Една разходка примерно в Южния парк в София през почивен ден все повече започва да прилича на разходка на пешеходец по уличното платно. Наред с родителите с малки деца и всякакви други излезли на разходка, наоколо профучават колела, електрически тротинетки (т.е. моторни превозни средства), рикши и какви ли не още возила. Върви и влакче, задвижвано със съвсем не екологичен двигател с вътрешно горене.

Всеки ден има множество случаи на леки травми, на които съм била и свидетел, тъй като често се разхождам. Помним случая с прегазеното от колело двегодишно дете. Само факта, че вече никой родител не пуска детето си свободно да ходи около него поради опасността от прегазване, е предотвратила множество подобни случаи. Но тогава за какво е паркът – да се разхождаш в напрежение и очите ти да са все на четири? Нали идеята е там да си почиваш!

Колоездачите са на всякакви възрасти и последна грижа на тинейджърите е да внимават в необходимата степен. Голямата част от тях карат със скорост с каквато се кара на шосетата. На много места са направени шанци за скокове с колела и са изровени пътеки за планинско спускане. А оттам скоростта на спускане често е по-висока от тази на движещ се по шосето автомобил. Често с просто око се вижда как групи млади колоездачи пият бира или друг алкохол, или пък пушат трева и след това се качват на велосипедите си. Да, и колоездачите трябва да има къде да се забавляват и да карат, но омешването им с пешеходците в парка по този начин е недопустимо. Особено в претъпкани паркове като Южния. А повечето паркове в София и в по-големите градове са претъпкани в слънчевите почивни дни.

Много от закупените от граждани електрически тротинетки могат да развиват и 60 км/ч и това често се вижда в парка. И не само там – въпреки забраната за колоездачи и тротинетки, те необезпокоявани се движат и в пешеходните зони на столицата – напр. в пешеходната част на бул. „Витоша“. Като се прави нещо – парк или пешеходна зона, това следва да върви с осигуряването на средства за ефикасната му поддръжка. И законът следва да изисква тази поддръжка и тя да се предвижда при всяко изграждане на зона за отдих.

Вярно е, че в парка има места за кучета. Но кучета се разхождат навсякъде. Съответно уринират и се изхождат навсякъде по тревните площи. От гледна точка на хигиената е все едно дали това се прави от животни, или от хора. А децата играят върху същите тези тревни площи. Като добавим и обстоятелството, че съвсем не всички собственици на кучета прибират изпражненията им в пликчета, можем да си представим равнището на хигиена в парковете и произтичащите от това последици.

Само да уточня – при всички кметове на София досега е било така – въобще не става въпрос за атака към конкретен кмет от конкретна партия. Въпросът е принципен и следва да се реши, ако който и да е кмет иска хората да са удовлетворени.

Правото е сътворено, за да регулира отношенията между хората и да спира проявите на хаос и последващите случаи на саморазправа. Никой не е щастлив да живее в хаос. Съответно всички искат да живеят в правова, т.е. цивилизована държава. Това е и една от основните причини много хора да напускат България – защото искат да живеят в държави, където има ред. А понастоящем в парковете има всичко друго, но не и действаща и прилагана правна регулация.

Крайно време e в парковете да има определени зони за пешеходци, зони за колоездачи и зони за хора с кучета. Ако има алеи със смесено ползване, за да се стигне до съответните зони – това следва да се обозначи, за да могат там пешеходците да много по-внимателни. И тъй като България е характерна с това, че се вземат много решения, но малко от тях се изпълняват, то най-важното е след като се направи съответната правна регулация, зоните да се обозначат много ясно и по начин, по който вандалите да не могат да унищожават маркировката. И да се осигурят контролни органи и средства за тях. Защото ако няма достатъчно контролни органи, които да залавят нарушителите и да ги санкционират, правилата просто няма да се спазват.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
run 3
run 3
01 март 2024 8:42
Гост

This information is both pleasant and valuable. I appreciate you sharing this valuable information with us. Please continue to keep us updated in this manner.Thank you for your contribution. Play fall guys for free!

