Източник: www.worldometers.info
Източник: www.worldometers.info

Сред почти всички държави от Европейския съюз, включително Сърбия, Северна Македония, Турция, САЩ, Русия и Бразилия, България заема 10 място по заболеваемост на 1 млн. души. За съжаление, по смъртност на 1 млн. човека сме на 8-мо място. Това показват данните за 5 ноември – четвъртък, най-представителният ден от седмицата.

На Балканите с по-голяма заболеваемост са Хърватия и Северна Македония, но с резултати сравнително близки до нашите. С два пъти по-малко заболели зад нас са Гърция и Сърбия. По показателя смъртност на 1 млн. души най-зле на Балканите са България и Хърватия. Македония и Румъния са близко до нас, a Гърция, Сърбия и Турция са в пъти по-добре. В сравнение с Гърция, Сърбия, Северна Македония и Румъния имаме най-високата смъртност сред регистрираните заболели от COVID-19.

Все пак да отбележим, че статистиката понякога се изкривява от различни критерии на здравните власти. Броят на установените заразени зависи и от броя на направените тестове. Но в Гърция и Румъния например статистиката е доста точна и броят на тестовете на единица население и критериите са подобни на българските.

Всяка държава търси баланс между това от една страна да не се стопира икономиката и от друга – да вземе мерки срещу пандемията. Има мерки, които много малко влияят на икономиката или не засягат основополагащи сектори в нея. Не казвам, че администрацията не полагаше усилия да направи добър баланс. С оглед на това, че сме най-бедната страна в ЕС, не сме и чак толкова зле. Но твърде често решенията се вземаха без комплексно обсъждане със специалисти в медицината и бизнеса и резултатът е, че ситуацията с епидемията в страната се влоши определено над средното за ЕС и особено в сравнение с балканските държави.

Има няколко основни принципа, по които трябва да действа администрацията и в частност министърът на здравеопазването. Те са закрепени в Административнопроцесуалния кодекс. Всеки държавен орган трябва да следва принципа за последователност и предвидимост: „Административните органи своевременно огласяват публично критериите, вътрешните правила и установената практика при упражняване на своята оперативна самостоятелност по прилагане на закона и постигане на целите му“. Това, което виждаме по време на пандемията в страната, е скачане от строги мерки към почти пълна свобода, а след това отново към строги мерки. След рязкото отменяне на ограниченията ръст в заболеваемостта имаше и през лятото. Доброто управление не допуска една администрация да се лашка от една крайност в друга. Не може да се постанови всички да носят маски навън и часове по-късно мярката да се доуточнява – къде точно навън и в кои случаи маските са задължителни. Това са очевидни неща, които трябваше да се осмислят и да не се решават спонтанно.

Да, условията се променят, но са предвидими – всички специалисти бяха почни единодушни, че през топлите месеци ще има спад, но и че COVID-19 не се влияе толкова съществено от температурата. Да се върви след събитията и мерките да се вземат след като настъпи взрив в епидемията не е добро управление.

Не бих казал, че решенията за мерките срещу коронавируса се взимаха при пълно спазване на принципа за публичност и прозрачност. В края на лятото не се обсъдиха широко сред специалистите мерките за есента и зимата. Ако администрацията се беше вслушала в мнението на специалистите, нощните заведения нямаше да бъдат затворени едва след като епидемията излезе от контрол. Икономистите са на мнение, а и статистиката го показва, че затварянето на баровете и дискотеките не се отразява съществено на икономиката. Друг е въпросът, че вместо да се раздават пари на калпак, държавата следва да помогне на първо място на фирмите, чиято дейност временно е забранена.

Ако проблемите и мерките се обсъждаха внимателно с изявени специалисти, нямаше да се допусне гимназиите и част от университетите да започнат учебната година с присъствено обучение. Всички експерти са на мнение, че голямата част от младежите и децата са безсимптомни, но много от тях пренасят вируса. Разбира се, че трябва диференциран подход. В районите с по-нисък стандарт на живота и с малцинства с по-ниски доходи училищата трябва да минават онлайн само при определена заболеваемост – поради липса на домашни компютри, на бърз интернет и на достатъчен контрол върху всички деца. Иначе в съвременния свят децата комуникират основно онлайн и поради това неприсъственото обучение може да е много ефективно, ако е налице съответният софтуер за изпитване и тестване на учениците. Естествено, че онлайн обучението на децата от първи до четвърти клас е изключително трудно и освен това ще ангажира родителите да си стоят вкъщи. Същото е и с детските градини. Неоправдано се забави набавянето на домашни компютри със софтуер за онлайн обучение.

