Институции и фирми могат да искат копия от лични карти на клиентите си в много ограничени случаи, когато това е свързано със защита на националната сигурност или изпирането на пари. Това обясни пред БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.

„Поначало копие от лична карта не би следвало да се събира. Ограниченият кръг от случаи, когато може да се събира, е, когато Законът за мерките срещу изпирането на пари въвежда изискване банките безспорно да идентифицират лицето, което извършва транзакции или когато друг специален закон, с оглед националната сигурност или защита на страната, изисква допълнителни специални режими за идентификация“, обясни Караджов.

Масова практика на администратори на лични данни е да изискват и ЕГН, като вече това ще е допустимо, само когато е предвидено в специален закон. В него ще трябва да се предвидят обаче и гаранциите за обработване на данните.

Шефът на КЗЛД даде пример с частна охранителна фирма, която охранява даден обект. По думите му, фирмата ще има право да събира ЕГН, ако Законът за частната охранителна дейност изисква да бъдат безспорно идентифицирани лицата, които влизат в охраняемия обект.

Караджов коментира и актуалната тема с влизането в сила на 25 май на новия Общ регламент за защита на личните данни, който налага и спешни промени в Закона за защита на личните данни. Проектът за промените се забави и беше обявен едва преди седмица. Шефът на КЗЛД напомни, че новият европейски регламент ще влезе в сила, независимо дали ще бъде изменен българският закон.

Един от новите момент в регламента и в предложения вече законопроект, който Караджов изтъкна, е свързан със задължението на работодателите да определят разумен срок за съхранение на личните данни на служителите. Този срок не може да надхвърля три години, без значение дали администраторът е публичен, или частен орган. Шефът на КЗЛД даде и пример с фирма, която провежда конкурс за наемане на служители, като събира личните им данни. По думите му, допустимият срок за съхранение е достатъчно дълъг, за да може конкретната фирма да прецени дали да наеме едно лице на работа.

„Ако не го наеме, то тази информация не ѝ трябва. Ако пък няма съгласие на физическото лице за съхранение на тези данни, то в 30-дневен срок след провеждане на конкурса, те следва да му бъдат върнати“, каза Венцислав Караджов.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мая
Мая
09 май 2018 23:15
Гост

И като замениш копие на лична карта с декларация/ сведение, каква е разликата извинете? И моля ви ако искате да сте пълноценно вписващи, то бъдете изчерпателни, стига с тези “ и други“.

А дано, ама надали
А дано, ама надали
07 май 2018 12:59
Гост

А да видим как ще накарат мобилните оператори или другите монополисти да не искат копия от лични карти и ЕГН-та. Все ще си намерят някакво законово основание да ги събират тези данни или ще го опишат с възможно най-дребния шрифт в условията за ползване на услугата.

Й.K
Й.K
07 май 2018 12:58
Гост

Копие от лична карта може да се иска в толкова много ограничени случаи 🙂

Калоян
Калоян
07 май 2018 12:08
Гост

Крайно време е да им тряскат едни яки глоби и бързо ще спрат да искат.

ППP
ППP
07 май 2018 12:24
Гост

А, глоби…По-скоро ще има даване под масата под заплаха от глоби. Както винаги си е било

Леа
Леа
07 май 2018 11:59
Гост

И като откажеш да дадеш лични данни, не получаваш услугата, затъваш в бумащина след сезиране на комисията, чакаш нещо да се случи с месеци…Мерси за таз грижа.