Антикорупционната комисия не съгласува пореден законопроект на правителството на Кирил Петков – този за закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Както „Лекс“ писа, Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане изменения в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, с които спецправосъдието се закрива и се урежда продължаване на започналите дела от същите съдии, но вече командировани в Софийския градски съд (повече виж тук).

Комисията, ръководена от председателя ѝ в оставка Сотир Цацаров, твърди, че измененията не стъпват на обективен и точен анализ за ефективността и качеството на специализираното наказателно правосъдие и съдържат едностранни, субективни, неправилни и недостатъчни аргументи. Освен това според КПКОНПИ мярката – т.е. закриването на спецправосъдието, не отговаря на приоритета на управлението за борба с корупцията.

В решението на комисията (пълния му текст виж тук) са припомнени решенията на Конституционния съд относно специализираните съдилища и прокуратури и се казва, че преди те да бъдат закрити трябва обективен и точен анализ за дейността им през последните 10 години, а такъв според нея липсва.

Освен това КПКОНПИ отхвърля един от аргументите за закриването на спецправосъдието – че масово делата му приключват със споразумения, като прави сравнение със СГС. Данните в становището са следните: „Процентното съотношение на присъдите към споразуменията са както следва: в СГС за 2019 г. – 41,6/58,4%, за 2020 г. – 34,6/65,4%; в СпНС за 2019 г. – 35,8/64,2% и за 2020 г. – 36,9/63,1 %“.

„От извършения сравнителен анализ от Комисията на приключилите със споразумения НОХД спрямо тези решени с присъда в Софийски градски съд (СГС) и Специализиран наказателен съд (СпНС) през 2019 и 2020 г., се установи, че и двете съдилища използват института на споразумението в дейността си по правораздаване в еднакви мащаби. Това от своя страна оборва аргумента на вносителя на законопроекта, за неефективността на специализираното правосъдие с твърдението, че: „При оценката на ефективността специално внимание следва да се обърне и на факта, че по-голяма част от НОХД приключват със споразумение“, пише КПКОНПИ.

И заявява: „От направените констатации и препоръки в докладите на ЕК се налага извод, че специализираните институции са започнали да постигат съгласувани резултати, що се отнася до заведени в съда и влезли в сила присъди по дела за организирана престъпност и отнемането на незаконно придобито имущество, както и че реформите са започнали да дават резултати. Това от своя страна води до несъотносимост на предложената мярка за закриване на специализираното наказателно правосъдие със заявената цел/приоритет за борба с корупцията“.

Както „Лекс“ писа, комисията вече отказа да съгласува промените в Гражданския процесуален кодекс, с които процесуалното представителство на държавата по дела се прехвърля от министъра на финансите на министъра на правосъдието (виж тук), после видя риск от корупция и прекомерна концентрация на власт у министрите на финансите и на иновациите и растежа Асен Василев и Даниел Лорер в две от структурните промени, планирани от новата власт (виж тук), а след това отказа да съгласува и бюджета за 2022 г., защото ѝ беше изпратен с 89 параграфа по-малко (виж тук).

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия
Съдия
09 февруари 2022 22:56
Гост

Както в Съдебната палата се шегуват – не спецсъдилищата да се закрият, а когато се това стане със СГС на ССБ, все ще е късно…

адвокат от САК
адвокат от САК
09 февруари 2022 14:02
Гост

https://blitz.bg/politika/prof-plamen-kirov-na-kiril-petkov-shche-mu-e-po-lesno-otkolkoto-na-ali-baba_news867463.html Който иска- да чете, който не иска- да не го чете, но в който и сайт да е публикувано становището на проф. Киров, винаги ще го цитирам и ще го чета, защото то е законосъобразно и се опира на Закона, а не на някакви политически пристрастия.За мен това е един от малцината преподаватели в юф, които все още не са се “подхлъзнали“ по някакви политически “промени“ в правната доктрина на Р. България. Иначе- инфо от вчера- за семестриалният изпит по ПЕС в юф на СУ за задочниците, НЯМА конспект- ако щете вярвайте, ако щете- недейте. Връчили са им сборник… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 17:26
Гост

Блиц? По-добре линк към някой порно сайт да бяхте пуснали!

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 20:53
Гост

Eто-x amster…по- забавно е от повече инф.сайтове! Успех!

адвокат
адвокат
09 февруари 2022 13:19
Гост

Като чета мотивите към законопроекта имам чувството, че нарочно са писани толкова глуповато, повърхностно и невярно, че да не могат да минат отникъде.

иАнониме123н Относно анкетиращ
иАнониме123н Относно анкетиращ
09 февруари 2022 18:30
Гост

Не толкоз им е капацитета на МП.
И с тези мотиви, ще мине.

Мхаил
Мхаил
09 февруари 2022 12:53
Гост

Е, какво пречи да се направи обективен и точен анализ за дейността на спецовете през последните 10 години?

