Конституционният съд (КС) ще се произнесе на 1 декември дали създадената в парламента комисия за нова конституция е сформирана в нарушение на основния закон.

Досега по делото становища дадоха петима представители на правната наука проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Янаки Стоилов, проф. д-р Екатерина Михайлова, доц. д-р Христо Паунов и доц. д-р Атанас Славов и Съюзът на юристите в България.

Всички те са категорични, че решението за създаването на комисията е противоконституционно.

Такава е и позицията на президента Румен Радев, който настоя КС да отмени решението.

В искането си до КС той посочи няколко нарушения на основния закон при създаването на комисията. Основното е в това, че се предвижда комисията да предлага промени в проекта за нов основен закон. Конституцията обаче не дава право на обикновено Народно събрание. То може единствено да обсъжда във връзка с внесен проект за нова Конституция дали да се свика Велико Народно събрание, или не.

В решението за създаване на комисията депутатите обаче записаха, че комисията ще „обсъжда и анализира проекта на Конституцията на Република България и предлага конкретни предложения за промени в него“.

Както беше посочено, всички представители на правната наука са категорични, че това е нарушение на Конституцията. В мнението си ръководителят на катедрата по Теория и история на държавата и правото в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Янаки Стоилов излага съждения и дали е възможно комисията да действа, въпреки че частта от решението за създаването ѝ, която определя предмета ѝ дейност е неприложима. „Ако Комисията в определения персонален състав продължи да съществува в срока, за който е създадена, тя не би имала с какво да се занимава поради липса на предмет. Няма обаче пречка Народното събрание да предефинира задачата на Комисията, така че тя да не противоречи на основния закон“, пише проф. Стоилов до КС.

И обяснява, че според него КС следва да зачита вътрешната автономия на НС, която се изразява в избор на организационни форми и правни средства, чрез които да осъществява функциите си, стига да не нарушава правовия ред.

„В случая, който разискваме, нарушението на НС не е в това, че то е създало временна комисия (след като има задължение да разгледа конституционния проект, то може да възложи на избрана от него комисия да го подпомогне в изпълнение на даденото му правомощие), а в това, че определеният предмет на тази комисия надхвърля правомощията на парламента и така влиза в противоречие с Конституцията. Следователно КС трябва да обяви за противоконституционна частта от оспорвания акт (от решението), която нарушава Конституцията и установения от нея ред. В последствие, ако НС прецени за целесъобразно, би могло да промени предмета на дейност на временната комисия, като й възложи друга(и) задача(и) във връзка с нейното предназначение, стига тези задачи да съответстват на правомощията на парламента. Например в разглеждания случай тя да предложи на НС становище по внесения конституционен проект“, е позицията на проф. Стоилов.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 12:49
Гост

Как може Конституцията ни да се коригира за няколко дни? Това е нелепо.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 12:45
Гост

Ей, Боко хитрецът пак успя да се вкопчи здраво.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 12:43
Гост

Е, колко души трябва да им го кажат, че нарушават основният ни закон.

Yorist
Yorist
18 ноември 2020 11:34
Гост

Всякакви реформи, основно за съдебната власт, няма да се случат и отново ще имаме порочни ВСС, главен прокурор, шефове на върховните съдилища и т.н. бакии.

Вътрешен
Вътрешен
18 ноември 2020 11:35
Гост

Ама хич не е работа на ГЕРБ да извърши тези реформи.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 11:36
Гост

А само на умните и красивите ли е?

Димо
Димо
18 ноември 2020 12:36
Гост

Те по принцип правят това, което не им влиза в работата.

Por
Por
18 ноември 2020 11:32
Гост

Лошото е, че конституцията има нужда от промени, но те няма да се случат в близките 10 години и статуквото ще се запази.

Вичо
Вичо
18 ноември 2020 11:30
Гост

То си беше ясно, че тази комисия беше създадена, за да тупа топката Борисов при протестите и няма смисъл от нея.

Чичо Сам
Чичо Сам
18 ноември 2020 11:30
Гост

Странно е, че просташките депутатски принцип „ще създадем комисия, за да замажем нещата“ проработи дори и до този етап. Ама, заслужаваме си простаците, като им търпим простащините.

123
123
18 ноември 2020 11:29
Гост

Може би само Десито не е разбрала в колко наакана позиция я постави началникът ѝ.

вътрешно инфо
вътрешно инфо
18 ноември 2020 11:31
Гост

Тя сама поиска, малко вътрешно инфо да ви кажа, изора света

Наблюдател
Наблюдател
18 ноември 2020 11:28
Гост

Tози фишек си изигра ролята и изгоря. Вече и Тиквата ще ви каже в незаконен запис, че му дреме за комисия и конституция, важното е, че ги е прее*** с 200 ония, дето му мятаха яйца лятото и есента. Властта му оцеля и както си е обещал, ще си изкара поне един цял мандат.

широки социалисти
широки социалисти
18 ноември 2020 11:27
Гост

Изненадан съм от Яначко. Той както знаем си е комунист, обаче пък най-широко скроен във вижданията си! Явно е от широките социалисти 😉

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 11:29
Гост

Той за разлика от управляващите е ЮРИСТ!

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 11:23
Гост

Всичко е ясно, да влезе убитият! Нещастните герберасти само имитират дейност и дори решение за създаване на една комисия не мога да вземат като хората

Отврат
Отврат
18 ноември 2020 11:32
Гост

Има ли оставка, няма. Значи нещастните герберасти си оплетоха кошницата.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2020 12:39
Гост

Това беше единствената им цел.