Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е търговска компания. Така главният прокурор Сотир Цацаров, който е кандидат за неин председател, отговори на въпрос за това дали тя е ефективна, след като разходите за дейността ѝ надвишават приходите от конфискувано имущество.

Заедно с другия номиниран за шеф на КПКОНПИ – депутатът от „Воля“ Симеон Найденов, той в продължение на близо два часа отговаря на въпроси на депутати и „Правосъдие за всеки“. А след изслушването им предстои гласуването в пленарната зала, което шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията Борис Ячев прогнозира, че ще е следващата седмица.

Въпроси към кандидатите изпратиха само „Правосъдие за всеки“, като пет неправителствени организации – „Антикорупционен фонд“, „Български адвокати за правата на човека“, „Български институт за правни инициативи“, „Институт за пазарна икономика“ и „Програма достъп до информация“, обявиха, че няма да отправят такива, тъй като определят процедурата като предрешена и не искат да я легитимират.

Двамата кандидати първо представиха концепциите си, а после отговориха на въпроси. Един от тях беше за размера на средствата, които КПКОНПИ „поглъща“ и тези които „вкарва“ в бюджета. Като Цацаров заяви, че комисията има важни задачи и не може ефективността ѝ да се измерва само със съпоставяне на отнетото с разходите ѝ.

Той беше питан и за коментара му, че ще събуди КПКОНПИ, ако бъде избран за неин председател. „Тя трябва да бъде събудена, не защото изначало е неефективна, защото от един период нататък остана без ръководство и изпадна в състояние на административно замиране и трябва да бъде извадена от това състояние“, заяви Цацаров.

Двамата кандидати трябваше да посочат и какво според тях в действащия антикорупционен закон трябва да се промени. Симеон Найденов заяви, че той е ефективен, но има и „възможност за размисли какво може да се подобри“. „Корупцията не трябва да се пипа с кадифени ръкавици, а желязна ръка и много строги закони“, каза той.

За разлика от него Цацаров направи анализ на конкретни разпоредби и отправи критики. Той посочи, че кръгът от лица, които обявяват имуществото си, е прекалено широко дефиниран. И даде пример, че в 50-те пункта от закона са изброени и шефове на местни предприятия по Закона за горите и членове на управителния съвет на Български спортен тотализатор.

Най-голямата му критика обаче беше за §2 от закона, в който са изброени практически всички служители в държавната и общинската администрация, както и тези в съдебната власт. За тях също е предвидено да обявяват имуществото си, а данните да бъдат проверявани от комисии към даденото ведомство. „За никой не е тайна, че §2 практически не работи и според мен се нужда е коренна промяна“, заяви Цацаров. Той за пореден път заяви, че общинските съветници не трябва да бъдат изваждани от антикорупционния закон. Но обясни, че не е нужно всичките хиляди съветници да подават декларации за имущество и интереси, а например само тези в София и областните градове или в места с по-голямо население.

Той критикува и това, че макар депутатите да предлагат председателя на КПКОНПИ, само шефът на комисията може да внася кандидатури за нейни членове. „Това просто не е нормално“, заяви Цацаров. И посочи, че не приема и това, че към членовете на комисията няма изискване за конкретен професионален опит, а само за висше образование и 5 години стаж.

Пред депутатите той постави друг проблем – неравното третиране на хората с брак, във фактическо съжителство и във фактическа раздяла. Проблемът е в това, че при сключен брак си длъжен да обявиш всичко, което е придобил съпругът ти и тази информация е видима в декларацията ти. Ако си в съжителство, пак обявяваш, но пък може да заявиш, че не искаш данните за партньора ти да бъдат огласявани. Ако пък заявиш, че си във фактическа раздяла съвсем нищо не декларираш за него. Това според Цацаров не е редно.

Той се обяви и за включването на още престъпления от Глава „Първа“ на Наказателния кодекс сред тези обвинения за които е основание за проверка на съответствието между законни доходи и имущество от КПКОНПИ. Трябва да влезе например шпионажът, а не само тероризмът, каза главният прокурор.

И двамата кандидати за шеф на КПКОНПИ се обявиха против идеята на предишния председател на комисията Пламен Георгиев за антикорупционно обучение от най-ранна детска възраст. „Такова обучение може да има след 10-11 клас. Имаше предложение да бъде в началните класове. Няма да допусна това. Децата в предучилищна възраст въобще не трябва да чуват думата корупция. Не трябва от малки да ги закърмваме с тази лоша дума“, заяви Симеон Найденов.

