22-годишният Кристиан Николов, който е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на журналиста Милен Цветков, остана в ареста. Това реши състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Мина Мумджиева в заседание, което беше проведено по „Скайп“. Съдът прие тезата на прокуратурата, че по делото има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Николов умишлено е причинил смъртта на Цветков в жестоката катастрофа и случаят е особено тежък, защото извършителят е бил под влиянието на наркотици.

Това беше и последната редакция на обвинението, която прокуратурата направи днес. Ако то бъде доказано в съда, младият мъж може да получи и доживотен затвор, а минималното наказание е 15 години лишаване от свобода.

Николов е обвинен, че е нарушил правилата за движение, като е шофирал с превишена скорост и не спрял при приближаване на кръстовището при червен светофар, при което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков. Трагичният инцидент стана на Великден около 18,00 ч. на кръстовището до столичния мол „Парадайс“.

Като отбеляза, че разследването е в съвсем начален етап, за да приеме, че Николов е карал колата „Ауди Q7“, съдия Мумджиева се позова на свидетелски показания и особено на един от очевидците. Той е описал хронологията на катастрофата, видимите травми на Милен Цветков и е казал, че Николов вероятно е шофирал с около 100 км/ч. В тази връзка съдия Мумджиева подчерта, че скоростта е била изключително висока, значително над разрешената и при светещ червен светофар.

Прокуратурата пък подчерта, че Николов дори не е направил опит да спре преди да се забие в колата на Цветков.

До днес беше известно, че младият мъж е шофирал под въздействие на марихуана и амфетамин, но разследването е показало, че е приел още кокаин и бромазепам (бел. ред. лексотан). Затова и прокуратурата прие, случаят е особено тежък, тъй като катастрофата е на оживено място и са били застрашени още участници в движението, включително и пешеходци.

По делото е изготвено и предварително заключение по назначената съдебно-медицинска експертиза от аутопсията на Цветков. От него е станало ясно, че тежкият удар му е причинил множество несъвместими с живота травми – счупване от 3 до 11 ребро, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада (събиране на голямо количество течност или кръв в перикардния сак, което води до компресия на сърцето).

„Умолявам съда за по-лека мярка, тъй като няма да се укрия или да извърша друго престъпление. Искам да ми бъде дадена възможност да продължа образованието си“, бяха думите на Николов пред съда.

Съставът обаче прие, че той е съзнавал риска за общественоопасните последици от поведението си, но е бил безразличен към настъпването им.

Когато деецът не желае опасните последици, но въпреки това нарушава правилата за движение, се счита, че съзнателно ги допуска, отбеляза съдия Мумджиева. Тя подчерта, че Николов е имал възможност да възприеме опасността, да прецени последиците от скоростта и посоката, но въпреки това продължил с увереност движението си, напълно игнорирайки значението на червения светофар.

Съдът обърна изрично внимание и на доказателствата за употребените от Николов наркотици, които според експертите са приети до 24 часа преди пробата. Според СГС употребата на 4 различни вида упойващи вещества има специфично значение и влиза в противоречие с изключително добрите характеристични данни за Николов и чистото му съдебно минало.

Съдия Мумджиева посочи, че няма гаранции, че Николов би се въздържал и при домашен арест да употребява наркотици, както и при друга по-лека мярка за неотклонение. Затова определи, че единствената адекватна мярка за него засега е постоянното задържане. Според съда има опасност той да се и укрие, тъй като учи в Германия.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд на 30 април.

 

49
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 април 2020 12:17
Гост

Наказателно-каскетното право достигна нови висини! Умишлено убийство при ПТП! При вида на такава правна конструкция всеки нормален юрист без каскет би си скъсал дипломата!

скромен пеналист (без каскет)
скромен пеналист (без каскет)
23 април 2020 17:44
Гост

Ако въобще сте колега (силно вярвам, че не !),спешно се върнете към учебниците и лекциите и си опреснете познанията за понятието евентуален умисъл, (известно още като: косвен умисъл, Dolus eventualis).
Да потърсите съдебна практика на ВС и ВКС преди да правите бомбастични твърдения, също би било ползотворно за Вас.
С уважение.

Гьоре
Гьоре
23 април 2020 0:06
Гост

Този пък сега се сети да си продължи образованието! И в коя насока точно? Спец по друсането ли? Лекенце разлигавено.

