Роднини ли са шефката на кабинета на Корнелия Нинова като вицепремиер и съдружник в адвокатско дружество, сключило договори за над 400 000 лв. с държавни фирми под шапката на Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) по нейно време и дали това е повлияло именно на него да бъде възложено правното обслужване. Това трябва да установи Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и да излезе с решение дали е налице конфликт на интереси по искане на настоящото ръководство на министерството. За сезирането на антикорупционната комисия съобщиха от МИИ.

От ведомството, което доскоро беше ръководено от Корнелия Нинова, обявиха, че проверка е показала, че дружества от системата на МИИ са сключили договори за над 400 000 лв. с една адвокатска кантора. „По-голяма част от договорите са подписани в периода юни – август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване. От 13 проверени дружества към този момент, в 7 от тях има сключени договори със съща адвокатска кантора. Прави впечатление, че държавните компании са възлагали множество договори с този изпълнител, като е възможно целта да е била сумите да се раздробят, за да не привличат вниманието на проверяващите“, се посочва в съобщение на министерството.

Става дума за два вида договори – за предоставяне на правна помощ по конкретни казуси и за абонамент. Първите са общо 16 и са за около 180 000 лв. Според настоящото ръководство на МИИ „голяма част от тях са изплатени изключително бързо, а има случай на сключен договор за 36 000 лв., който е бил на 100% авансово платен“.

Договорите за абонамент са били сключени от три държавни дружества и са общо са около 20 000 лв. на месец. „Следва да се отбележи, че тези договори са юридически издържани, но отворен остава въпросът каква услуга са получавали насреща дружествата срещу платените средства“, пише МИИ и подчертава, че за година абонаментът за правни услуги на трите държавни фирми ще излезе близо четвърт милион лева.

От министерството не съобщават кое е адвокатското дружество, но посочват, че мнозинството договори с него са сключени от Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ фирми.

Не се посочва и името на началника на кабинета на Нинова, но от съобщението става ясно, че това е човекът, ръководил кабинета ѝ като вицепремиер, а не като министър – Ели Спасова-Пенева.

„Начинът на действие на предприятията, които по едно и също време „откриват“ тази кантора и започват да сключват сходни договори, при които целта изглежда е била да се платят възможно най-много пари за най-кратко време, налага да се продължи проверката и от други специализирани органи.

Налице е сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните ѝ съдебни спорове“, се посочва в съобщението на МИИ.

От там посочват, че проверката продължава и ще бъда сезирана не само КПКОНПИ, а и други органи, за да се установи „на какво основание един и същ изпълнител е избиран от мнозинството от дружествата в системата на министерството и как е бил защитен държавният интерес при сключване на договори за абонамент без насрещна услуга или при 100% авансово плащане“.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Madeline
Madeline
14 юни 2023 10:21
Гост

Quordle, have you ever played this well-known game?

truongnhanbt
truongnhanbt
12 април 2023 19:12
Гост

Тази статия ни носи много нови новини и нови дейности, високо ценя съдържанието на тази статия и винаги желая да бъдат публикувани повече добри статии като тази. Нека започнем да подобряваме речника с https://wordlewordle.net/wordle-unlimited, със сигурност ще бъде страхотно!

Silajay
Silajay
07 септември 2022 6:02
Гост

Octordle compared to Wordle and Quordle is somewhat different. With 13 guesses with eight different vertical lines, the player needs to solve all eight horizontal words at the same time.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2022 14:37
Гост

Какво става със заплатите в съдебната система. Скоро ще ни настигне минималната. Инфлацията изяде мижавите ни заплати. Не се прави реформа с ниски заплати.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2022 16:32
Гост

С 50% ги вдигнаха от 01.09. бе брат, ама ти явно толкова си натрупал в сметката, че увеличението не ти е направило впечатление.

Дедо Шишарко
Дедо Шишарко
05 септември 2022 22:46
Гост

Баба Корнела е погазила (не за първи път!) добрите нрави…

анонимен
анонимен
05 септември 2022 19:59
Гост

Скалъпени „скандали“ с адвокати колкото щете.