mentos
mentos
22 юли 2023 9:50
Гост

Истинският баланс се съдържа в способността да се наслаждавате на красотата и спокойствието на природата в парка, докато същевременно се грижите за безопасността на другите и предпазвате от възможни опасности. https://www.myccpay.vip/

liteblue
liteblue
02 август 2022 9:57
Гост

Eдна разходка примерно в Южния парк в София през почивен ден все повече започва да прилича на разходка на пешеходец по уличното платно.
https://www.liteblue.site/

PO dobyr sym w skachaneto ot teb
PO dobyr sym w skachaneto ot teb
10 септември 2021 19:42
Гост

така, скоковете са направени в страни от алеит еи няма опасност за хорта. Даже шибаните пешеходци влизат при скоците, И НИ ВЪРНЕТЕ МОНЦИТЕ!

maika ti
maika ti
21 май 2021 12:42
Гост

Първо да те питам откога има забрана за колела в парка? Второ, дръжте си тъпите деца около вас, зашото доста пречат.
И не разбирам какъв ти е шибания проблем с скоковете в парка, при положение че ние – хората които ги използваме, внимаваме да не блъснем някой сто пъти повече от самия човек. случвало ми се е да помоля някой да ми направи път да мина и ония нещастник да ми се скара че карам колело. Нещо му има на ,,човека“. На тебе, дето пишеш тая статия, също ти има нещо

Феликс Каниц
Феликс Каниц
24 октомври 2019 17:03
Гост

В Османската империя домът е бил лична грижа, а всичко извън него – на градската управа. Затова в Ориента и до ден-днешен улиците са река от боклуци, а хората се събуват на прага на дома си. А домовете – светят. Е, ако някой още има съмнения, ние наистина живеем в Ориента, не в Европа.

турист
турист
25 октомври 2019 8:11
Гост

Намам никакво съмнение, особено след като ни управлва султан, макар не от благородно потекло.

Наблюдател
Наблюдател
24 октомври 2019 15:29
Гост

Хората не спазват правилата дори там, където ги има. Примерно булентите – докато не се сложиха камери масово се караше в тях. Друго – велоалеите – има си правила, обаче масово се паркира върху тях, ей го примера с Тити Папазов от онзи ден. Че даже и наглее като му се прави забележка.

Гражданин
Гражданин
24 октомври 2019 15:26
Гост

От тотални и абсурдни правила минахме в другата крайност – абсурдна липса на правила и контрол. А когато има правила вече никой не смята за необходимо да ги спазва. Тротинеткаджиите са поредния пример. Като свършат в болницата достатъчен процент от тях, сами ще поискат да има правила.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 14:10
Гост

Чудно защо точно сега излиза темата. Намирисва ми на предизборна агитация в полза на един конкретен кандидат за кмет, който май ще отиде на балотаж, но не е Фандъкова.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 14:16
Гост

Това е проблем за всички досегаши кметове на София, а и на всички градове. Сега е моментът всички кандидати да поемат ангажимент. Май авторката изрично е написала, че не става въпрос за конкретен кмет. Става въпрос за това, че вече хората се мъчат със ситуацията.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 14:08
Гост

И аз живея до Южния парк, често съм там, но не виждам чак такъв проблем. Явно зависи в коя част си.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 13:46
Гост

Пълно безхаберие по отношение на парковете! Хайде стига толкова!

Петров
Петров
24 октомври 2019 16:59
Гост

За парковете управляващите се сещат преди избори. Да боядисат някоя пейка, да изкъртят мраморните плочки на Южния парк и да наредят кичозни шарени павенца… ей такива неща. Ама правила – никога.

сметище
сметище
24 октомври 2019 10:48
Гост

Южният парк е като сметище от фасове и обелки от семки. Глоби!!!!

Абориген
Абориген
24 октомври 2019 10:23
Гост

Е и какво като има определени зони. Това не е решение. В парка Заимов преди години определиха зона за кучета и колоездачи и дори сложиха кошчета, за да могат да почистват стопаните им след тях. Още на първия ден изчезна лопатката за почистване. А и колоездачите си караха съвсем спокойно в центъра точно където има малки деца.

