Да сложим край на фаворизирането на Специализирания наказателен съд (СНС) с допълнителни бройки, а и с материални стимули. Този призив отправи Красимир Шекерджиев към колегите си от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) по повод искане на председателя на СНС за отпускане на нови четири щата за магистрати.

Мнозинството от колегите му обаче с 8 на 3 гласа (Шекерджиев, Атанаска Дишева и председателят на ВКС Лозан Панов) реши да разкрие не четири, а два допълнителни щата в спецсъда. Едната бройка ще дойде от окръжния съд в Русе, а другата – от Ловеч.

Спорът за това дали да бъдат открити допълнителните щатове продължава на второ заседание на СК на ВСС. Председателят на СНС Мариета Райкова обосновава искането си с данните за натовареността, която е най-висока в сравнение с останалите окръжни съдилища.

Драгомир Кояджиков обясни, че делата в спецсъда са с фактическа и правна сложност, по всяко от тях има поне 40 свидетели, броят на подсъдимите, вещите лица и частните обвинители също е голям, като само по едно от тях били 59.

Кояджиков добави и че в доклада на Европейската комисия за върховенството на правото от септември 2020 г. се казва, че спецсъдилищата и спецпрокуратурите изпитват затруднения поради липсата на кадрови ресурс. Затова той предложи вместо четири, да се дадат две бройки, а те се вземат от окръжните съдилища в Ловеч и Русе, които имали свободни места, а и били с ниска натовареност.

Красимир Шекерджиев обаче възрази с думите, че през последните години има трайна тенденция за намаляване на натовареността на спецсъда, а СК на ВСС вече няколко пъти му отпуска бройки. Според анализите за натовареността през 2017 г. е имало 32.71 дела за разглеждане на месец на съдия, през 2018 – 30.92, през 2019 г. – 29.50, а за първите шест месеца на 2020 г. – 23.76. Шекерджиев отбеляза, че ¼ от делата приключват с присъда, а над 50% от делата са за искания за даване на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), които не са ангажимент на редовите съдии, а на административните ръководители.

Неоправдано е, за да подкрепим съд, който според данните, които имаме, е с намаляваща натовареност като тенденция, да закрием свободни щатове в окръжни съдилища“, каза Шекерджиев. Според него е неправилно да се съкращават бройки от граждански отделения на окръжните съдилища и да се дават на спецсъда, който гледа само наказателни дела.

Напълно неоправдано е да осакатим един съд, за да решим несъществуващ проблем в Специализирания наказателен съд. Крайно време е да сложим край на това да бъде фаворизиран този съд, което правим с бройки, но и с материални стимули“, каза още Шекерджиев, с уговорката, че допълнителните възнаграждения са въведени от законодателя.

Вероника Имова обаче подкрепи идеята за нови бройки не само заради натовареността, която според нея се увеличава с годините, не само заради фактическата и правна сложност на делата, но и поради постоянно разширяващата се компетентност на този съд. Тя припомни, че наскоро бяха избрани 10 европейски делегирани прокурори, които ще разследват производства от компетентността на Европейската прокуратура, като делата ще се внасят в Специализирания наказателен съд. Освен това той ще поеме и делата на т.нар. специален прокурор, който ще разследва обвинител №1.

По думите ѝ две бройки няма да задоволят действителните нужди на СНС, но се надява скоро да бъде заета чрез конкурс друга свободна бройка. Имова добави, че не са необходими допълнителни бюджетни средства, за да се разреши този въпрос.

Шефът на ВКС Лозан Панов поиска отлагане на точката докато не се събере цялата информация за натовареността на СНС за 2020 г. Той отбеляза и че не е вярно, че няма да има отражение на бюджета, защото ще се наложи да се предвидят средства за допълнителните трудови възнаграждения.

Драгомир Кояджиков обаче заяви, че няма нужда се отлага, за да се чакат данните за миналата година, защото председателят на СНС е подал тази информация. Според справката през 2020 г. са внесени 243 обвинителни акта и 75 споразумения. Разгледани са 318 наказателни от общ характер дела, подсъдимите са били 1366, обвиненията – 3900, свидетелите – 9310, вещите лица – 2042 ,  частните ищци и частните обвинители – 117.

