Антикорупционната комисия е образувала дело за конфликт на интереси срещу министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и бившия му вече заместник Илия Илиев.

Производството е по сигнали и медийна публикация, в която пък е препечатан сигнал на Сдружение „Будни Българи“ на бившия журналист Николай Бареков. От комисията обясниха, че в тях се твърди, че министърът на транспорта е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на дружеството се припокрива с неговите правомощия като министър. Преди да заеме министерския пост, Събев беше известен основно като собственик на куриерската фирма „Еконт“.

В сигналите до КПКОНПИ се твърди също, че министърът е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор „железопътен сектор“, „въпреки съществуващите данни, че Илиев е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура“.

Илиев беше изненадващо освободен от поста си вчера със заповед на премиера Кирил Петков, без да бъдат обявени мотиви.

В цитираната от антикорупционната комисия публикация се казва, че през 2018 г. Илиев е прехвърлил фирмата си за проектиране на железопътни линии и пътища „Трансгео” на децата си, които се явяват свързани лица. Фирмата пък е водещ партньор в обединението ДЗЗД „Елих“, което е спечелило обществената поръчка за проектиране железопътната отсечка Елин Пелин-Костенец.

Освен това от КПКОНПИ съобщиха, че са внесли в градския съд иск за отнемане на имущество за над 14,2 млн. лева от Александър Тумпаров, който е сред подсъдимите за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жокера
Жокера
23 февруари 2022 19:34
Гост

Всеки сам си преценя и може да провери, че в търговския регистър, в дружеството „ЕКОНТ ЕКСПРЕС“ ООД, ЕИК 117047646, министърът на транспорта действително фигурира като съдружник. Отделен е въпросът е забранено ли му е? Декларациите в сайта на Народното събрание за несъвместимост на депутатите (тъй като за министрите са същите изисквания) изключват същите да изпълняват друга държавна служба и да не са членове в управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации. Формално няма конфликт на интереси. Реално най-вероятно също няма да бъде установен.

Тити
Тити
23 февруари 2022 17:34
Гост

Цацаров като за последни да извърши някоя поръчка.

Дичо
Дичо
23 февруари 2022 17:04
Гост

Кирил Петков ги подпука яко. Много съм доволвн.

Bobi
Bobi
23 февруари 2022 16:56
Гост

Нищо ново под слънцето.

Мафиотската схема
Мафиотската схема
23 февруари 2022 16:09
Гост

Добрата стара симбиоза между бухалките на мафията и кафявите й медии… Лайнометите пишат някакъд донос под формата на журналистическа статия, след което комисията на свинята се сезира и налага едни запори за милиони или милиарди, а най-сетне топката се подава към каскетното ведомство, което иска задържане под стража от присъдружния му съд за специализирани поръчки на мафията.

Biser
Biser
23 февруари 2022 17:15
Гост

Добре си прехвърлят топката.

Бони
Бони
23 февруари 2022 15:24
Гост

Нищо няма да излезе.

Андрешко
Андрешко
23 февруари 2022 15:24
Гост

Бареков – дудук, добре, че написаха тука статия, че да разбера сега каква измислица си направил и наричаш медия.

Мишко
Мишко
23 февруари 2022 15:24
Гост

Пак ли така ще събират и тия милионо от Александър Тумпаров, както събираха картините на Божков в чували за смет? По-добре да не го правят ако пак ще събират произведения на изкуството, все едно събират смет.

Трендафил
Трендафил
23 февруари 2022 15:23
Гост

Айде да приберат тия 14 милиона от приятеля на Божков и да видим какво ще се случи.

Чавдар
Чавдар
23 февруари 2022 17:35
Гост

Съмнявам се да стане.

Кашонков
Кашонков
23 февруари 2022 15:22
Гост

Поредната поръчка против някой министър от сегашното управление.

Ставрев
Ставрев
23 февруари 2022 15:22
Гост

А Бареков ще си плати ли на служителите, които освободи преди години, когато се разпадна политическата му кариера и на служителките си, които станаха майки, а се оказа, че не им е внасял никакви осигуровки. Тогава работещи в другия му парцал – БНюз? Както и на отдела от тролове, с които се фукаше по изборите тогава и „трупаше естествена подкрепа“ от народа за партия ББЦ?

Лимонски
Лимонски
23 февруари 2022 15:20
Гост

МОЛЯ ВИ, КПКОНПИ, Много ви МОЛЯ! Не наливайте вода в мелницата на този ненормален бивш ТВ водещ. Ще реши, че пак може да влиза в политиката. Ненормалниците, като Копейкин ни стигат!

Фики
Фики
23 февруари 2022 17:37
Гост

Айде няма нужда да се връща този.

Божков
Божков
23 февруари 2022 15:20
Гост

И от кога лъжеца Бареков е толкова важен, че КПКОНПИ да проверява по негов сигнал?

Ананиев
Ананиев
23 февруари 2022 15:19
Гост

Господи. С това ли се занимава КПКОНПИ? Няма да проверява Пеевски и другите видни крадци и депутати, но новият министър ще се проверява… по сигнал на Дудука? Сериозно ли?