биляна Петрова, за да прецени дали състоянието ѝ позволява да остане задържана под стража.

Това стана ясно днес в Специализирания наказателен съд, след като съдия Биляна Вранчева се съгласи да назначи съдебно-медицинска експертиза за състоянието на Петрова, която се оплаква от камъни в жлъчката. Адвокат Радост Ганчева каза, че в условията на ареста Петрова не може да спазва хранителен режим, който е задължителен за лечението.

Заключението на вещото лице трябва да е готово до четвъртък, за когато и съдът отложи делото за изменение на мярката на Петрова. Тя е в ареста от почти 4 месеца, след като на 17 април беше задържана заедно с временно отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.

Днес Петрова се оплака и от условията в ареста, като каза, че банята там не била мита от 10 години и е най-мръсното нещо, което е виждала. Адвокатката поиска да бъде извършен и оглед на килията, но съдът не се съгласи. Оплаквания от хигиенните условия в килията има и Десислава Иванчева. Наскоро стана ясно, че над леглото ѝ в ареста е текла фекална вода, което беше потвърдено и от зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов, но той поясни, че става дума за битов проблем, който е отстранен и килията ремонтирана и пребоядисана.

Разследването срещу Иванчева, Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров приключи преди месец, но те още се запознават с материалите.

Според обвинението тримата са поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка в общината. Прокуратурата твърди, че Иванчева първо е поискала 250 000 евро, а след това удвоила сумата.

Първата предадена вноска е била 70 000 евро, от които 14 000 били за посредника Дюлгеров. След като той взел парите, се срещнал в заведение в центъра на София с Иванчева и Петрова и им предал останалите 56 000 евро. Разследването пък започнало, след като Ваклин подал сигнал в новата антикорупционна комисия и след това сам предоставил 70 000 евро, които да бъдат белязани и използвани за даването на подкупа.

Задържането на Иванчева в центъра на София беше критикувано, защото тя беше държана цял ден с белезници пред Спортната палата. Разследващите обясниха след това действията си със задължението да бъдат описани в присъствието на Иванчева намерените в колата ѝ пари.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
14 август 2018 15:05
Гост

Защо не са позволили оглед на килията на Биляна Петрова? За да не се разбере в какви нечовешки условия живее! Все пак тя вече плаща за грешката си (ако въобще е допуснала такава защото ми се струва, че в случая има много нагласени неща).

Петров
Петров
14 август 2018 14:54
Гост

Ще я пуснат за съжаление. Иначе ще ги съди в ЕСПЧ.

Възмутен
Възмутен
14 август 2018 14:39
Гост

Съсипаха ги тези жени. Разболяха ги и на всичкото отгоре нямат възможност за адекватно лечение.

Възмутен
Възмутен
14 август 2018 14:52
Гост

А като взимаха подкупа мислиха ли?