Когато става въпрос за специализирания съд, винаги ще спорим, включително и за привилегиите, които ни карат да влагаме повече емоции. Бях и съм против създаването на тези съдилища, но те са факт и откакто са факт, наше задължение е да обезпечим работата на тези институции без емоции и въз основа на обективни данни“, започна изказването си Боряна Димитрова. И тя наблегна на данните за натовареността като изтъкна, че дори и да бъдат извадени делата за разрешения на СРС, пак остава сериозен брой. А ако се извадят СРС-тата, тогава трябва да се изключат и съдиите, които се произнасят по тях.

Не може да си затворим очите пред тяхната натовареност. Наше задължение е да подкрепим този съд със съдии. Аз съм против обаче да вземем щатни бройки от който и да било съд. Когато предлагахме модел за реформа, независимо кой модел, той е правен въз основа на съществуващите в общите съдилища бройки. Няма никога да припозная идеята за специализираните съдилища. Но ако държавата иска да води политика в определена област, нека да я довърши. Затова предлагам да разкрием две нови щатни бройки“, каза Димитрова.

След процедурни спорове кое предложение да бъде първо гласувано – дали за трансформиране на съществуващи бройки, или за разкриване на нови, или пък по предложение на Атанаска Дишева – за откриване на процедура за преместване по чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт, в крайна сметка мнозинството възприе идеята на Драгомир Кояджиков.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 19:28
Гост

До Али Баба: читав е твърде семпъл критерий за магистрат въобще, а и двусмислен.според някои колеги адвокати читав съдия е този, който разбира и удовлетворява защитната позиция. Познавам много читави съдии, но някои от тях не излизат безплатно.

Тралала
Тралала
24 февруари 2021 22:35
Гост

Като искаш да удовлетворяваш защитната позиция,стани адвокат!
Такива съдии са срам за гилдията!

Али Баба
Али Баба
23 февруари 2021 19:10
Гост

погледнете – има ли поне един читав колега, който иска да стане спец съдия – аз поне не познавам такъв…

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:49
Гост

до “ Закривай хунтата“ : Божков, ти като влезеш в Народното събрание, лично предложи закриването на Спец съда. Той Цветанов, ако е влязъл, ще те подкрепи. Може даже лотария да пуснете сред гласуващите във ваша полза депутати с голяма награда- апартамент със самостоятелен асансьор и утешителна награда- почивка в Дубай. Е, по скъпо ще ти излезе, за по- евтино си премести делото в Градския съд.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 19:05
Гост

Божков ще го гледа парламента през крив макарон. Но за закриването на специализирания каскетизиран съд- да, това недоразумение обслужва само герберастите.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:49
Гост

Явно само трима от членовете проявяват здрав разум.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:50
Гост

За всички е ясно като бял ден под чие крило са спецовете.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:47
Гост

Не виждам никаква логика в това за съд с намаляваща натовареност да се отпускат още бройки.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:48
Гост

И аз. Обаче кой те пита.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:44
Гост

Нагли до безобразие. Чувстват се особено натоварени. А какво да кажат колегите от СРС.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 20:21
Гост

Ами колеги от СРС, търсете начин да се преместите в по- малко натоварен съд, че от вашето плачене на всички е писнало вече. То не може хем душата в рая т.е. на жълтите павета, и хем х… до края т.е. и работата да е като в съда в Търговище! Насила никой не ви е завлякъл в СРС

Тралала
Тралала
24 февруари 2021 22:37
Гост

Да не би съдиите в СРС да са богопомазани?!

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:33
Гост

Спецсъдилищата са за закриване до един. Там просто кипи безсмислен труд. И не ни носят нищо друго освен излушни разходи.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:33
Гост

Браво на Шекерджиев. Напълно аргументирана позиция.

