Конституционният съд (КС) не отмени разпоредбата на чл. 245, ал.1 от Кодекса на труда, която дава възможност на работодателите да изплащат на служителите си 60 на сто от заплатата, въпреки че са се трудили добросъвестно.

На днешното заседание на КС, на което беше обсъдено искането на обмудсмана Мая Манолова за обявяване на този текст от КС за противоконституционен, 12-имата конституционни съдии са се разделили в мненията си в съотношение 6:4:2, научи lex.bg.

Двама – Гроздан Илиев и Георги Ангелов са на мнение, че искането на Манолова е недопустимо, но на различни основания. Какви са те, ще стане ясно, когато напишат становищата си.

Четиримата, които са застъпили позицията, че възможността да не се плаща пълната заплата, въпреки че човек е работил добросъвестно, погазва Конституцията, са председателят на съда Борис Велчев, Константин Пенчев, Стефка Стоева и Мариана Карагьозва.

Останалите шестима – Aнастас Анастасов, Кети Маркова, Румен Ненков, Таня Райковска, Филип Димитров и Цанка Цанкова, са на мнение, че чл. 245, ал. 1 от КТ не противоречи на основния закон.

Това разделение на гласовете води до това, че искането на омбудсмана за отмяна на разпоредбата се отхвърля, защото не е събрало мнозинство, за да бъде уважено.

Мая Манолова беше изтъкнала пред съда, че разпоредбата, даващата възможност да не се плаща пълната заплата, е в противоречие с основни принципи на Конституцията – за правовата и социалната държава, както и с гарантираното право на труд.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
shateer
shateer
28 декември 2022 15:17
Гост

يُمكن القضاء على الصراصير من خلال المُبيدات الحشرية الكيميائية جاهزة الصنع، والتي يُنصح بقراءة التعليمات المدوّنة عليها قبل استخدامها، حيث ترشد بعضها بإزالة مصادر الطعام والأدوات المنزليّة؛ حتى لا تتلوث بها، ولتسهيل رشها واستخدامها وزيادة فعاليتها، منها: البخاخات: تُرش هذه البخاخات في أماكن تواجد ومرور الصراصير، وتحت الثلاجات والخزائن، إضافةً لرش مناطق وجود برازها، ويُنصح بعدم رش الألواح والجدران والأسقف التي لا تنتشر فيها الصراصير بكثرةٍ، بل التركيز على أماكنها المُفضّلة. المساحيق: توجد بعض المبيدات الحشرية الصناعيّة على شكل مساحيقٍ، أو غبار، ويدخل في تكوينها حمض البوريك، وتراب المشطورات، وتعمل هذه المواد من خلال الالتصاق بجسم الصراصير، والدخول إليه عندما… Покажи целия коментар »