И Бог вече не ни ще
И Бог вече не ни ще
05 септември 2022 19:54
Гост

Учудвате ме, че сте изненадани от тази новина. Това е масова практика при всички партии и правителства през годините без оглед на цвета. Защото парите нямат цвят и мирис. Има в днешно време една надпревара кой да бъде по-нагъл и по-скубещ от останалите. Но има и една сентенция memento mori. Алчните създания все я забравят и така ….. докато се възнесат нагоре или по-скоро надолу. Ами спомнете си и за касичката на Бойко – министър Петя Аврамова, която също подписа договор за пр. обслужване за няколко години напред с една кантора за половин милион. Още много примери има. Защо се… Покажи целия коментар »

проверете безконкурсните назначения, отпреди годин
проверете безконкурсните назначения, отпреди годин
05 септември 2022 19:41
Гост

Предлагам да бъдат проверени и всички назначения в това министерство за последните 8 години, ако са били без конкурс, дори и в последствие да е пуснат конкурс-особено в годините 2016-2017-2018-2019… Например любопитно назначение без конкурс-преди няколко години, а после при провеждане на конкурс за позицията-лицето естествено го печели.Тоест проверете всички назначения без конкурс, при които после при конкурса(явно проведен за конкретното лице) лицето го печели. Дали отговаря на условията за заемането както при безконкурсното назначение, после и при конкурса, според обявата-за конкурса(същата длъжностна характеристика би следвало да важи и за безконкурсното назначение).

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2022 22:44
Гост

Извинявам се, но има разлика между 500 к за няколко години и 400к за нямали месец. Новите олицетворява идеала на българския политик – да се накраде набързо докато е на власт, че общественото настроение се мени. На запад също въртят схеми, но не са толкова безскрупулни и нагли, когато боравят с публични средства.

Адвокат
Адвокат
05 септември 2022 19:02
Гост

Навреме закриха спецправосъдието, че щяха да им видят сметката.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2022 15:13
Гост

И какво се оказа накрая? Ленчето и нейният договор с ББР са само върхът на сладоледа. Ден година храни е принципът май, продължаваме да крадем до последно. В самото начало ми беше ясно, че схемите на протестърите ще минават през пряко договаряне с адовкатски кантори, защото така се постигат няколко цели: 1. Договорите са юридически издържани, т..е. законно крадене, което ще завърши с медийна пушилка; 2. Оказването , респективно плащането на правна помощ може да е, както е посочено и статията ad hoc или абонамент, т.е. ударно, но и ако се задържим ще си прибираме едни сигурни 20к. на месец,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 септември 2022 16:30
Гост

Не са го намерили „мекото“ ПП…открай време всякакви държ.учреждения сключват безмислени договори с адв.кантори и точат яко много пари, като една част се връщат при ръководството на държ.учреждение.

ХХХ
ХХХ
05 септември 2022 14:38
Гост

Коя е кантората????

Ванчо
Ванчо
06 септември 2022 9:33
Гост

Станков, Тодоров, Хинков и Спасов,
е кантората.
Интересна е.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2022 11:09
Гост

Няколко са канторите със солидни позиции и лобита във властта при всяко едно управление- изхранват се и то обилно от ненужни консултации, представителства пред съд и какво ли още не с пари от държавата и то при положение, че е фрашкано с юристконсулти по държ.ведомства, а от тях има и много читави и по-кадърни от адвокатите, които външно се наемат. А държавата е най-търсеният клиент щото има пари и голяма част от висшата адм. е подкупна. От друга страна в Б-я няма бизнес с мащабите на западните страни и много големи частни компании, че кантори с по 20-30 юриста да… Покажи целия коментар »

Симеон
Симеон
05 септември 2022 14:31
Гост

Има нещо гнило в цялата тази история.

Daniel
Daniel
05 септември 2022 14:17
Гост

Надявам се, че ще успеят да намерят истината

Гаменска
Гаменска
05 септември 2022 14:16
Гост

Желая успех на проверката. Ще стигнат до кривата круша. Българина е оцеляващ и е тарикат, това е. Във всяка свера на живота.

Потърпевш
Потърпевш
05 септември 2022 14:32
Гост

Не всички успяват да минат между капките.

Ташев
Ташев
05 септември 2022 14:15
Гост

Да видим какво ше излезе

Чочо
Чочо
05 септември 2022 14:36
Гост

Дано истината наяве.

Kamelia
Kamelia
05 септември 2022 14:15
Гост

Ако са ГеРБ никой нвма да се сезира

Тити
Тити
05 септември 2022 14:37
Гост

За съжаление.

Камелия
Камелия
05 септември 2022 14:15
Гост

Какво да очакваш от комунисти

Пенова
Пенова
05 септември 2022 14:14
Гост

Щом е Корни, значи има далавера.

Динамо
Динамо
05 септември 2022 14:13
Гост

КПкОнпИ няма да направи нищо

Нюшел
Нюшел
05 септември 2022 14:11
Гост

Засрамват професията

Пичонски
Пичонски
05 септември 2022 14:11
Гост

Определено мисля, че трябва да се провери всичко. Но до какво ще доведе това е съвсем друга тема

Доминик
Доминик
05 септември 2022 14:10
Гост

И те пък като се ангажират.

Фики
Фики
05 септември 2022 14:38
Гост

Класика в жанра!