Няма успешно управление без контрол. Администрацията не взе категорични мерки да контролира спазването на разпоредбите – не правеше достатъчно проверки и не налагаше достатъчно санкции за непокриване на носа с маска, което е много близко до неносенето на маска. Представители на държавната власт даваха лош пример като не носеха маската на носа си, което допринесе да не се спазват разпоредбите.

В крайна сметка се стигна до това пациенти да умират в линейките поради невъзможност да им се окаже болнична помощ. Линейките започнаха да се бавят с часове поради нуждата от дезинфекция. Това се отрази зле и на болните с неинфекциозни заболявания.

Българското здравеопазване като начин на функциониране почти не се е променило. Да, наливат се много повече пари. Факт е, че се купи и много повече съвременна техника. Но също така е факт, че НЗОК е държавен орган и от там голяма част от парите се източват чрез описване на несъществуващи заболявания и излишна продължителност на лечението. Видяхме как по време на пандемията изведнъж много заболявания, които няма как да минат без незабавна лекарска намеса, паднаха в пъти. Едновременно с това не се дофинансират редица дейности и затова доплащането от гражданите за здравни услуги в България е най-високо в ЕС. Според специалистите недофинансирано е и лечението на COVID-19, особено при тежките случаи. Поради това, при сегашната система на здравеопазване, е недопустимо НЗОК да не изплаща надлимитната дейност на болниците, ако върху тяхната дейност е осъществяван ефективен контрол. Иначе ще се посегне на конституционното изискване държавата да закриля здравето на гражданите.

Отдавна трябваше да бъде разбит монополът на здравната каса – нещо, което е записано в предизборните обещания на няколко от партиите, включително и управляващи. Отдавна трябваше да има само три сериозни частни здравноосигурителни каси, включително с международен авторитет. Нека да има държавни болници, които да не са търговски дружества и да се занимават със заразни болести. А не да се правят импровизирани и непригодни отделения във всички болнични заведения. Всички специалисти са категорични, че стаите за заразноболни следва да са единични, с отрицателно налягане, със съвсем нескъпи системи за обеззаразяване на въздуха и с индивидуална вентилация. Това отдавна не е толкова скъпо – просто трябва да се направи. Защото в глобалния свят ще идват и други епидемии.

България има лекари на 1 000 души население приблизително колкото е средното за ЕС. Но за разлика от напредналите държави в Европа, тези лекари са застаряващи и съответно са лесно податливи на тежките последици от коронавируса. Една пета от лекарите са в пенсионна възраст. Само една трета от лекарите са на възраст до 45 години.

Медицинските сестри сега са 30 580, а през 1999 г. са били 45 250. Това е фрапиращ спад! В момента съотношението на медицинските сестри към лекарите е почти 1:1, защото лекарите са 29 670. В ЕС средно сестрите са два пъти повече от лекарите, което се смята и за оптимално съотношение. А България е на последно място в ЕС по брой на медсестри на 1 000 човека. Това означава, че държавата не взема ефективни мерки да задържи сестрите с по-атрактивно заплащане. Не се предприемат мерки и сестрите, лекарите и фелдшерите да получават безплатно образование само срещу договор, че 5 години ще работят в България. За лекарите тези 5 години трябва да се броят след придобиване на специалност. Съответно, заплатите на начинаещите лекари следва да са задължително по-високи. Все още далеч от атрактивни са условията за лекарите-специализанти.

В момента в България има добри хирурзи, които получават над 100 хил. лв. месечно – и в държавни, и в частни болници. И повечето от тях си заслужават парите. Но има райони в страната, където поради липса на читави кадри, се стига до там хирурзи да вземат над 50 000 лв. месечно. А ако работеха примерно в Австрия или Германия щяха да вземат по 7-10 хил. евро при двойно по-високи цени на живота.

Десетилетия наред, много правителства говореха за електронно здравно досие (съответно – електронна здравна карта), електронни рецепти и накрая – почти нищо съществено не се е случило. Хартията, която се попълва, за да се получат пари от здравната каса, отнема толкова време и усилия, че много от най-известните специалисти просто заявяват, че не работят с касата.

От обществените поръчки за лекарства и техника се „прибират“ много пари и честно се купуват на доста по-високи цени за поръчки на едро. Не са налице нито необходимата публичност и прозрачност при тези поръчки, нито доста по-голямото им централизиране за държавните болници.

