Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще провери сделките на строителната фирма „Артекс“ от 2016 г. до днес. Това обяви днес шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, като посочи, че този срок е избран, защото тогава са приети промените в Закона за устройството на територия, от които може да се сметне, че се е облагодетелствала компанията.

Същевременно Националната агенция за приходите също прави анализ на сделките на „Артекс“, съобщи БНР.

„Искаме всичко да се разрови от игла до конец, за да няма капка съмнение, че не сме проверили всичко. Проверяват се всички случаи. Искаме да разровим тази история докрай, защото очевидно около тази фирма има притеснителни сигнали. Дали те ще се докажат, ще ви кажа, когато приключим“, заяви Георгиев.

Извършват се проверки по две линии – от една страна това, което прокуратурата ни възложи, от друга страна ние проверяваме за конфликт на интереси, уточни той.

От държавното обвинение поискаха КПКОНПИ да провери първите четири случая на управляващи купили изгодно апартаменти от „Артекс“ – Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. „И зам.- министърът на енергетиката Красимир Първанов, както и всеки един, който е купил жилище от тази фирма, и то на цени, отличаващи се от пазарните, ще бъде проверен“, каза Георгиев.

„Идеята не е да претупаме нещата, ние изискваме всички документи, свързани с покупко-продажбата на жилища от фирма „Артекс“ за 3-4 години назад, ще анализираме дали има и други лица, които също са купували от тази фирма. Ще се направи всеобхватна проверка, като се изискват всички разрешителни, издавани на тази фирма за години назад, включително за небостъргача, както и законопроектите, които са внесени и биха я облагодетелствали“, обясни шефът на КПКОНПИ.

Проверката, която започна миналата седмица е със срок от 20 дни, но според Георгиев заради големия обем информация, може да бъде удължен. И обеща, че при приключването ѝ ще огласи публично резултатите.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
27 март 2019 9:06
Гост

С нетърпение очаквам резултатите.

Анонимен
Анонимен
26 март 2019 19:47
Гост

Цецко нещо не е много словоохотлив. А иначе не можеш да му затвориш устата.

Анонимен
Анонимен
26 март 2019 19:45
Гост

КПКОНПИ се сетиха кога. Парите отдавна са изпрани.