адвокат
адвокат
22 април 2020 23:00
Гост

Добрата новина в случая е, че съдът при постановяване на МН счита обвиняемия за вменяем- видно от съдържанието на статията- и това е все пак нещо добро…Защото едновременният прием на 4те наркотични вещества на практика може да изтрие като с гъба не само и волевият, и интелектуалният момент, а направо да унищожи личността на обвиняемия или да го доведе до екзитус леталис/ от медицинска гледна точка/, и въпреки това, извършителят е жив и демонстрира добра психомоторика-видно от факта, че е успял да повтори по скайп пред съда защитната теза на адвоката си ясно и артикулирано…Ако човек, който за пръв път… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 април 2020 23:48
Гост

Може да се пишеш адвокат, обаче там не си наясно. Дали е виновен или не решава съдът по същество. Тук просто се разглежда мярка за неотклонение

адвокат
адвокат
22 април 2020 23:53
Гост

И според Вас какво означава съкращението „МН“ или всеки човек без юридическо образование е наясно със значението му? За разлика от троловете, аз упражнявам точно тази професия, която е идентична с никът ми и пиша в специализиран юридически сайт, в който се предполага, че обичайно пишат колеги- юристи, а не политически тролове. Въпросът е Вие какъв мотив имате да пишете тук…

Анонимен
Анонимен
23 април 2020 10:29
Гост

За моите мотиви не се тревожете. Притеснително е друго – не отива на един адвокат да квалифицира останалите без да ги познава.
Аз просто изразих мнението си. Не тук е мястото да мерим правните си знания. Който разбрал – разбрал, който не е – здраве да е

Каменарче
Каменарче
22 април 2020 22:24
Гост

Много опитен адвоката на защитата:
https://public.bar-register.bg/Iform.aspx

адвокат
адвокат
22 април 2020 19:55
Гост

Хм- считам, че в този пъзел има липсващо парченце, което не ни позволява да сглобим целия пъзел…Би следвало да се изясни един преюдициален факт – в какво състояние е бил извършителят на престъплението към момента на извършване на деянието- дали е приел коктейла от 4 наркотика, непосредствено преди да се качи в мпс-то и да започне да шофира- и вече е бил в наркотично опиянение към момента на достигане на кръстовището или непосредствено преди да го достигне, поради което към момента на извършване на деянието, е приложим чл.33 ал. 1 от НК- че деецът е наказателно неотговорен…Натам ли се тикат… Покажи целия коментар »

Тити
Тити
22 април 2020 22:53
Гост

Това са подробности от пейзажа. Неоспорим факт е, че надрусан младеж със служебната кола на майка си отнема човешки живот. А това е непростимо.

Анонимен
Анонимен
22 април 2020 19:11
Гост

а другите две лекенца от колата свидетели ли ще са само.

Щерев
Щерев
22 април 2020 22:56
Гост

Искрено се надявам да ги подведат под наказателна отговорност. Те също са избягали от местопрестъплението.

Един Студент в Америка
Един Студент в Америка
22 април 2020 19:06
Гост

В САЩ например има т.нар. „безразсъдно шофиране“ – след употреба на алкохол, наркотици, с много превишена скорост и при груби нарушения на правилата и ако последва ПТП се води тежко умишлено престъпление, защото деецът сам се е привел в такова състояние и съвсем умишлено се е качил на управлява МПС като е съзнавал или е трябвало да съзнава, че може да предизвика вреди или дори смърт. Ако има жертви или е осъждан преди това, доживотният затвор е съвсем реална възможност. Нещо такова трябва да се въведе в закона и у нас, за да се избегнат подобни неточности в обвиненията.

Тодор Колев
Тодор Колев
22 април 2020 22:58
Гост

Как ли ще ги стигнем американците?

наблюдател
наблюдател
23 април 2020 10:55
Гост

Имаше на времето едно шоу-„Как ще ги стигнем американците“. Не, че повечето при тях заслужава подражание, но това да.

Анонимен
Анонимен
22 април 2020 18:50
Гост

много сериозно обвинение, но не е ли лесно за атакуване в съда. Как прокуратурата ще докаже субективната страна на деянието – умисъл, деецът да е целял да причини смъртта на Милен Цветков. Много странно наистина. Връщам се назад в годините на следването, не се занимавам с наказателно право, но пак се чудя на нашата прокуратура – евентуален умисъл ли ще доказава – деецът е знаел, какви могат да се последиците от действията му, но се е отнесъл с безразличие към тях. Някой колега, който е по-вещ в материята, нека се включи. И за пореен път казавам – много странно обвинение.

Анонимен
Анонимен
22 април 2020 18:53
Гост

Няма нищо странно в обвинението. Днес така е модерно да се прави

Одри
Одри
22 април 2020 23:54
Гост

Въпросът е дали ще издържи в съда.