В развитите държави и особено в САЩ от години се използват парамедици, които са образовани и специализирани да оказват спешна помощ на място с линейка. Излишно разточителство е висококвалифицираният труд на лекари да се използва за спешна помощ на място. Сега лекари от спешната помощ често биват викани просто за да прегледат пациента, а не да му окажат първа помощ. Но естествено и парамедици за спешна помощ няма да се задържат без добро заплащане.

Крайно време е да се сложи край на хаоса в нормативната уредба на Министерството на здравеопазването. Не може непрекъснато да се изменят и отменят заповеди на министъра, които на практика са нормативни актове и имат милиони адресати. Нормативният хаос не е предпоставка за добро управление. Административният орган е длъжен да има самостоятелност и независимост при постановяване на актовете от негова компетентност и съответно да носи отговорност за тях. Това не означава, че актовете трябва да се издават без широко обсъждане с добри специалисти на база на добрия международен опит.

В отделенията за COVID-19 в болниците влизат твърде много хора, които не са за болнично лечение. Включително хора с връзки и влияние. Ако имаше достатъчно медицински сестри, вливането на медикаменти можеше да става и вкъщи. Защото според специалистите това е основното предимство на болниците при лечение на коронавирус. А вече в цял свят се знае какво трябва да се влива и има унифицирани планове за лечение, включително вече и в България. Друг е въпросът, че държавата се забави и не внесе достатъчно количества от едно от малкото ефективни лекарства – ремдесивир и поради това той липсваше и в много от болниците.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
TellTims
TellTims
21 септември 2023 9:14
Гост

Thanks for the information… https://www.telltims.net

waverly5546
waverly5546
01 април 2023 8:39
Гост

Integrated patient portal software is a component of an EMR, EHR, or practice management system. However, at their foundation, they are only web-based applications.
https://health-care-portal.info/christiana-care-patient-portal/

Michael345
Michael345
14 февруари 2023 19:04
Гост

Alight Motion Mod APK download latest version 4.4.5.5513 with no watermark and free premium subscription (#1 Video Editing App).
https://alightmotionproapk.download/

Kingston432
Kingston432
02 февруари 2023 19:13
Гост

Exploring the impact of COVID-19 through excess mortality, its impact on vulnerable population,s and progresstowards global health goals.
https://customersurveyz.onl/dicks-credit-card-payment/

Polkastmore12
Polkastmore12
06 септември 2022 7:00
Гост

Are you Looking for Core Power Login then check here Core Power Login Official portal. You can also know more about how to reset the Core Power Login password and many more.Visit here: Core Power Login

KrogerFeed
KrogerFeed
18 юли 2022 11:57
Гост

I appreciate the information and advice you have shared.

https://www.krogerfeed.info/

ryangary
ryangary
14 юни 2022 10:53
Гост

United Parcel Service (UPS) primarily focuses on delivering parcels, packages, and all other necessary parcel services such as document delivery.

https://upserscom.website/

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
09 ноември 2020 21:21
Гост

Авторът нещо много се е объркал. Да правиш изводи за място от един ден статистика е …… точно по български, все едно е брифинг на НОЩ. В тая футуристична дневна табличка, понеже сме на едно място с Италия, ще кажа, че това е пълен балон. Сравнете ежедневните тестове на италианците /около 200 хил./ и разделете положителните на тези тестове. Постоянният им процент е около 16. Ние сме 28-30 процента от тестовете постоянно. Същото е и със смъртните случаи /дневни, разделени на заразени и изведени на средна база от достатъчно дълъг период от време/. Та, на какво осмо място сме и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 7:25
Гост

Смъртността на хората с положителен тест на единица население е доста точен критерий. А за заболяемостта и в статията даже има уговорка, че зависи от рзни фактори в различните държави и можем да се сравняваме със Сърбия и Румъния. Според мен правилно се взема един представителен ден от седмицата, какъвто е четвъртък, защото заболяването бързо ескалира.

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
10 ноември 2020 19:25
Гост

Правилно, ето така се прави статистика /стъкмистика/. Италия има 60 млн. население, България 7 млн. Италия прави 200 000 теста и получава 30 000 заразени, респ. 350 починали. България прави 11 000 теста и получава 3800 заразени и 65 починали. Починалите и заразените спрямо населението са на една позиция /осма в случая/. И сега е ред да попитам: 11000 теста в България са 0.157 от население 7 млн., а в Италия 200000 теста са 0.33 от население 60 млн., ако България си приравни процета от 0.157 на 0.33 /което означава да прави поне два пъти повече тестове/, колко още заразени… Покажи целия коментар »

колега
колега
09 ноември 2020 13:02
Гост

Какво е това ЕСЕ? Таблицата е добра.
Лекс, имате много удачна рубрика за правните актове, информираме се навреме от нея. Дръжте ниво, все пак.

