Голямо количество цигари, скрити в дървени палети, са били открити при проверка на товара на кораб с либерийски флаг, идващ от Русия и акостирал в Бургас. Стойността им е за над 800 000 лева. Това обявиха на специална пресконференция ръководството на прокуратурата в града и на митниците.

Всъщност новината най-напред бе съобщена от премиера Бойко Борисов при посещението му във Варна. Пред журналисти по-рано днес той заяви: „Много интересно са прикрити – в едни все едно дървета гледаш, а вътре пълно с цигари. Много интересно и като ги захванаха в Бургас контейнерите, стигнаха до София. Така че съм убеден, че в следващите три месеца, когато отчитате битката с контрабандата на цигари, с тези няколко контейнера и стотици хиляди цигари ще сме още по-надолу“.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и заместник-директорът на Агенция „Митници“ Юлиан Мирков внесоха малко повече яснота по случая.

„На 1 август пристига контейнеровоз. При извършен анализ на риска митническото разузнаване селектира един контейнер. На 7 август контейнерът преминава през рентгенов контрол, където операторите забелязват различна плътност в някои от дървените палети. За целта се изчаква да се подаде митническа декларация и колегите пристъпват към физическата проверка”, обясни Юлиан Мирков.

Георги Чинев добави, че става дума за кораб, плаващ под либерийски флаг. Той идва от Русия и акостира в Бургас. По документи превозва иглолистна дървесина. Получател на стоката е българско дружество, което ангажира митнически агент да уреди формалностите.

На 9 август започва проверката на намиращите се в контейнера 20 броя палети. Шест от тях са изнесени отвън. Открити са 111 312 броя цигари марка „NZ“ с белоруски бандерол. Общата им стойност е 834 840 лева. Това е престъпление по чл. 242 от Наказателния кодекс (контрабанда – б.а.)”, обясни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Добави, че всяка дъска буквално е била издълбана и така е била превърната в шкаф. Тя събирала по 48 кутии цигари. Според митническите служби е имало много добра предварителна подготовка за укриване на контрабандната стока. Въпреки че дъските били наредени много добре, митничарите забелязали мънички прорези по цялата дължина на дъските. Така, със специални средства, успели да открият капака на всеки палет и да го отворят. А вътре попаднали на цигарите.

Според заместник-апелативния прокурор на Бургас Йовита Григорова по всяка вероятност цигарите са били предназначени за българския пазар. Тя уточни, че са извършени претърсвания, огледи и разпити на свидетели. Работата по случая продължава. Корабът не е задържан. От държавното обвинение отказаха на този етап да кажат дали има задържани лица и повдигнати обвинения.

Само преди два дни бяха обявени резултатите от проучване на пет цигарени компании за контрабандата на папироси. Те показаха, че през първото тримесечие на 2018 г. контрабандата на цигари отново е паднала до исторически най-ниските си нива от 2007 г. като в момента делът й е 5.8%, докато през последното тримесечие на миналата година беше 6.6 на сто.

По време на представянето на резултатите премиерът Борисов обяви, че със събраните от легална търговия повече средства са подпомогнати общините, пенсионерите, БАН, Софийския университет и др., а след това съобщи, че службите са разбили нелегална фабрика за цигари в Карнобат.

В изследването е посочено, че все още има градове, в които нивата на незаконна търговия са три-четири пъти по-високи от тези за цялата страна. През първото тримесечие това са били Асеновград, Перник, Благоевград, както и Монтана и Плевен.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Фен
Фен
10 август 2018 17:07
Гост

Б.Б. много се активира. Дано да е за добро.

Владо
Владо
10 август 2018 16:57
Гост

Язък! Аз по принцип си купувам само такива цигари- предлагат ги на всякъде и най вече по пазарите. Какво ще им пълня гушите на нашите. Постоянно вдигат цените.

Възмутен
Възмутен
10 август 2018 17:06
Гост

При тази гениална мисъл да не скъсаш някой мозъчен минискус. Наясно ли си, че има закон, който урежда облагането с акциз, както и контрола върху производството, употребата, складирането, движението и обезпечаването на стоките, подлежащи на облагане с акциз. Ако не го спазваш- пълниш гушите на контрабандистите.

Анонимен
Анонимен
10 август 2018 16:54
Гост

Естествено, че цигарите са за България. Просто този път ги хванаха преди да ги пуснат в продажба.