Петко 2
Петко 2
23 февруари 2021 18:48
Гост

Тия във ВСС са пълти идиоти.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 20:40
Гост

Ама той спец съда не е ли един или са във всеки окръжен район, защото предлагаш да ги закрият до един

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:19
Гост

Колега, не са 40 адвокатите, защото някои са с по двама адвоката, а един с трима, пПрокурорите не ги броя, в най- добрия случай стигат до трима. Докато ми дойде реда да се изкажа, станало привечер.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 19:07
Гост

Дано хонорара да е хубав, аз не бих издържал без солидно заплащане.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 21:20
Гост

Колега, бройка подсъдими, частни обвинители и граждански ищци не е критерий. По всяко наказателно дело с умрял при ПТП мангал се конституират поне една десятка пострадали, мангалята са много. Със съответните представители. И това не става всеки ден в каскетизирания съд. Но в други съдилища редовно.

Адв
Адв
24 февруари 2021 22:40
Гост

Бате,как изобщо можеш да сравнявяш едно кирливо ПТП със един-два пострадали с делата в спеца,по които средно има по 10-15 подсъдими,и адвокатите си поне два пъти повече. За сложност на делата да не говорим.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 18:02
Гост

Спрециализиран съд за задържане под стража. Подлога на прокуратурата и изпълнител на мокри поръчки на управляващата хунта. ЗАКРИВАЙ!

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 17:48
Гост

Е защо се потвърждават тези актове от ВКС , направо се чудя! Явно и те са в поръчката

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 17:20
Гост

Най-лесно и бързо ще се реши въпросът, ако направо ги закрият. Качеството на съдебните актове е под всякаква критика, а професионализма на повечето съдии е под съмнение. Взимат едни много добри пари за изпълнение на поръчки

Shocking Blue
Shocking Blue
23 февруари 2021 17:19
Гост

Върховенство на посредствеността, поощрявано от политическата клиентела и производните ѝ в съдебната власт. Това е то спецправосъдието.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 17:16
Гост

Айде, бе, 40 подсъдими. сега ще кажеш, че и 40 адвокати са влезли по делото. Май не си адвокат, а а някакъв защитник на това новосъздадено зло.

fiasko
fiasko
23 февруари 2021 17:20
Гост

Te 30 е трябвало сигурно да са свидетели, ама някой умник е решил да ги изтъпани всичките на подсъдимата скамейка.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 17:15
Гост

Не съм съгласен с Вероника Имова. Първо трябва да се види колко и какви дела ще има от европейските делегирани прокурори и от онази измислена фигура, която уж ще разследва главния прокурор и после да се работи за увеличаване на щата.

Правник
Правник
23 февруари 2021 16:32
Гост

Отдавна е крайно време това да спре. Този съд въобще не следваше да се създава.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 16:27
Гост

Е, сега.. те оттам минават болшинството поръчки, как няма да ги галят. Спец каскетурата забърква, спецсъда замазва.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 15:42
Гост

Аз съм адвокат по делото на Спеца, което е с 40 подсъдими.Обсъждането на въпроса за даване ход на делото в един от случаите траеше два часа. Някой ако иска да заповяда да гледа, ако намери място да влезе.

ттт
ттт
23 февруари 2021 16:33
Гост

Искаш да кажеш, че само там има дела с по толкова страни? Или че всичките дела на спец съда са такива?

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 17:13
Гост

Той го е казал колегата- „Аз съм адвокат по ДЕЛОТО на спеца“. Тоест само едно такова 🙂

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 20:07
Гост

Аз съм адвокат по дело с 13 подсъдими Събираме около 70 души на заседание. Ела да гледаш, едва ли ти стиска за повече от гледане.

специалния
специалния
23 февруари 2021 17:18
Гост

Това е проблем със сградата, а не с броя на съдиите или със заплатите им! Нали бързаха тогава и ги набутаха в сградата зад мола, че да не би да се провали идеята на ЦвЦв, който сега сам се отрече от нея, ама късно е либе за китка. А да напомням ли с какви оценки от дипломите бяха кандидатите за специални съдии, в последствие и назначени за такива