Създаване на стандарти за дисциплинарните производства, мотивиране на работещите и почтените, преодоляване на нежеланието на магистратите да подпомагат законодателния процес, по-високи застрахователни обезщетения за съдиите, прокурорите и следователите.

Това са част от приоритетите, които си поставя председателят на Асоциацията на българските прокурори Евгени Иванов, който е обвинител във Военно-апелативната прокуратура и единствен кандидат за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската квота. Мястото в Прокурорската колегия се оваканти след като Даниела Машева стана заместник на Иван Гешев. Той „взе“ още един член на кадровия орган за свой заместник – Пламена Цветанова, но тя е от квотата на парламента, който все още не е открил процедура за избор на нов кадровик.

ВСС огласи концепцията на Иванов (пълния ѝ текст виж тук), в която той се спира на всички значими дейности на съвета.

Кандидатурата на Иванов беше внесена основно от ръководители на различни звена на държавното обвинение – апелативните прокурори на София Радослав Димов и на Варна Владимир Чавдаров, и.ф. шефът на апелативната спецпрокуратура Даниела Ангелова, окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, шефът на ОП-Бургас Георги Чинев, Елин Алексов от ВКП, както и обвинителя от РП-Пловдив Владимир Николов, който пък е зам.-шеф на асоциацията на прокурорите. „Номинацията от колеги – прокурори от страната, които с мотивираното си предложение ми гласуваха висок кредит на доверие ми дава увереност, че мога да бъда полезен за съдебната система от тази позиция, и го приемам като професионално предизвикателство с ясното съзнание за трудностите, пред които е поставена съдебната ни система, както и факта, че ако бъда избран ще довърша вече започнат мандат, от който са изминали 3/5 от мандата на сегашния състав на ВСС“, заявява кандидатът в концепцията си.

Една от темите в нея са наказанията и поощренията на магистратите. И Евгени Иванов прави следната констатация: „Все по-често ставаме свидетели на занижена или липса на съществуваща първоначална мотивация. Наблюдава се отсъствие на чувство за постижение и лично професионално израстване, което се проявява още и като продължителен престой на място в заеманата длъжност при висока квалификация за нея. При реално постигнати резултати от съдиите, прокурорите и следователите отсъства признание“.

Той отчита, че в много случаи признанието е неневременно или не в необходимата степен и това следва да се промени. За да не са демотивирани магистратите, той отчита като положителна практиката през последните години прокурори и следователи да получават награди и поощрения от главния прокурор, като признание за проявен висок професионализъм – за конкретни резултати по дела и за принос към дейността на държавното обвинение. „Такова признание следва да получават и служителите от съдебна администрация, които подпомагат технически дейността на прокурорите и следователите, като административните ръководители ги награждават за добре свършена работа. Това ще доведе до професионална удовлетвореност на съдебните служители и ще подобри работата им по прокурорските преписки и дела“, пише Иванов.

Той се спира специално на дисциплинарната практика на ВСС и заявява, че тя следва да бъде усъвършенствана. „Сред магистратите битува усещането, че дисциплинарните производства се образуват от ВСС по неясни стандарти и с оглед личността на дисциплинарноотговорното лице. Тази ситуация може да бъде преодоляна с разработването и въвеждането на Единни стандарти за дисциплинарна дейност на ВСС“, заявява Евгени Иванов.

И продължава: „Това изисква преосмисляне на дисциплинарния процес, защото такъв, какъвто е в момента, той не постига законоустановените си цели и не оценява адекватно работата на магистратите, като може да се превърне в механизъм за репресия. Поради тези причини ВСС трябва целенасочено да пристъпи към разработване и формулиране на стандарти в тази насока. Необходимо е и създаване на устойчива практика за индивидуализиране на дисциплинарните наказания. Ясните критерии ще гарантират равнопоставеност при привличането на съдиите, прокурорите и следователите към дисциплинарна отговорност и налагането на дисциплинарни наказания, обективност на проверките и крайните оценки за виновно нарушение. Именно такива критерии биха гарантирали липса на субективизъм и биха изолирали опитите за влияние върху независимостта на магистратите“.

Той се обявява за активно включване на магистратите в работата по изменения в законодателството. „Отговорността за мотивирането и включването на магистратите в този процес е на Висшия съдебен съвет, тъй като в момента е налице ситуация, в която съдиите, прокурорите и следователите са силно демотивирани да участват в тези процеси. Обратно, участието им в обсъждане на законодателни промени ще е израз на убеждението, че обединените усилия и конструктивният подход ще предпоставят създаване на стабилни гаранции за независимостта на съда и прокуратурата“.