Гери
Гери
09 февруари 2022 12:54
Гост

Явно не се прави, за да не се закрият.

адвокат
адвокат
09 февруари 2022 13:22
Гост

Ами явно такъв анализ няма да е в полза на закриването.

Anonimen
Anonimen
09 февруари 2022 12:44
Гост

Напротив, закриването на спецправосъдието отговаря на приоритета на управлението за борба с корупцията.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 февруари 2022 13:08
Гост

A дали отговаря на защитата на ОБЩЕСТВЕНИЯТ интерес, който твърде много се различава от частнопартийния интерес на пп и коалиция, а…Щото в правото доминира общественият интерес и как той е защитен, а не политическите лакърдии на занаивници на средна възраст…ПП що не поискаха премахване на института на споразумението в наказателното производство или от ЕС са им казали ясно, че това би довело до дела срещу България в ЕСПЧ…Политиците ви промиват мозъците, като твърдят, че всичко, което правят, било за избирателите им, обаче- ПРАВОТО е тази дейност, която защитава в максимална степен правният интерес на ВСИЧКИ прослойки на обществото, и когато… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
09 февруари 2022 19:34
Гост

Това горното клише ми звучи като деветосептемврийски партизански рефрен. Бас държа, че авторът му е сесебейски привърженик

Людмил
Людмил
09 февруари 2022 12:11
Гост

И таз добра.

Кики
Кики
09 февруари 2022 12:45
Гост

А, въобще не ме изненадва реакцията им.

Харалампи
Харалампи
09 февруари 2022 12:11
Гост

Трябва да се правят промени, но не самоцелни и за да се харесаме на избирателите ни. Да кажем после – ами ето, ние променихте това и това. А дали е за добро? Това не е толкова важно. Важното е преди следващи избори, вероятно предсрочни, да се фукаме.

УХТ
УХТ
09 февруари 2022 12:10
Гост

Войната в съдебната система продължава.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 12:22
Гост

Каскетерията отвръща на удара

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 12:10
Гост

Все още не ми е много ясно за кой отбор играе Цацаров.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 12:22
Гост

За отбора на кочината разбира се

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 12:10
Гост

И какво пречи съдиите да са си същите, но да няма специализиран съд?

Давидов
Давидов
09 февруари 2022 12:09
Гост

Какво да ви кажа. Очаквано. Цацаров още миналата седмица каза, че не вижда основание да се премахва спецсъда.

Мики
Мики
09 февруари 2022 12:49
Гост

Всички виждат, той пък как така не вижда. Поръчков съд, който само носи разходи и нищо не върши.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 16:25
Гост

И това как точно ще се промени, ако не е този съд, а друг? Не търсят проблема на правилното място, а и изобщо не дефинират проблема правилно.. Така оставят впечатлението пък те за самоцелен политически проект, несвързан с реалностите.

Аналог
Аналог
09 февруари 2022 12:09
Гост

Уви няма как да се реформира нищо ако всички правят проблем с промените.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 февруари 2022 12:12
Гост

Това са политически глупости. Правомерното поведение не се основава на това дали някой ти “прави проблем“, понеже иска всичко да е леге артис- т.е. да се изпълнява закона. Какво им пречи на пп например, да премахнат споразумението със съда/ прокуратурата от законите ни, а- тогава няма да има споразумения по наказателни дела и ще има или осъдени с осъдителна присъда, или оправдани, но наказателното производство няма преждевременно да завършва със споразумение..

Младен
Младен
09 февруари 2022 12:08
Гост

Новите управляващи не съобразиха мисля точно това нещо – че ще имат спънки на всяка крачка.

Milenski
Milenski
09 февруари 2022 12:08
Гост

Не е като да не е прав Цацаров.

адвокат от САК
адвокат от САК
09 февруари 2022 12:07
Гост

1. БРАВО на Цацаров- нека им покаже, че са абсолютно невежи относно правото и че сътворяват незаконосъобразни и нищожни правни актове един след друг 2. “… масово делата му приключват със споразумения..“ Не е луд който яде баницата, а този, който законно му го позволява. Щом законът предвижда споразумение с прокуратурата или съдът, е законосъобразно всеки обвиняем/ подсъдим да се възползва от тази възможност. В споразумението обаче ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ПРИЗНАВА ВИНА за извършването на посоченото престъпление, така, че- политиците да си ядат ушите, или да ПРЕМАХНАТ споразумението със съда/ прокуратурата, като вид възможност за обвиняемия/ подсъдимия- тогава и само тогава… Покажи целия коментар »

Radeva
Radeva
09 февруари 2022 12:07
Гост

Всичко е ПР

Съвет
Съвет
09 февруари 2022 12:07
Гост

Скрий се бе Цацов! Скрий се във ВКП, слугувай на гешевата банда, докато не ви изритат вкупом, а после ще е добре да има съд и затвор и то ще е малко, но заслужено за това, което правихте с години!