Окръжен съдия
Окръжен съдия
22 април 2020 18:18
Гост

Дивотиите на прокуратурата продължават с пълна сила. Или поне опитите им да балансират между желанието си да изглеждат герои в очите на обществото и необходимостта все пак да се вместят в някоя законова норма. Съвсем ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И УМИШЛЕНО ПРОКУРАТУРАТА РАЗПРОСТРЯНЯВА ПОДВЕЖДАЩА ИНФОРМАЦИЯ чрез сайта си. Там пише следното : „СГП преквалифицира обвинението спрямо Кристиан Николов, като на същия е предявено ново, по-тежко обвинение за извършено от него умишлено престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в”, във връзка с ал. 1, пр. 3 от НК. “ По нататък е посочено, че Николов е нарушил правилата за движение “ вследствие на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 април 2020 18:40
Гост

Коментарът Ви би имал юридическа стойност, ако умисълът не се делеше на пряк и евентуален (косвен). Именно последният е визиран в разпоредбата на чл.342 НК, а когато деецът е целил да прегази конкретно лице, то умисълът ще е пряк, а квалификацията по чл.115 или чл.116, ал.1, т.9, вр. чл.115, ал.1 НК.

gluposti
gluposti
23 април 2020 11:32
Гост

Колега, няма как при смърт при ПТП да ползвате общите или специални състави на убийството от 115 и 116 НК, това поне не го ли научихте в университета?

Анонимен
Анонимен
23 април 2020 15:35
Гост

Пропастта в правните Ви познания е впечатляваща, ако смятате, че не може да се осъществи състав по чл. 115 НК с превозно средство или за вас това престъпление може да се извърши само с нож, пистолет и т. н. Важно е какво цели деецът и какво постига, а не средствата за това. Късмет в правото, нужен Ви е!

Анонимен
Анонимен
22 април 2020 20:39
Гост

Струва ми се, че Вие сте „незавършил студент“ и не резбирате някои неща, по които сте взели отношение.

Окръжен съдия
Окръжен съдия
22 април 2020 22:29
Гост

Ако сте юрист -проследете практиката на ВКС по чл.342,ал.3 НК . Винаги се касае за случаи, когато автомобила е ползван като своеобразно оръжие срещу друго лице по повод на предходен конфликт. Обвинението в случая би имало смисъл само ако бъде установено например следното : и двата автомобила са били на Фантастико (на Драгалевци), Млен Цветков е направил някаква забележка на водача на Ауди-то (напр. че е спрял на място за инвалид или че е много шумен ) и след това си е тръгнал; малко след това Николов и спътниците му са тръгнали след него и са решили да си отмъстят,… Покажи целия коментар »

льольо
льольо
23 април 2020 9:17
Гост

Може и да успеят. Водач на моторно превозно средство извършва престъплението по чл. 342, ал. 3 във връзка с ал. 1 НК при евентуален умисъл, когато умишлено нарушава правилата за движение, съзнава възможността по този начин да причини посочените в закона общественоопасни последици (в случая смърт) и продължава да управлява моторното превозно средство по същия начин, без да предприема каквито и да било мерки за предотвратяването им и без да разчита на някакви обстоятелства (обективни или субективни), които да създават у него увереност, че ще ги избегне. Евентуален умисъл при транспортните престъпления може да бъде налице и тогава, когато е… Покажи целия коментар »

0987
0987
23 април 2020 11:37
Гост

Батко, как се доказва тоя евентуален умисъл? От някакви външни белези около самото деяние, които се тълкуват от който, както му отърва по различните инстанция, включая и ВКС тук. Разликата между евентуалния умисъл и непредпазливостта е много тънка, но практиката се е ориентирала към това, че 98% от ПТП-тата са непредпазливи, другото не виждам как ще излезе, защото със сигурност ще има и доказателства в полза на подсъдимия, напр. част от свидетелските показания, купени вещи лица и т.н.

мл. съдия
мл. съдия
23 април 2020 12:56
Гост

ДО окръжния съдия
Колега при този коментар не мисля, че трябва да работите в окръжен съд. научете формите на вина и по скоро умисъл, пряк, евентуален и т.н.

Хаха
Хаха
23 април 2020 23:42
Гост

До мл. съдия,
Ти ли ще го учиш?
Айде всеки да си знае мястото

Христова
Христова
22 април 2020 17:56
Гост

Гнусен тревоман. Това не се случва защото нещо му е липсвало в живота, а защото е имал всичко в живота си! И вече от скука е предрусал

Одри
Одри
22 април 2020 23:01
Гост

Всеки си има глава на раменете. Отделен е въпросът, че на някои им е само за красота.

