Само един кандидат за председател на Военно-апелативния съд има до момента и това е полк. Румен Петков, показа проверка на „Лекс“.

Независимо от извънредното положение, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да не спира процедурите за избор на административни ръководители. Постави само едно условие – документите да се подават по пощата. Срокът за желаещите да оглавят ВоАпС изтича днес, което означава, че може да се появяват и други кандидати. През последните пет години председател на съда е Димитър Фикиин, който има право на втори мандат.

Кризата с COVID-19 е засегната в концепцията на Румен Петков, който е съдия от Военно-апелативния съд. Но той я коментира в малко по-различен контекст – свързва я с продължаващата от години дискусия за реформа на военното правораздаване.

Според Петков необходимостта от съществуването на военните съдилища се обуславя и от извънредното положение и по-специално правомощието, дадено на армията да помага на полицията при спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

Той посочва, че в някакъв момент военните ще започнат да изпълняват задълженията си по закона за извънредното положение. А освен това, добавя Петков, „Военно-медицинска академия се очертава като медицинско заведение, водещо в изследването на вируса и лечението на заразените с него и неслучайно за ръководител на кризисния щаб на Република България за борба с коронавируса е назначен висш военнослужещ – генерал майор Венцислав Мутафчийски“.

Обществото ще има нужда от съдействие за конвоиране на стоки от първа необходимост и медицински такива в изградените вече транспортни коридори в Европа, за засилване на контрола по границите на страната, за пресичане на спекулата с лекарства, предпазни средства и медицински изделия. Армията е готова във всеки един момент да се включи в помощ на МВР, както го прави и по границите на страната. Намирам, че сега не е моментът да се вземат кардинални решения за съкращаването на изградени и работещи части от съдебната система, тъй като ситуацията е нова и непозната за нас като общество – не само в България, но и в световен мащаб“, казва Петков.

Нататък кандидатът обяснява, че занапред няма основания личният състав на въоръжените сили да бъде редуциран, а напротив – очаква се модернизация на армията, увеличаване на щата и привличането на резервисти. „В съвременните условия заплахата за сигурността еволюира и юридическите мерки за противодействие на тази заплаха не трябва да бъдат неглижирани, а напротив – те трябва да се адаптират към промените в световен мащаб. Основна мисия на българските въоръжени сили е и подкрепата на международния мир и сигурност, поради което редовно се изпращат български военни контингенти извън страната“, посочва съдията от ВоАпС.

Румен Петков се спира и на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Мустафа срещу България“, което беше постановено преди около четири месеца. В него съдът в Страсбург казва, че военните съдилища не трябва да имат ексклузивна компетентност да съдят цивилни граждани само защото са обвинени за извършено престъпление, съвместно с военен. България е осъдена да плати 2500 евро неимуществени вреди на Хюсеин Мустафа за нарушено право за справедлив процес.

Независимо от липсата на законодателна промяна в тази насока, занапред както военните съдилища, така и Военно-апелативният съд е необходимо да съобразят принципните положения в това решение… Ако решението бъде потвърдено от Голямата камара на ЕСПЧ, то в случай, че ми бъде гласувано доверие за административен ръководител, ще инициирам провеждането на съвместно съвещание на военни съдии, военни прокурори и съдии от ВКС, на което да бъдат анализирани както наказателното законодателство в страната, така и възможните действия, които следва да бъдат предприемани занапред в случаите, когато извършеното деяние е резултат от съвместните действия на лице от военния контингент и цивилно лице. Освен съобразяване на практиката с европейските норми, целта ми ще бъде и недопускане осъждането на България по нови дела в ЕСПЧ“, изтъква Петков.

Той посочва, че ако бъде избран за поста да работи за независимостта на съда, постигане на по-голяма ефективност, експедитивност, обективност и прозрачност в правораздавателния процес; повишаване на нивото на компетентност и мотивация на съдии и съдебни служители; подобряване на административната дейност; ефективно използване на информационните технологии; повишаване на общественото доверие в съда.

 

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 април 2020 15:29
Гост

Явно според ВСС процедурите за избор на административни ръководители са по-важни от човешкото здраве.

Веска
Веска
06 април 2020 17:51
Гост

Следващата аргументация за запазване на военните съдилища може да е почерпена от възможността да ни удари астероид или да изригне вулкан в Индонезия . СТИГА ГЛУПОСТИ ! Не може да се поддържат съдебни структури без работа с идеи , че можело да се случи това или онова . Закриват се ЗАЩОТО НЯМАТ РАБОТА , а като се появи такава /което според мен ще е никога/ – разкриват се .

Полк.
Полк.
06 април 2020 17:10
Гост

А къде е армията, която трябваше да помага на полицията да озаптява карантинираните?

Фики
Фики
07 април 2020 12:42
Гост

Много са нещата, които „трябваше“, ама не се правят.

Фердинанд
Фердинанд
06 април 2020 16:42
Гост

Прозрачен съд? Всеки с такива обещания идва и явно не се случва нищо, щом следващия пак това обещава. Или всеки бивш ти казва, че всичко при него е станало по-прозрачно. Е то ще стане като дантела тоя съд ако е толкова прозрачен бе. А реално хич не е. Като бетонна стена е.

Димитров
Димитров
07 април 2020 13:22
Гост

Като се кандидатират са много мотивирани, ама когато ги изберат забравят какво са обещали.

Memo
Memo
06 април 2020 16:41
Гост

Ами да спрат да прибират подкупи от босовете и ще стане прозрачен съдъ. Даже няма нужда да е прозрачен, ние ще знаем, че той е работещ.

Олександра
Олександра
06 април 2020 16:19
Гост

Нямам идея, но се надявам да се справи

Ървин
Ървин
06 април 2020 16:19
Гост

И тази система, както и много други в държавата трябва да се променят радикално. Данос е назначават на ръководни постове именно хора, които могат да направят това.

RedHead
RedHead
06 април 2020 16:18
Гост

Според мен този човек може да промени нещо. Не го познавам. Не знам. Дано е за добро. Че на къде по-зле.

Гост
Гост
06 април 2020 16:32
Гост

Този човек не може да промени нищо. Може би ще се справи добре със задачата да изпълнява поръчки, като един генерал, който ни омръзна да го гледаме всеки ден по екрана на телевизора.

Тошков
Тошков
06 април 2020 16:18
Гост

Надявам се, че е правилният избор. Като няма друг.

Есмералда
Есмералда
06 април 2020 16:17
Гост

Е независимост на съда се постига, като хората съставящи съд не вземат подкупи от бизнесмени. Били те подземни или надземни.

Рупито
Рупито
06 април 2020 16:16
Гост

Ами успех на човека. Изглежда начетен.

Георги
Георги
07 април 2020 13:23
Гост

Първото впечатление не винаги е правилно.