Край със заличаването на наименованията на фирмите, БУЛСТАТ и техните координати в съдебните актове на Върховния административен съд. Изключение ще правят едноличните търговци само ако в тяхното наименование се съдържа името на физическото лице. Това става възможно с новите правила за заличаване на лични данни във ВАС, чиято цел е постигане на по-голяма прозрачност и публичност на информацията, уточняват от пресслужбата на съда.

При физическите лица първото име ще се изписва с инициал, презимето ще се заличава, а фамилията ще се изписва изцяло. Досега и трите имена се изписваха само с инициали. Ще бъдат премахвани обаче допълнителните елементи, които биха позволили установяването на съответните лица.

Няма да се заличават имената на областните управители, на партиите, сдруженията и административните органи, държавните институции, медиите, имената на нотариусите и съдиите (освен ако са страна по делото). От имената на министри, политици, кметове, председатели на общински съвети и инициативни комитети ще се заличава само презимето.

Целта на новите правила е да постигнем по-висока прозрачност и баланс между необходимостта от информираност и общодостъпност на информацията и защитата на личните данни на страните по делата във ВАС. Инициативата на ВАС за премахване на ненужни заличавания – например на фирми, политици, партии, отразява и практиката на европейските съдебни структури. Съдът на Европейския съюз  не е променил практиката си да обявява имената на страните по делата, както в решенията си, така и в прессъобщенията си и това е обяснимо предвид действащия регламент, който засяга личните данни на институции и органи на Съюза“. Това коментира председателят на ВАС Георги Чолаков.

Той ще инициира изработените нови облекчени правила за заличавания на лични данни да бъдат приложени и в 28 административни съдилища, за да се постигне унифицираност и единен стандарт при предоставянето на информацията на медиите и обществото в цялото административно правораздаване.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдийски недоразумения
Съдийски недоразумения
02 юли 2018 20:16
Гост

Ми, то трябва да се чете Закона за личните данни! Даже в сайта на комисията има решения, че само физическите лица попадат н полето на засона. Даже и имената на общините заличават в АССО, което е абсурдно, не само смешно!

Минувач
Минувач
02 юли 2018 13:01
Гост

Точно това е нужно на хората: по-висока прозрачност, която до сега липсваше.

Съдия
Съдия
02 юли 2018 13:03
Гост

Съгласна съм. Освен това с тези правила се намира златната среда между информираност и дискретност. За сетен път Чолаков доказа качествата си на лоялен ръководител.

Magistrat
Magistrat
02 юли 2018 12:55
Гост

Много добре. Крайно време е някой министър или политик да лъсне с името си, а не да го крият.

Тодоров
Тодоров
02 юли 2018 12:57
Гост

Така ще се улесни и работата на съдебните служители, които губеха много време със заличаването на данни и така се бавеше качването на акта.

Гражданин
Гражданин
02 юли 2018 12:49
Гост

Браво на Чолаков! Най-после адекватно решение на този проблем от обществен интерес. Според мен досега това не се правеше от мързел, защото е най-лесно само да махаш, вместо да измислиш начин нещата да са наистина прозрачни.