Кайоти
Кайоти
09 ноември 2020 10:09
Гост

Ако щете вярвайте но общество, което се изолира само и няма голям брой забавления с масово струпване на хора ще мине по-леко през кризата. Сякаш ако тя се бе случила през 16ти век щеше да зарази по-малко хора.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 10:08
Гост

Ами не е само до това има ли пуснат план от министрите и военния. До това е, че ие ато хора не искаме да се пазим. Дискомфортно ни е с маските и не искаме да ги носим. Искаме си на кръчми пък! Разглезено общество

Ристевски
Ристевски
09 ноември 2020 10:07
Гост

Каквото и да гледаме, бягайте по малките населени места, разбира се след направен отрицателен тест и се изолирайте там

Стаматова
Стаматова
09 ноември 2020 10:07
Гост

Пролетта имаше стратегия и ограничихме заразата и минахме далеч по-добре през това бедствие. Сега обаче няма никакви мерки и следователно става страшно

Димитрова
Димитрова
09 ноември 2020 10:06
Гост

Брей. Че ние сме към челото. Аз не смятах, че сме толкова зле в Европа. Дори Испания е зад нас.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 10:06
Гост

Няма план, следователно има заразени. Ако беше измислен план лятото, щяхме да сме по-добре сега. Обаче лятото никой не седна да мисли релано какво ще прави за тая втора вълна, а само се повтаряше, че такава ще има

Адвокат
Адвокат
09 ноември 2020 8:20
Гост

Интелигентни мерки и решения се взимат от интелигентно управление. Толкоз. Няма как да очакваме при нас да се случи, далеч сме и като общество от това да излъчваме интелигентно упраавление. Рисковете от липсата му ги усещаме и сега. Всъщност, верният път започва от образованието, то ще оправи останалото.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 8:15
Гост

Страшно ми омръзна тази тема. Едно и също вече толкова време, че втръсва.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 8:19
Гост

И на мен. Където и да погледнеш все ковид, ковид, ковид.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 10:27
Гост

Всъщност в статията се пише много повече за проблемите на здравеопазването ни. Пандемията е само повод.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 8:38
Гост

Като се разболее човек и особено ако трудно диша, вече не му е все едно. За съжаление пандевията е реалност и определя ритъмът ни на живот.

тиквоч
тиквоч
09 ноември 2020 7:47
Гост

За мен основният проблем е точно това, за което се казва в статията – липсата на план. От месеци по телевизора ни уверяват, че съществува някакъв мистериозен план как да се действа при даден брой заразени и приети в болница. И винаги става дума за него, когато трябва да се действа на юруш и да се гаси пожар с поредната криза в кризата. Как някой не показа, не го разясни на хората. Журналистите питат и все им казват, че бил много комплексен, много сложен – е виждаме колко е сложен.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 8:22
Гост

Абе, където имат план, много по-добре ли са в момента. Можеш ли да имаш план за 30 000 заразени на ден, ако 3000 трябва да са в болница?

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 9:09
Гост

Можеш разбира се! И да, по-добре са и го доказват данните за смъртността

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 7:34
Гост

Появи се поредния мърморко. Ако имало сестри, ако имало лекари, ако имало пари, ако имало мерки….всъщност ако не си горяха маските, ако не говореха, че това е конспирация, ограничаваща правата на хората, ако не плямпаха, че е вирусче и трябва стаден имунитет, ако ако си миеха ръцете, спазваха дистанция и не се правеха на фалшиви герои нещата нямаше да са такива!

много знаеш
много знаеш
09 ноември 2020 7:40
Гост

И ти си прав, но като ги има тези дадености, какво друго да се прави? Германците цяло лято обучаваха сестри за работа с ковид, а тук си бараха ушите

123
123
09 ноември 2020 8:23
Гост

Проблемът с необучени кадри при нас, струва ми се, не е толкова голям. Проблемът е, че няма хора, които да обучат. Затова опраха до студентите.

яко ще се мре
яко ще се мре
09 ноември 2020 7:31
Гост

С хаотични мерки и управляващи оплетени като пиле в калчища резултати няма как да има. Т.е. има но ги виждаме какви са. Ковид болници трябваше да има обособени още в началото на септември, а не сега тепърва в средата на ноември. Ще се мре, яко ще се мре, каза генералът и никой не му повярва. Ей на!

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2020 7:33
Гост

Бойко е разчекнат между популизма и глупостта, а сега е и с ковид и бълва по фейса послания с несвързани думи. Никой няма да оставя гладен!, ще ми разправя. А да мрат хората може.