Конституционният съд (КС) конституира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КС) Станислав Тодоров като заинтересована страна по делото за избора му.

Както „Лекс“ писа, решението на Народното събрание, с което Тодоров беше избран за шеф на КЕВР, беше атакувано в КС от депутати от групата на ГЕРБ-СДС. Според тях с него е погазен принципът на правовата държава.

От ГЕРБ сочат, че след откриването на процедурата за избора бяха направени изменения в Закона за енергетиката, с които беше променена легалната дефиниция за това какво се има предвид под „стаж в областта на енергетиката“. Изискването на закона е председателят на КЕВР да има най-малко 5 години такъв стаж. Тук според депутатите от опозицията проблемът е в това, че процедурата е „започнала при действието на едни материални предпоставки за изискванията, на които трябва да отговаря кандидатът за председател на КЕВР, а е завършила при други“.

Освен това според тях Тодоров не отговаря на изискванията на ЗЕ нито в старата, нито в новата му редакция. Най-общо според тях дружествата, в които е работил той, не са лицензирани като такива от енергетиката. В искането се сочи и че Народното събрание е нарушило принципите за политическия плурализъм и равнопоставеност. От ГЕРБ твърдят, че не са могли да издигат кандидатури след приемането на измененията в ЗЕ, тъй като към онзи момент срокът за това е бил изтекъл.

След като КС допусна делото за избора на председател на КЕРВ за разглеждане Станислав Тодоров изпрати становище, в което отхвърля твърденията в искането на ГЕРБ (пълния му текст виж тук).

Той застъпва позицията, че КС няма как да преразглежда констатацията на енергийната комисия в парламента за това, че той има необходимия стаж, за да оглави КЕВР. Въпреки това, Тодоров е изпратил данни за работата си в „Ей и ЕС“ и свързани с нея дружества, които доказват, че има изисквания опит.

Той заявява и че няма конституционен проблем с това, че в хода на процедурата по избора ЗЕ е бил променен.

„Решението на НС следва да съответства на изискванията на закона, действащ към датата на неговото приемане. С други думи, избраният председател на КЕВР трябва да отговаря на изискванията на закона, действащ към датата на приемане на Решението на НС за избор. …Когато при влизането в сила законът заварва стартирала, но неприключила процедура по избор, т.е. такава, при която фактът на избор все още не се е, състоял, то действието на закона занапред изисква от избиращия орган да разглежда факта на избора в съответствие с изискванията на новия закон. Това е така, защото този факт на избор настъпва по време на действието .на новия закон, а не преди него. Всички останали действия в процедурата са подготвителни и не могат да оправдаят приложимостта на стария отменен закон към новонастьпващите факти“, пише Тодоров до КС.

Според него няма как народни представители да не са били информирани, че са внесени и се обсъждат промени в ЗЕ, както и че е започнала процедура за избор на председател на КЕВР. „Народните представители не би требвало да се разглеждат като обикновени граждани, които не участват в законодателния процес и нямат възможност да се информират или да предвидят какъв закон ще бъде приет. В случая се касае за паралелни процедури в рамките на една и съща институция, в които депутатите са активни участници“, заявява шефът на КЕВР. И напомня, че изборът на нов председател е бил спешен, защото мандатът на стария беше изтекъл преди повече от две години.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Павлин
Павлин
27 април 2022 12:48
Гост

Ако този „кандидат“ нямаше да бъде избран при стария закон, при действието на който е започнала процедурата, то тогава изборът му е незаконосъобразен. Просто е. Оправданията за спешност, за подготвителна част и прочие са нелепи. За да няма съмнения за опорочаване на процедурата, спокойно можеха да я проведат изцяло при новата законова рамка. И пак него щяха да изберат. Съгласен съм, че кандидат, който е можел да се включи в процедурата при новите условия, вече не е имало как да го направи, тъй като удобно срокът вече е бил изтекъл, тъй като предвидливо промените са прокарани твърде късно. Тази промяна… Покажи целия коментар »

Фики
Фики
26 април 2022 14:13
Гост

Не виждсм да има конституционен проблем с това, че в хода на процедурата по избора ЗЕ е бил променен.

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 14:14
Гост

ГЕРБ винаги търсят под вола теле.

Иванова
Иванова
26 април 2022 11:58
Гост

Ами надявам се, че КС ще си свърши работата безпристрастно

Даниела
Даниела
26 април 2022 11:57
Гост

Всичко е ясно. Просто човека е от хората на ПП и ГЕРБ това ги дразни.

Рики
Рики
26 април 2022 14:16
Гост

Тях в последно време всичко ги дразни.

Милен
Милен
26 април 2022 11:57
Гост

Рядкост. Физическо лице да е страна по дело на КС.

Хари
Хари
26 април 2022 14:17
Гост

Даже не помня да е имало такъв случай до сега.

Киро
Киро
26 април 2022 11:56
Гост

Е добре де, аз искам да има промяна и да се махне ГЕРБ от всяко ниво в страната, но с тази си урудлива и недодялана работа на ПП и останалите партии не виждам как ще стане. Заявки, че ще сложат качествени професионалисти навсякъде, но в действителност не правят така.

Филип
Филип
26 април 2022 14:29
Гост

Работата на ПП в никакъв случай не е недодялана.

Нишо
Нишо
26 април 2022 11:56
Гост

ГЕРБ пресолват манджата, а ПП са се издънили…отново!

Мишев
Мишев
26 април 2022 11:55
Гост

ПП обаче са наакали процедурата. Тия хора нямат ли специалисти? Какво е това чудо.

Хърсев
Хърсев
26 април 2022 11:55
Гост

Както винаги – ГЕРБ ползват закона само когато е в тяхна полза. Пресолват манджата пак.

Дичо
Дичо
26 април 2022 14:31
Гост

При цялото беззаконие, което цареше по времето на тяхното управление.

Дробчев
Дробчев
26 април 2022 11:55
Гост

ГЕРБ станаха най-праведните

Владимиров
Владимиров
26 април 2022 14:32
Гост

Само те си мислят така обаче.

Кънчев
Кънчев
26 април 2022 11:54
Гост

Е те ГЕРБ има си хас да не намерят кусур

Щерев
Щерев
26 април 2022 14:33
Гост

Те първо да погледнат себе си.