Есмералда
Есмералда
22 април 2020 17:56
Гост

КАТЕГОРИЧНО затвор минимално за 20-30 години.

Величко
Величко
22 април 2020 23:03
Гост

Да бе, за да го освободят по- рано за примерно поведение. За доживотен си е този.

Lalov
Lalov
22 април 2020 17:55
Гост

Тук не става дума само и за това, че е убил М. Цветков, а и за това, че един такъв елемент ще е опасен на пътя и за всички нас, ако бъде пуснат скоро на свобода. Защото утре ще извърши същото нещо!

Одри
Одри
22 април 2020 23:55
Гост

Напълно съгласен!

Рупито
Рупито
22 април 2020 17:55
Гост

Бате, ако сега за това престъпление и начина по който е извършено този не влезе МИНИМУМ за 15 години… не виждам какво повече трябва да се случи в тази държава, че да има справедливост

Ще ме скъсате
Ще ме скъсате
22 април 2020 17:54
Гост

Ако това абсурдно обвинение издържи в съда, то 99% от действащите пеналисти трябва да си изгорят дипломите. Ама щом Гешев е рекъл…

Манолева
Манолева
22 април 2020 17:54
Гост

Говедо! Да отива в затвора до живот. Да се пържи там!

Василева
Василева
22 април 2020 17:51
Гост

Скандално! Просто скандално от страна на тия лекенца

ала бала
ала бала
22 април 2020 17:51
Гост

Абе писачи, тук въобще има ли между вас юристи – като го обвинят за умишлено убийство му правят само услуга – такова обвинение няма да издържи,понеже няма цел да убива – какво дращите само глупости

Костов
Костов
22 април 2020 17:56
Гост

Ще, ще, колега, не го мисли, това ще е прецедент и точно сега му дойде моментът. По-важното е лекето да не бъде пуснат от ареста, защото ще избяга на секундата.

Димитрова
Димитрова
22 април 2020 17:58
Гост

Вижте какво! Този келеш е убил човек. АКО СЕГА БЪДЕ ПУСНАТ ЗАЩОТО НЕЩО СИ В ДОКУМЕНТЧЕТАТА И ХАРТИЙКИТЕ НЕ Е ОК, ТО ЩЕ ИМА РЕВОЛЮЦИЯ ПРЕД ВСС, КСС, МСС, ПСС, УСС И ВСЯКАКВИ ТРИБУКВИЯ!

Анонимен
Анонимен
22 април 2020 20:27
Гост

Явно се има пред вид евентуален умисъл. Но ще е доста трудно да се докаже, че е допускал да убие човек и му е било все едно. Най-вероятно безотговорно се е зазяпал нанякъде. Дрога, приета 17 часа преди катастрофата не знам дали може да повлияе -ако е вярно, че е отпреди 17 ч. Естествено, че трябва да остане в ареста, защото иначе ще изчезне.

Krista E
Krista E
22 април 2020 17:51
Гост

Изключително съм скандализирана и погнусена от поведението на тези три младежа. И тримата са за затвора, а тоя Кристиан е за доживотна!

Павлов
Павлов
22 април 2020 17:51
Гост

Хайде да не се спират до тук само. Да видят и на малкия Мозък какво му е положението и той да полежи в затвора – белким се превъзпита! Защото явно си е лекенце от малко.
Онази наркоманката също. Защото вярвам, че не и е читава работата. Да се провери наистина до 9то коляна и тя, защото сектантите в България не са малко и много деца умират, а после никой не разследва, като масовия случай, е че тези убийскта наподобяват и на самоубийства!

Дедовски
Дедовски
22 април 2020 17:49
Гост

Журналята да следят казуса. Докато няма присъда да не се закротват. Това не може да продължава. Един келеш да убива хора и да контактува с наркомани и сектанти!

Маровски
Маровски
22 април 2020 17:49
Гост

Доживотен! За това съм аз!

Емилиева
Емилиева
22 април 2020 17:48
Гост

Ах, като чета започва и мен да ме боли от това, което се е случило на Цветков. Бог да го прости…изключително тежко деяние на този…

Койчо
Койчо
22 април 2020 17:48
Гост

За първи път чувам при катастрофа обвинението да е за умишлено престъпление. Браво! Най-после адекватност

Иванов
Иванов
22 април 2020 17:48
Гост

Ами..това е. Да го съдят и да се свършва