По думите му е факт е, че за всяка промяна в наказателните закони се иска мнението на прокурорите, „но е факт и това, че почти винаги препоръките и предложенията им остават нечути и в крайна сметка те не се вземат под внимание при окончателното оформяне на законодателните промени в Народно събрание“. „Резултат от това е нежеланието на работещите магистратите да участват в този процес и трайното им убеждение, че дори и да се ангажират с това, предложенията им не се обсъждат, а присъствието им на подобни форуми е по-скоро формално отколкото експертно. Това трябва да се промени, тъй като без участието на магистратите в тези процеси, няма да се постигне желания от всички позитивен резултат“, заявява Иванов.

Той се обявява и за въвеждане на правила за пряка комуникация на членовете на ВСС с магистратите. Периодичен отчет, обоснован на принципа на прекия диалог със съдиите, прокурорите и следователите ще създаде необходимите предпоставки за подобряване на междуинституционалните отношения в съдебната система, пише кандидатът за член на ВСС.

И като дългогодишен председател на съсловна организация, поставя акцент и върху трудовите и социалните права на магистратите и съдебни служители – застраховки, условия на труд, медицински прегледи и др.

„Предвид низходящата и негативна за магистратите тенденция след 2011 г. по отношение на застрахователните събития и нивата на обезщетение при настъпването им, ще работя усилено за подобряване на условията и повишаване нивата на обезщетения, предвидени в застрахователните договори“, заявява Евгени Иванов. И посочва, че трябва да се въведе нов метод за изчисляване на минималния размер на застрахователното обезщетение при настъпване на временна загуба на неработоспособност, причинена от злополука и заболяване. „Инвестицията в здравето ни повишава потенциала на институцията и ще гарантира качествената и ритмична дейност на магистратите и съдебните служители“, изтъква той.

И се спира и на заплатите, като подкрепя новия подход на ВСС при увеличаване на заплатите, с който постепенно може да се преодолее „ножицата на възнагражденията“.

Но дава и пример от чужбина за практика, която одобрява: „Като средство за борбата с корупцията сред магистратите, освен разкриването и наказването на тази престъпления, и спазването на професионалната етика, трябва да се използват и механизмите на доброто заплащате и високите стандарти при пенсиониране. Положителен пример в тази насока е законодателството в Румъния, където са разписани правила за получаване на пенсии от магистратите, които попадат в привилегирована категория, като получават т. н, „специални” пенсии и могат да достигнат размерът на последно получаваната заплата. От римско време е прозряна истината, че най-добрата и ефикасна борба с корупцията е доброто заплащане и опасността да изгубиш привилегии, а не на последно място и „доброто си име”.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Коко-Роко
Коко-Роко
27 юли 2020 14:31
Гост

Какво? Слагачество ли чух?

Снежа
Снежа
27 юли 2020 14:00
Гост

Браво! Много убедителна концепция. И мотивирана при това.

Strateg
Strateg
27 юли 2020 13:56
Гост

Разделете ВСС на прокурорски и съдийски, да не си се бъркат взаимно и всичко ще се оправи.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2020 13:57
Гост

Нали това искат и част от протестиращите – промяна на Конституцията, но в общия шум и безпосочност това важно послание не се чува и никой не говори за него.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2020 13:55
Гост

Иванов, само една забележка – застраховката не е инвестиция в здраве. Организирането на спортни празници за прокурорите и доставката на био продукти за обяд може да е инвестиция в здраве, но застраховката….

Анонимен
Анонимен
27 юли 2020 13:53
Гост

А нещо за повишаване на квалификацията на прокурорите, защото е публична тайна и даже не е тайна, а е доказано – те са най-слабите юристи в съдебната система.

Кирилов
Кирилов
27 юли 2020 13:57
Гост

Траят си. Там им е слабото място.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2020 13:51
Гост

Бате, въобще не си прав, че високата заплата спира корупцията. Първо човекът е алчно същество, второ – корупцията не е само пари.

Филип
Филип
27 юли 2020 13:57
Гост

Точно така. Властта също се продава.

Mihov
Mihov
27 юли 2020 13:49
Гост

Прокуратурата винаги е била най-недемократичната и нереформирана правосъдна институция, там си карат по сталински и след 30 години демокрация в България.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2020 13:50
Гост

какво лошо има в това, има ред, дисциплина, предвидимост, къде си го виждал това в съда?

Милен
Милен
27 юли 2020 13:58
Гост

А точно сега с настоящия си шеф е под всякаква критика.

Milcho
Milcho
27 юли 2020 13:48
Гост

Не лоша концепция, но какво значение има, след като така или иначе ще бъде избран?

Лазар
Лазар
27 юли 2020 13:58
Гост

Нещо не ми е много убедителен

Анонимен
Анонимен
27 юли 2020 13:46
Гост

Айде стига, бе, прокурорите все с един кон играят, вече ме дразни, че най-нагло имат все по един кандидат за важните постове.

Коце
Коце
27 юли 2020 13:47
Гост

Защо да е нагло, просто прокуратурата действа като юмрук.

Силва
Силва
27 юли 2020 13:59
Гост

Защото е състезание с един кон, а най-често той е куц.