Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата предлагат промени в Наказателния кодекс (НК), които според тях ще доведат до по-тежки наказания за браковете с деца и така ще спре тенденцията за увеличаване на тези практики.

Според вносителите на законопроекта в момента за подобни престъпления се налагат пробация, глоби и условни присъди и това можело да се преодолее с въвеждането на долна граница за наказанието лишаване от свобода. Всъщност, повечето от престъпленията против брака, семейството и младежта, за които БСП иска увеличаване на наказанията, са леки и се наказват с до 3 или максимум 5 години затвор. Затова и предложените от БСП долни граници, които са 6 месеца, година или две затвор, по никакъв начин не преодоляват възможността за налагане на условни присъди. Ако предложенията бъдат приети обаче, за подобен род престъпления няма да може да се налага пробация, което би имало значение при последващо осъждане на извършителя.

За отвличане на непълнолетна с цел сключване на брак, в момента НК предвижда само до 5 години затвор, а БСП предлага долна граница от 1 година лишаване от свобода. Ако пък родител получи пари, за да разреши сватба на дъщеря си, той се наказва сега с до 1 година затвор и от 100 до 300 лева глоба. Нинова и депутатите предлагат наказанието да стане от 6 месеца до 1 година затвор и 3000 лева глоба.

Ако дъщерята не е навършила 16 години, наказанието е до 2 години затвор и до 3000 лева глоба, а БСП искат долна граница от 6 месеца затвор, а глобата да е точно 3000 лева.

С до 5 години затвор се наказва и всеки, който принуди непълнолетен да извърши престъпление, като и тук вносителите на промените искат долна граница от 1 година. Същото наказание проектът предвижда и за склоняване на непълнолетни към проституция, а когато жертвата е ненавършило 14 години дете, от БСП предлагат долна граница на наказанието от 2 години затвор, а горната се запазва на 10 години.

За родител, който принуди детето си да заживее на съпружески начала с друг, наказанието е до 3 години затвор или пробация, както и обществено порицание. От БСП предлагат порицанието да отпадне, а виновните по този текст да се наказват с от 6 месеца до 3 години затвор и с 5000 лева глоба.

Всеки пълнолетен пък, който живее на съпружески начала с ненавършило 16 години дете, се наказва с до 2 години затвор или с пробация, както и с обществено порицание. Предложението на БСП е наказанието да стане от 1 до 2 години затвор и 5 000 лева глоба. До 2 годни затвор или пробация грозят в момента и всички, които склонят или помогнат на младежи, навършили 16-годишна възраст, да заживеят съпружески. По този текст депутатите предлагат наказанието да е от 6 месеца до 2 години затвор и 5000 лева глоба.

Според Нинова и депутатите от БСП, сегашният подход води до неглижиране на закона и масово незачитане на разпоредбите на НК.

„Въвеждането на долна граница ще доведе до по-ефективна защита за постигането на превенция“, убедени са вносителите.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 януари 2019 0:13
Гост

Напълно приемливи и положителни промени.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2019 0:13
Гост

Малко са закъснели с въвеждането на долна граница.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2019 0:09
Гост

Малко прекалени ми се виждат санкциите за родителите на малолетни.