Красимир Влахов е сред най-добре подготвените български юристи, които могат да заемат длъжността съдия в Конституционния съд… Има авторитет на почтен и достоен човек с безукорна репутация, притежаващ безспорни високи нравствени качества… Съдия Влахов е етичен човек, който се отнася с уважение към колегите си. Неговите лични и професионални качества ще бъдат полезни за диалогичността на колективния орган.

Това са част от мотивите, с които депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха кандидатурата на доскорошния зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов за конституционен съдия. Срокът за номинации изтече вчера. Вносители на предложението са Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, Анна Александрова и Димитър Лазаров от ГЕРБ, както и Волен Сидеров, Христиан Митев и Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“.

Влахов остана единствен кандидат, след като Янаки Стоилов се отказа от надпреварата. БСП възнамеряваше да го номинира за Конституционния съд (КС), но Стоилов е заявил, че не желае да участва в предрешено състезание.

През три години КС обновява състава си с четирима съдии. Тази година парламентът и президентът избират по един конституционен съдия, а двете върховни съдилища – двама. Това трябва да стане до 12 ноември, когато изтичат мандатите на Румен Ненков, Стефка Стоева, Кети Маркова и на проф. Цанка Цанкова.

Народното събрание първо обяви номинацията си за КС. Вносителите изтъкват още, че „през цялата си дейност като съдия и административен ръководител Красимир Влахов е давал своя професионален пример и е отстоявал интересите на своите колеги магистрати от първоинстанционните съдилища пред ВСС“.

Отбелязват и активното му участие в големите изменения в Гражданския процесуален кодекс, извършени в края на миналата година, като смятат, че това ще допринесе положително за дейността на Конституционния съд.

Депутатите посочват още, че кръгът на интересите на Влахов излиза извън чисто професионалната му подготовка и пряката съдийска работа. В подкрепа на това твърдение изтъкват членството му от 2001 г. в Съюза на учените в България.

Наред с мотивите, към документите са приложени декларация за съгласие за издигане на кандидатурата му и за проверка за принадлежност към Държавна сигурност, свидетелство за съдимост, че не е осъждан, както и копие от дипломата за завършено висше образование. Влахов е завършил право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1994 г. Средният му успех от следването е 5.67, а от държавните изпити – 6.00.

След като номинацията на Влахов беше обявена, ГЕРБ я представи на партньорите си от „Обединени патриоти“, а днес вносителите имаха среща и с ДПС.

Конституционният съд е много висок орган в държавата и членовете му трябва да бъдат консенсусни фигури, независимо кой ги предлага“, заяви след срещата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той очаква следващата седмица да имат среща с Влахов и тогава ще преценят дали да подкрепят кандидатурата му при гласуването.

Цветан Цветанов на свой ред се похвали с прозрачните правила, които има парламентът за процедурите за избор на конституционни съдии, на членове на Висшия съдебен съвет, на комисии и т.н. Призова и президентът да има такива.

Убеден съм, че българският президент ще предприеме тонът, който има в българския парламент. Защото имаме процедурни правила, които се подлагат на гласуване в пленарна зала. Има след това и номинации, които се правят в определен срок, след това има заседание на правната комисия, където могат да се чуят различни гледни точки и после влизаме в пленарна зала, където има съответното дебатиране, обсъждане и гласуване. Бих се радвал, ако и президентът има подобни прозрачни процедури“, заяви Цветанов. Посочи, че така българските граждани ще видят какви са процедурите по номинирането за подобни високи позиции и от президентската институция.

Миналата седмица Румен Радев обяви, че вече има предложена номинация за КС, която в момента обсъжда. Президентът не съобщи името на евентуалния кандидат.

За 1 октомври пък е насрочено общото събрание на ВКС и ВАС, на което ще бъдат приети процедурни правила за номиниране на конституционни съдии от съдебната квота, а самият избор ще е на 26 октомври.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Красимира Кръстева
Красимира Кръстева
09 ноември 2018 8:24
Гост

http://advokatyordanova.com/ Злата врачанка повече от 5 години ме следи със сателит по цялата земя и тормози със звукова вълна. Държат ме насила в България и се опитват да ме заключат в лудница или на село.

Иван Иванов
Иван Иванов
28 септември 2018 0:53
Гост

Еми КС не е ли пристанището на мъртвите поети.
Не е ли по-добре да ти се вее перчема в практиката – отколкото в теорията.
Всеки сам си избира, но – скучничко е в КС, освен, ако не ти приляга тази работа.
За Влахов – адмирации, но се погребва младо, младо, става инспектор, консултант.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
27 септември 2018 23:53
Регистриран

Бих казала ама че смешка,но сълзите ми напират.Тази личност пречеше на правото на ЕС да се прилага във ВКС.ГЕРБ никога не е била Европейска партия.А във КС знаем кого избират.И вече не бих добавила,че ще се поправим.Не и със ГЕРБ.

Очевидец
Очевидец
27 септември 2018 15:44
Гост

Искрено се радвам за този ЧОВЕК. Панов само може да съжалява, че го принуди да се махне от ВКС.

Петя
Петя
27 септември 2018 15:27
Гост

Не зная до колко правилата, които има парламентът за процедурите за избор на конституционни съдии са прозрачни. Но съм абсолютно сигурна, че другите трима кандидати вече са определени.

Петя
Петя
27 септември 2018 15:11
Гост

Парашутист.

Анчо
Анчо
27 септември 2018 15:02
Гост

За мен Влахов въобще не е за КС. Няма нужната практика.

минувач
минувач
27 септември 2018 15:04
Гост

Какво от това. В КС съдиите имат по едно дело на година. А Влахов е гледал повече във ВКС като председател на колегия.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2018 14:55
Гост

Абсолютно съм съгласен, че е с безукорна репутация и притежава безспорни високи нравствени качества. Имах удоволствието да работя с него във ВКС.