„Децата трябва да се научат да четат и да пишат, да уважават родителите си, да знаят кое е добро и зло“, каза Цацаров. И посочи, че е достатъчно в горните класове да се изучава дисциплина като „Морал и право“. „Дайте да не бъдем по-католици и от папата“, заключи той.

Милко Недялков от БСП пък ги попита дават ли гаранция, че ще си изкарат мандата, като подчерта, че бъдещия шеф на КПКОНПИ няма да има пълен такъв, а ще довърши този на Пламен Георгиев, който започна на 26 април 2018 г. и ще свърши през 2024 г.

„Само Всевишният може би знае“, отговори Найденов. А Цацаров посочи, че никой от тях не се е кандидатирал с несериозни намерения.

Цацаров беше питан от депутатите за Пловдивския панаир, за проверките за т. нар. случаи на „болница в болницата“ и по други проблеми.

В отговор на въпрос на „Правосъдие за всеки“ дали ще запази като зам.-шеф на КПКОНПИ Антон Славчев, той припомни, че няма право да маха членове на комисията, нито да предлага освобождаването им след като мандатът на комисията е започнал.

И Цацаров, и Найденов се обявиха за повече прозрачност в дейността на комисията. „Ограниченията за информираността на обществото са само три класифицираната информация, личните данни и следствената тайна“, каза главният прокурор.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
03 декември 2019 17:24
Гост

Прах в очите на удобните от 10 години насам „незрящи“ от мнозинството на управляващите. Ще гласуват като пионер- чета (четата на вожда), дружно в един глас…

Не харесвам Цацаров. Гладкият му изказ не може да засенчи постоянно демонстрираната надменност.

Петър
Петър
03 декември 2019 17:15
Гост

Сотир е безстрашен. Пламен го свалиха заради апартаментгейт, обаче Сотир, който също е с двата крака вътре, прави кариера на негово място. Абе цъфнали и вързали сме!

Да де, ама...
Да де, ама...
03 декември 2019 17:13
Гост

Абе не се мери в приходи и разходи, обаче ефективността на КПКОНПИ е лесно измерима. В обществени нагласи и авторитет например.

Йорданова
Йорданова
03 декември 2019 17:14
Гост

Точно! Включително на председателя ѝ!!!

Забелязах
Забелязах
03 декември 2019 17:12
Гост

А, забелязвате ли, че никоя медия не обръща внимание на другия кандидат. За всички е ясно и предрешено. Цацаров все е в обектива.

Евала
Евала
03 декември 2019 17:11
Гост

Много удобно се измъкна – нямал право да сменя заместника когато мандатът му е започнал. Хитро, Сотире!

Toni
Toni
03 декември 2019 12:38
Гост

Всички като ги избират обещават прозрачност. Обаче после-пълна мъгла.

Барбекю
Барбекю
03 декември 2019 12:35
Гост

Самият Пламен Георгиев явно не е минал през антикорупционно обучение.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:29
Гост

Да видим какво ще направи с Апартаментгейт, че засега нищо няма.

Не пип, че пляс
Не пип, че пляс
03 декември 2019 12:33
Гост

Каквото му подскажат. А и там Цвъки има участие, така, че…

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:22
Гост

Естествено, че ще определят процедурата като предрешена. Тя е точно такава. Поздравления за това, че не са отправили въпроси.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:23
Гост

Това ми прилича на бойкот. Цаци няма да е много доволен.

Боки
Боки
03 декември 2019 12:24
Гост

Той пък кога ли е бил. Особено като му казват истината в очите. Самият факт, че подкрепи Гешев, който спечели „честно“ в изключително трудната надпревара със себе си.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:19
Гост

Те и съдилищата не са търговски компании, ама ги закриват понеже не им се връзват разходите на фона на приходите от мижавите такси.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:18
Гост

Тоест КПКОНПИ са си вътре от всякъде. Обаче Цацаров го увърта чрез усукване, за да не си го признае.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:15
Гост

Втората бухалка на Делян Пеевски след прокуратурата

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:28
Гост

Ако човек не знае как изглежда Пеевски, би си помислил, че с толкова бухалки е треньор на националния отбор по художествена гимнастика.

Аз на тебе, ти на мен, едно ферари...
Аз на тебе, ти на мен, едно ферари...
03 декември 2019 12:30
Гост

Те за това са партия с Боко, който успешно стиска лентите. Обаче топката за кого остава в крайна сметка? Може пък да си я прехвърлят двамата просто.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:04
Гост

Ще има вадене на зъби по цветановски.

Анонимен
Анонимен
03 декември 2019 12:04
Гост

Не е търговска, PR-ска e!