Румънката Лаура Кьовеши е много близо до това да бъде избрана за европейски главен прокурор.

Тя остана единствен кандидат за поста, след като днес и Съветът на Европейския съюз я подкрепи. Зад кандидатурата ѝ застанаха 17 от 23-те държави, които ще участват в европейската прокуратура. Говорителят на финландското ротационно представителство на ЕС Марко Руонала съобщи, че румънката е събрала мнозинство в съвета.

За да заеме позицията, Кьовеши трябваше да бъде подкрепена от Европейския парламент и от Съвета на ЕС. В началото на годината тя спечели гласовете в комисиите на европарламента, но тогава посланиците в Съвета на ЕС подкрепиха френския кандидат Жан-Франсоа Бонер. През юли обаче френският президент Еманюел Макрон обяви, че Франция ще подкрепи Кьовеши.

Европейските посланици гласуваха отново днес в Брюксел, след като във вторник бяха подновени преговорите с Европейския парламент за избора на главен прокурор.

След като и те застанаха зад кандидатурата на Кьовеши, преговорите за избора на европейски главен прокурор може да бъдат подновени и още на 24 септември да приключат, тъй като вече няма пречки пред избора на румънския кандидат.

Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години. Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа догодина и да разследва случаи, свързани с престъпления срещу бюджета на ЕС – измами, корупция и данъчни злоупотреби.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 септември 2019 6:28
Гост

Гешев ще трябва да заработи истински – а това означава да почне от едни магнолии и да стигне до едни Лафки и много други неща. Да не говорим за аферата КТБ – най-безсмислената постъпка на ГЕРБ – те така или иначе си печелеха изборите – защо им трябваше публично да отвратят хората е да се фалира Банката – проблемът е, че банков надзор не раздава лицензии – а на някое магураджийско момче му се иска да има и банков лиценз. Въобще – както казва поетът – „Роди ме мамо мързелив, пък ме качи на бял кон!“.

Тъжно
Тъжно
20 септември 2019 10:43
Гост

Как ли ще се сработят Гешев и Кьовеши. Нашичкият сигурно ще прави всичко възможно да я спъва.

Супер
Супер
20 септември 2019 10:40
Гост

Скоро ще се сложи край на престъпното точене на евросредства, около което се върти цялата икономика на България в последните 10+ години.

Интересно
Интересно
20 септември 2019 10:42
Гост

Много ми е любопитно колко ли хора ще изгорят от обръчите от фирми, заредили се на хранилката на обществените поръчки? Няма да остане неочернена голяма строителна фирма…

Анонимен
Анонимен
21 септември 2019 6:36
Гост

Че то пък едни строителни фирми – апартаментът, където живея е строен без парко места – това архитект ли го е правил. Може ли да наблъскаш 60-70 човека в блок без парко-места. Не говорим за цялостната неудачна градоустройствена среда. За тъпотиите в строителството можем само да дърдорим с години. Ами нелепият „Златен век“ – толкова беше важно да се бичне в близост до Японският хотел. Искаха и НДК да правят на казино (някакви арабски инвеститори).

Българите строят некачествено, безвкусно и с цел – келепир. Кой вече ти майстори нещо – никой.

Христина
Христина
19 септември 2019 18:27
Гост

А така, жена да сложи ръка на европейското обвинение. Успех!

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 18:29
Гост

Искрено се надявам да успее да сложи прът в колелото на Пеевско-цацаровата мафия. Дано да й остане време и за нас. Ей така по комшийски.

Не е важно
Не е важно
20 септември 2019 10:43
Гост

Жена или мъж, важното е да е добър професионалист със здрава воля!

Dr.Rd
Dr.Rd
19 септември 2019 16:25
Гост

Никаква надежда не е за България, а е нова брюкселска сладка синекура

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 17:18
Гост

Цацароидите и порно журналистите ПИК-льовци всякак ще се опитат да омаловажат избора й. Както години наред омаловажаваха свинщините, дело няма да казвам на #КОЙ и слугите му на всички нива в България. При превзета отвъртре държава от мафията, надеждата на много хора е в чужбина. Да ни оправи някой от чужбина, преди всички да се събрали куфарите за чужбина.

Съгласен
Съгласен
20 септември 2019 10:45
Гост

Добре че коментаите на платените ботове намирисват отдалече. Интелигентните хора вече са наясно, че Кьовеши е правилният избор!

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 18:25
Гост

Не е точно така. Все пак сме в ЕС, което ни дава някаква надежда.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 15:20
Гост

Надеждата на България и други страни от Източна Европа, в които властва прокуратурата от сталински тип, чиято основна задача е да замита далаверите на властта и респ. да репресира опонентите на властта!

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 15:02
Гост

Действията й в Румъния ясно предричат, че тя ще се справи сега.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 15:00
Гост

Беше ясно като бял ден. Много ме учуди обаче позицията на Макрон.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2019 6:43
Гост

Макрон е протеже на сгърчената издънка на някога великият банкерски род – Червените фенери. Затова има реакцията – просто не искат да се случват нещата без тяхно участие. Темата за Кръстника е почти комична – в ролята на Дон Корлеоне – почти комичните банкерски кръгове. Не искат да има реално благоденствие и спъват всеки.

Опитайте да направите нещо значимо – веднага ще Ви препънат.
Справка – Кенеди – убит, защото искал мир и благополучие.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 14:46
Гост

Тази процедура е бетер брюкселска дантела – изобщо не можеш да ѝ схванеш началото и края.

стрина Лаура
стрина Лаура
19 септември 2019 14:51
Гост

Макрон за пореден път пренареди нещата. Просто той се оказа от Бонер и така остана само стрина Лаура. Това е просто благоприятно стечение на обстоятелствата, а не реална оценка за качествата на тази жена. Впрочем сега, на този пост, който ще засяга всички държави-членки, ще стане ясно дали тя е въздух под налягане, или е реален борец с корупцията, или в Румъния е била бухалка

адвокат
адвокат
19 септември 2019 15:13
Гост

Дай Боже крачката да е успешна, че после боко-тиквата да е на крачка от панделата.