Неназовано лице, организиращо изборите на непосочена политическа сила, приближено до също неназован политически лидер, е обект на проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това единствено става ясно от прессъобщение на комисията, която не дава каквато и да е конкретика за случая и за замесените в него.

А казва само: „Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери“.

В съобщението, в което липсват каквито и да е точни данни, се посочва, че по същия случай се извършва и втора проверка – за изнасяне на информация от служител на КПКОНПИ към същото това лице. А материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата.

Изявлението на комисията идва преди началото на Консултативния съвет за национална сигурност за корупцията при президента Румен Радев, за който покана имаше и шефът ѝ Пламен Георгиев, но след скандала с апартамента му с тераса от над 180 кв. м, тя беше оттеглена. Георгиев излезе в дълъг отпуск докато тече проверката срещу него, но Радев не покани и заместника му Антон Славчев, за когото също беше огласена информация за покупка на жилище на цени под пазарните.

Днес от КПКОНПИ обявиха, че на президента е предоставен доклад за постигнати резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за лица, заемащи висши публични длъжности. Какво пише в него не се обявява. В съобщението се посочва единствено, че „постигнатите резултати и ефективността на комисията са оценени, както от Европейската комисия, така и от международните партньори“.

От КПКОНПИ обаче заявяват следното: „Атаката срещу Комисията е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това“. Кои са олигарсите и партията не се казва.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Когато цъфнат коНпирите
Когато цъфнат коНпирите
09 април 2019 10:27
Гост

Нима някой има съмнения, че Комисия, чиито състав е въпрос на договорки между силните на деня, ще тръгне да проверява същите тия силни на деня? Глупости!
Чудят се как да намесят Лозан Панов, защото им е трън в очите когато някой морален човек успее да се издигне, благодарение на кадърност и труд, а не на познаства и послушание.

Анатолий
Анатолий
08 април 2019 15:43
Гост

КПКОНПИ Не проверява никой свързан с Делян Пеевски, а сигнали и информация има, Цацаратурата също е сляпа, един замък се построи срещу пристанище Росенец, като рушевт от Лукойл за почетния лидер на ДъПъСъ, но …. нищо

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 14:51
Гост

Съмнява ме, че въобще ще разберем имената.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 14:49
Гост

Е, как ще кажат. Като този път е замесен и техен служител.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 14:48
Гост

Корупцията и фалшификацията са неизменна част от предизборните вълнения. КПКОНПИ поне да ни уведоми за резултатите.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 14:50
Гост

Този път обаче не става въпрос за някое и друго кебапче срещу глас на ром, а за милиарди левове.