Конституционният съд (КС) отклони искане за тълкуване на забраната в основния закон затворниците и запретените да гласуват в контекста на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) срещу България заради нея. Той единодушно заяви, че не може с тълкуване да дописва Конституцията и да отмени забраната, а изпълнението на тези решения на съда в Страсбург може да стане само чрез промени в основния закон.

Искането за тълкуване на Конституцията беше внесено от кабинета на Кирил Петков през юли 2022 г. Негов предмет беше чл. 42, ал. 1, който гласи: „Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа“.

Правителството поиска КС да установи смисъла на разпоредбата в контекста на три решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) – „Кулински и Събев срещу България“, „Димов и други срещу България и 13 други“ и „Анатолий Маринов срещу България“. Две от тях са на затворници и по тях ЕСПЧ постанови, че когато отнемането на избирателно право се прилага автоматично спрямо определена група осъдени, без да се отчитат тежестта на извършените престъпления и размерът на присъдата, това е нарушение на конвенцията. Що се отнася до запретените, съдът в Страсбург посочи, че абсолютната забрана за гласуване на поставените под ограничено запрещение, без да се вземат предвид индивидуалните им възможности, не попада в рамките на приемливата свобода на преценка (повече виж тук).

В определението (пълния му текст виж тук), с което отклони искането за тълкуване, КС подчертава, че се налага да е арбитър за съдържанието и смисъла на разпоредби от основния закон само ако са неясни, а разпоредбата на чл. 42, ал. 1 от Конституцията е пределно ясна и има само един възможен прочит.

Освен това КС посочва, че решението на проблема, макар да не е лесно постижимо, не е в неговите правомощия. 

„Преодоляването на „недостатъците“ в разпоредбата на чл. 42, ал. 1 от Конституцията, установени в практиката на ЕСПЧ, не може да бъде осъществено от  Конституционния съд чрез даване на задължително тълкуване на тази конституционна разпоредба, за която самият вносител твърди, че е пределно ясна – представлява „категорична забрана“. Конституционноправен способ за преодоляване на евентуално противоречие между конституционна разпоредба и разпоредба от един ратифициран, обнародван и влязъл в сила международен договор, който става част от обективното право на страната, е  изменение на Конституцията по установения за това ред„, заявиха конституционните съдии.

Днес КС отклони още едно искане на правителство на Кирил Петков – за „отмяна“ на разпоредба от закона за бюджета за 2022 г. Тя въвеждаше временна забрана да се правят промени в устройствените правилници на първостепенните бюджетни разпоредители. Става дума за §22, който гласи: „Промени в устройствените правилници на първостепенните разпоредители с бюджет могат да се правят след 31 август 2022 г.“. Тя беше оспорена през юли, но не е действащо право от близо два месеца. Това значи, че делото пред КС е останало без предмет и затова днес очаквано беше прекратено (повече за казуса със забраната за структурни промени виж тук).

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Political Thriller Novels
Political Thriller Novels
20 октомври 2022 12:29
Гост

The Supreme Court refused to „repeal“ the constitutional restriction on convicts and those barred from voting. political thriller novels The Supreme Court will not accept a constitutional change allowing inmates to vote. This is a setback for supporters of the proposed amendment.

Бойко - в ЦСЗ!
Бойко - в ЦСЗ!
18 октомври 2022 19:42
Гост

Никой не вярва на продажните политици в България, заради което управляващите решиха да си търсят гласоподаватели сред затворниците и запретените…

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 17:53
Гост

Моля в статията да се поправи грешката – вместо единодушно сте писали „единодупно“!

Доктор Зиху
Доктор Зиху
19 октомври 2022 8:10
Гост

Една нова прекрасна дума, която, случайно или нарочно, описва състоянието и начина на действие на членовете на колективните ни органи.

Мики
Мики
18 октомври 2022 16:54
Гост

Хайде, пак нарушение на конвенцията.

Щерев
Щерев
18 октомври 2022 16:55
Гост

И глоби естествено.

Лили
Лили
18 октомври 2022 16:51
Гост

Стига сте се занимавали с глупости. Петковия кабинет това ли измисли? Аз го подкрепям, но това е тъпо решение.

Любенов
Любенов
18 октомври 2022 16:50
Гост

Гласуващите за психично болни лидери на Атака, НФСБ, Възраждане, са за проверка колко точно трябва да имат право да гласуват.

Ааабоминейшън!
Ааабоминейшън!
18 октомври 2022 16:49
Гост

Време е да се спре с глупавите опити да се ограничават човешките права на хората, независимо какво им е състояните към момента в държавата

Михаил
Михаил
18 октомври 2022 16:48
Гост

Подкрепям решението.

Кирил
Кирил
18 октомври 2022 16:47
Гост

Естествено, че не може с тълкуване да се дописва Конституцията.

Нина
Нина
18 октомври 2022 16:46
Гост

И правилно не са им отменили правото. После щеше да има редица дела и то с осъдителна присъда спрямо България в Страсбург за защита на правата на човека!

Харалампиев
Харалампиев
18 октомври 2022 16:46
Гост

Защо? те ли са проблема ни? Защото аз смятам, че соевите комсомолци и феновете на Митрофанова, плоската Земя, ваксините правени от бебета и Израждане са най-големият ни проблем и е добре на тях да се забрани да гласуват със закон!

Белина
Белина
18 октомври 2022 16:48
Гост

Ама не ти остави, но наистина трябва да се проверява чрез кратък тест какво е менталното ниво на желаещия да гласува, преди да упражни правото си на вот. Защото сега, извинете, ако смята, че Земята е плоска, че сме управлявани от рептилоидна раса, която живее в кухата Земя под нас… мисля, че такъв екземпляр е добре да няма право да гласува. Защото ще докара нещо, от което после цяла Европа е страдала и са се проляли тонове кръв – WWII, заедно с режима в Германия. Кой мислите е гласувал за тях? Предимно пълни и твърди олигофрени

Заки
Заки
18 октомври 2022 17:02
Гост

А тия, които гласуват срещу няколко кюфтета?

Кирилов
Кирилов
18 октомври 2022 16:45
Гост

То тия може и да гласуват по-логично и по съвест, отколкото свободните, дето явно мозък нямат.

Минев
Минев
18 октомври 2022 16:45
Гост

Изобщо това е било казус ли? Такава глупост. Те каквито и да са, са граждани на Българияи имат право да упржанят правото си на глас

Тихомир
Тихомир
18 октомври 2022 17:03
Гост

Обърни се към нормотворците ни.

Иван
Иван
18 октомври 2022 16:44
Гост

Запретените остана и д ане могат да гласуват

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 16:42
Гост

И правилно.
Това, че правителствата ни са правно и всякак неграмотни не означава, че трябва да им се скача по свирката, особено ако с това се нарушават основни нормативни правила. КС не може да дерогира КРБ, нито ВКС и ВАС следва да си позволяват с тълкувания да изменят същността на правни норми,особено на такива, с пределно ясно съдържание.

Kyn`o
Kyn`o
18 октомври 2022 16:50
Гост

Е не, то има и прависти, които са правно неграмотни. Че и такива, които са си неграмотни at general

Доктор Зику
Доктор Зику
19 октомври 2022 8:07
Гост

Май много ти се пише, но нямаш какво да споделиш.
Дано снощи си се понаспал поне.