Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) трябва да подхожда към службите, прокуратурата и съдилищата с презумпция за невиновност, когато прави проверки за незаконно искане, прилагане и разрешаване на СРС.

Това заяви днес членът на бюрото и кандидат за бъдещ негов председател Огнян Стоичков по време на изслушването в парламентарната комисия за контрол над службите и специалните разузнавателни средства. Стоичков е предложен за член и председател на бюрото от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, но с подкрепата на цялата група на „Обединени патриоти“.

Другите кандидати са настоящият председател на НБКСРС Бойко Рашков, предложен от БСП отново за такъв, и членовете на бюрото Илия Ганев, номиниран от БСП, и Огнян Атанасов, издигнат от ГЕРБ, както и Илко Желязков (ДПС), и Пламен Колев („Воля“).

В изложението си Огнян Стоичков каза, че в един колективен орган трябва да има екипност, колегиалност и добронамереност, които ще са акценти и в неговата работа, ако депутатите му гласуват доверие.

„Какво значи добронамереност – добронамереност в работата с останалите институции. Конституционният съд е имал случаи да се произнесе с решение по няколко дела, в които е записано, че към държавните институции и тяхната работа трябва да се подхожда, също както с презумпцията за невиновност към гражданите. Тоест, държавните институции добросъвестно си изпълняват задълженията до доказване на противното“, каза Стоичков и добави, че той лично не е имал никакви проблеми в последните четири години с МВР, ДАНС, прокуратурата, ДАТО и съдилищата, когато е правил проверки.

Изслушването премина в опит да се изясни защо председателят на бюрото Бойко Рашков е представил справка с изводи за работата на своите колеги Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов.

На заседанието днес стана ясно, че такава справка е изискал зам.-председателят на комисията Славчо Велков от БСП. Председателят от ГЕРБ Димитър Лазаров пък вметна, че тя е от кандидат за член и шеф на бюрото и касае други кандидати.

Изводите в нея бяха публикувани и в медиите и в тях се казваше, че Стоичков не е бил на работа 429 дни и не обичал да ходи на проверки, Ганев отказал проверка, защото бил с анцуг, а заедно с Атанасов не спазвали и работното време, а когато били на работа, предимно четели вестници и пиели кафета. Сред описаните случаи е и такъв за проверка за незаконно прилагане на СРС срещу подсъдим, при който било констатирано нарушение, потвърдено по-късно и от съд, но тримата членове на бюрото гласували, че няма нарушение, като против бил само Рашков.

Днес председателят на бюрото потвърди данните в справката. В момента бюрото е само с председател и трима членове, след като заместникът на Рашков – Георги Гатев, беше освободен заради отнетия му допуск до класифицирана информация. До отстраняването му се стигна, след като прокуратурата съобщи, че Гатев е съдействал на трима обвиняеми магистрати да подадат в НБКСРС заявления за проверка дали са подслушвани незаконно като не бил спазен установеният ред.

В изложението си Бойко Рашков на два пъти наблегна на нуждата от юридическо образование, за да се работи в бюрото. Всъщност, от останалите кандидати, само Стоичков е юрист. „Проблем е да се работи в колектив, в който не властва юридическият език“, изтъкна Рашков. Стоичков пък подчерта, че бюрото е колегиален орган, а не просто колективен с началник и подчинени.

„Трябва да има колегиалност, но нали колективът трябва да е там, да е на работното си място, за да има колегиалност“, отговори Рашков.

Цветан Цветанов го попита защо през годините никога не е поставял въпроса за дисциплината в бюрото и защо това не е попадало в годишните му доклади, на което Рашков отвърна, че няма такива правомощия. Според Стоичков пък председателят е имал правомощия да иска да бъдат прекратени мандатите на членовете, но не го е правил и каза, че бил принуден да си говори чрез писма с Рашков, защото той пък не бил на работа сутрин.

Много по-лаконични в защитата си по изнесеното в справката бяха останалите двама членове на бюрото.

„Прочетеното е лъжа“, каза Атанасов, а Ганев добави, че ще си търси правата по съдебен път. Към кандидатите бяха зададени предварителни въпроси, като един от тях беше дали са били подлагани на натиск, като всички отрекоха.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 декември 2018 17:59
Гост

“ Истината ще въэтержествува, когато има кой да се жертва эа нея“ Б. Рашков я каэва, но още на 6.12.17год.във в. Капитал Данаил Кирилов \ председателя на правната комисия \е цитиран с намека си“ че няма да получи втори мандат настоящия председател на НБКСРС“ И отново в същия вестник ,след критиките към гл прокурор депутатът от Герб отново намеква эа смяна на шефа на НБКСРС! И эапочват да превэемат крепостта от вътре. Като първо начинание, уволняват уважаван юрист с иэмукани и иэмислени твърдения и т.н. Огнян Стоичков не ходи на работа повече от 400 дни, не обича да прави проверки,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 декември 2018 16:00
Гост

Всички говорят за екипност, колегиалност и добронамереност преди да ги изберат. Но само някои от тях си удържат на думата.

Човек
Човек
14 декември 2018 15:55
Гост

Щом се подхожда с презумция за невинност, тогава какъв е смисълът на Бюрото за КОНТРОЛ на СРС. Да го кръстят Бюро за СЛЕДЕНЕ на СРС и готово.

Пич
Пич
14 декември 2018 15:54
Гост

Този е завършен подмазвач, скоро не бях слушал подобно слагане, само и само да се намърда на държавна служба.

Шест пъти НЕ!
Шест пъти НЕ!
14 декември 2018 15:34
Гост

Точно при проверките за незаконни СРС не трябва да се подхожда с презумпция за невиновност.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2018 15:32
Гост

Бойко Рашков с тази справка разбуни духовете.