картаген трябва да бъде разрушен
картаген трябва да бъде разрушен
24 октомври 2019 10:25
Гост

Е затова какзвам, че трябва общинска полиция, ама не не тази изгъзица на коне, че и те буквално осират положението

Радо
Радо
24 октомври 2019 17:00
Гост

То има и автомобилна. Ама и те не се справят по-добре.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 10:18
Гост

Мисля, че полицията трябва да отдели повече ресурси. Алкохолът и дрогата се консумират масово дори пред училищата в междучасията и то от ученици в прогимназията.

Анонимвн
Анонимвн
24 октомври 2019 9:44
Гост

Хората ли станаха други? Не разбрахме правилно свободата и я обърнахме на свободия ли? Преди 20-30 години въобще не беше така.

друго време
друго време
24 октомври 2019 9:46
Гост

Хората в София бяха много по-малко, няма как да се прави сравнение. Освен това имаше страх от закона, кой ще ти пие в парка, впрочем в САЩ е забранено да те виждат с бутилка или чаша алкохол на улицата

Ld.af
Ld.af
24 октомври 2019 9:42
Гост

Така е , хаосът е пълен . В натоварени дни Южният парк , а и други паркове , са просто някаква лудница . Градът е пренаселен , парковете са малко и затова е така . Електрическите тротинетки в парковете категорично трябва да се забранят – това е превозно средство , с него не се спортува , а и е доста опасно за пешеходците . Велосипедите също трябва да се ограничат – само на велосипедни алеи , но и трябва да се строят такива , за да има хората къде да карат . Кучетата – трябва сериозен контрол и постепенно да… Покажи целия коментар »

западния парк
западния парк
24 октомври 2019 9:53
Гост

В София парковете съвсем не са малко и още 10 да има, пак ще са същите ла_на, защото няма култура, а където няма култура, трябва контрол, но ние и контрол нямаме. Като жител на района, ще изкоментирам Западния парк – той вече е превзет от цигани и само в една част от него хора си позволяват да се разхождат и то в светлата част на денонощието. Ама никой нищо не прави, секат се дървета, палят се огньове, строят се бидонвили

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 9:56
Гост

да не си от феновете на джамбазки 😉

западния парк
западния парк
24 октомври 2019 9:57
Гост

Без намигане – не! Но живея там и все едно в квартала няма парк, а е там виждаш го, но е опасно за живота и здравето да го посетиш и то по причини на фона на които тези, за които се говори в статията изглеждат направо романтични

Ld.af
Ld.af
24 октомври 2019 11:06
Гост

Е , чак да се строят бидонвили , но иначе има сеч , а и т.нар. „ремонт“ довърши Западния парк . Всъщност такива са и останалите ремонти по парковете – ремонтира се само началото на парка , а във вътрешността е страшно . Така е и в Северния парк , и в Южния парк , и в Западния . Не казвам , че всичко трябва да се прави наведнъж , но и какъв е смисълът от частично ремонтирани паркове ???

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 13:06
Гост

Има колиби, иди и виж!

Анонимвн
Анонимвн
24 октомври 2019 9:41
Гост

Да, има паркове с определени зони, но никой не ги спазва.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 14:11
Гост

Има, разбира се. Но няма и контрол

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 9:38
Гост

Решението е ефективна общинска полиция !

хора трябват
хора трябват
24 октомври 2019 9:48
Гост

За да е ефективна, трябва да е многобройна. В повечето големи градове на запад в столиците това е най-голямото масово като брой подразделение на силите на реда. Някъде четох, че в Прага, общинската полиция, като брой хора е 5 пъти по голяма от тази в София. От там нататък разсъжденията са излишни

орлов мост в парка
орлов мост в парка
24 октомври 2019 9:35
Гост

Положението в парковете е просто илюстрация на цялото общество – тийнове пафкат трева и пият бира, държат се аронагтно, родителите не си контролират децата, тези с колелетата карат като бесни, а сега с новите тротинерки е като на орлов мост

Симо
Симо
24 октомври 2019 9:46
Гост

За съжаление обикновено родителите разбират последни. А и не мога да заключа в къщи един тинейджър или да стоя да го пазя само за да не прави глупости.