Антикорупционната комисия е внесла нов иск за отнемане на имущество от адвокат Лазар Карадалиев за 81 000 лева.

От КПКОНПИ съобщиха, че след проверка е било установено несъответствие в имуществото на Карадалиев и е внесен иск в Софийския градски съд.

В началото на миналата година адвокатът стана обвиняем по три дела. Името на Карадалиев се свързва основно с работата му като защитник на банкера Цветан Василев и на собственика на оръжейната фирма „Емко“ Емилиян Гебрев.

Адвокатът има обвинение за участие в престъпна група за пране на пари и именно по това разследване бяха претърсвани помещения на Карадалиев, както и кантората му. Заради това обвинение са и исковете за отнемане на имуществото му.

Миналата година адвокатът се оплака, че прокуратурата е иззела кореспонденцията му с клиент, а от държавното обвинение заявиха, че са проверявани транзакции, за които имало данни, че са стигнали до офшорки на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ.

Друго дело срещу Карадалиев се води за това, че е получил над 200 000 лева от Цветан Василев, за да въздейства на основния прокурорски свидетел в процеса за фалита на КТБ Бисер Лазов. Последното известно разследване срещу Карадалиев пък е за държане на акцизни стоки без бандерол.

В началото на годината от антикорупционната комисия внесоха иск за отнемане на имущество за над 2,8 млн. лева от Карадалиев заради това, че като адвокат получил пари, без да е извършвал извършвал юридически или други услуги на фирма, която му платила хонорар без документи.

Във връзка с разследванията срещу укриващия се в Белград Цветан Василев е обвиняем и бившият му шофьор Здравко Босаков. На негово име са били регистрирани фирми, на които са били превеждани пари от КТБ, с които след това съпругата на Василев – Антоанета е купувала имоти. Заради това срещу Босаков е внесен иск в градския съд за близо 900 000 лева, включващ автомобил „Тойота Ленд Крузър“, апартамент в София и др.

Днес от КПКОНПИ обявиха, че през юли и август са внесли искове за отнемане на имущество за близо 53 млн. лева. Комисията иска над 11 млн. лева от задържания и обвинен за изнудване Веселин Денков. За над 9 млн. лева пък е искът в окръжния съд в Бургас срещу Алекси Трифонов, който е обвинен като съучастник в организирана престъпна група с Миню Стайков.

Антикорупционната комисия е внесла иск за над 3,1 млн. лева и срещу члена на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ Константин Ненов. Той е обвинен, че през 2012 г. като длъжностно лице е преобразувал акции чрез покупко-продажба в сговор с бизнесмена и издател Иво Прокопиев и с Иван Ненков. Искът е във връзка с разследването за пране на пари от продажбата на акции от завод „Каолин“. Иво Прокопиев е подсъдим и за приватизацията на миноритарния държавен дял в дружеството EVN, но през юни спецсъдът го оправда, като реши, че деянието не е престъпление.

Други два иска на КПКОНПИ от последните два месеца са срещу обвиняеми за съучастници в организирани престъпни групи, начело с Ветко Арабаджиев и Димитър Желязков-Митьо Очите.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Коко Джамбо
Коко Джамбо
14 септември 2020 19:53
Гост

„Миналата година адвокатът се оплака, че прокуратурата е иззела кореспонденцията му с клиент, а от държавното обвинение заявиха, че са проверявани транзакции, за които имало данни, че са стигнали до офшорки на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ.“

Блестяща мисъл на кооператора. Някой да не му е наакал каскета? Направо от САЩ ли му спускат данните?

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
14 септември 2020 16:20
Гост

А мама Праска, станала милиардер със заплатата си на шеф на държавното тото, мамин Дебелянчо, за няколко години преминал от стар Опел на разпоредител с обществените поръчки в България и хотелиер в Дубай, и биозеленчукопроизводителя от Росенец, който по професия е философ, но получава по 1,5 милиона консултантски хонорари за хидроинженерни проекти – КОГА???

Anonimen
Anonimen
14 септември 2020 13:13
Гост

Антикорупционната комисия не си поплюва с тези суми.

Anonimen
Anonimen
14 септември 2020 13:14
Гост

Цаци играе на едро.

Anonimen
Anonimen
14 септември 2020 13:11
Гост

Има нещо гнило щом е получил пари, без да е извършвал юридически или други услуги.

Адвокат
Адвокат
14 септември 2020 11:36
Гост

„като адвокат получил пари, без да е извършвал извършвал юридически или други услуги“ – а кога ще отнемете онези 1,5 млн. лева от Доган, който ги получи за хидроинженерни консултации на „Цанков камък“, въпреки че е философ по образование??? ПОЗОР, ОСТАВКА, ЗАТВОР!

Anonimen
Anonimen
14 септември 2020 12:57
Гост

Сокола е недосегаем.

Симо
Симо
14 септември 2020 11:32
Гост

Естествено, че Цаци ще помогне на Гешев.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 11:35
Гост

И това няма да им помогне да го върнат в България. Имам чувството, че вече Василев се подиграва на Гешев.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 14:47
Гост

Природата вече достатъчно се е подиграла на Гешев и най-вече на интелекта му.

123
123
14 септември 2020 11:28
Гост

Ех, ако можеше така да подхванат управляващата коалиция, начело с бея от Росенец, за колко милиарда щяха да са исковете…

Наблюдател
Наблюдател
14 септември 2020 11:25
Гост

Цацаров си клати старите клиенти и на новата длъжност, сигурно е приятно.

Фен
Фен
14 септември 2020 11:26
Гост

Той поне е умен и добър юрист, макар и прокурор, за разлика от Каскета.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 11:28
Гост

Викаш Цацата ще върши работата на Каскета, но с други средства? Вторият само трябва да му подава обвинения.

УНСС
УНСС
14 септември 2020 11:22
Гост

А жената на Василев е много свястна доцентка и студентите й я обичат. Не ми се вярва да ги е вършила всички тези неща.

Човек
Човек
14 септември 2020 11:22
Гост

Най-ми е жал за шофьора на Цветан Василев.

Ина
Ина
14 септември 2020 11:21
Гост

Ох, горкият Прокопиев и служителите му, ще ги разнасят и разследват докато са живи. Обаче сигурно има нещо.

Адвокат
Адвокат
14 септември 2020 11:37
Гост

Да, има нещо – медиите на Прокопиев вадят на показ делата на мафията и задкулисието и затова всички бухалки на властта ги гонят

Kiro
Kiro
14 септември 2020 11:20
Гост

Ще видите, че и този адвокат ще се отърве накрая, защото все нещо няма да е свършено както трябва. После Страсбург и т.н.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 11:19
Гост

Проблемът на конпито и на прокуратурата е, че действат силово, тъпо агресивно и без подготовка, което става причина за отпадането на обвиненията в съда.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 11:17
Гост

Карадалиев явно не е цвете за мирисане, но основанията, на които КПКОНПИ са започнали разследване, са притеснителни, защото излиза, че всеки адвокат може да го отнесе заради клиента си.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2020 11:27
Гост

Естествено, че го тормозят зарди клиента, въпросът е прал ли е наистина пари на този клиент 😉

Е, ся
Е, ся
14 септември 2020 11:30
Гост

Ако адвоката не ти изпере парите кой? Това му е работата.