Конституционният съд ще се произнесе дали Истанбулската конвенция съответства на българския основен закон, въпреки оттеглянето ѝ от Народното събрание.

Днес единодушно конституционните съдии допуснаха за разглеждане делото, което беше образувано по искане на депутатите от ГЕРБ. То беше внесено в КС в началото на февруари, още преди премиерът Бойко Борисов да обяви, че правителството оттегля предложението си за ратификация.

По информация на „Лекс“ конституционните съдии са поискали от Министерския съвет да им предостави решението, с което е оттеглена ратификацията. Освен това правителството ще трябва да даде на съда и превода на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по който е взел решението за одобряването ѝ.

По делото е конституиран широк кръг от заинтересовани страни, които ще бъдат поканени да дадат становище за това дали конвенцията съответства на конституцията. Сред тях са Народното събрание, Министерският съвет, министри, двете върховни съдилища, главният прокурор, омбудсманът, Комисията за защита от дискриминация.

Поканени да изразят позицията си са и неправителствени организации, които се занимават със защита на правата на жените и с борба с домашното насилие, както и специалисти по конституционно и международно право, както и по теория на правото.

КС не е конституирал като заинтересована страна нито едно вероизповедание.

Законопроектът за ратифициране на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие беше внесен от правителството в Народното събрание на 12 януари. Искането България да я одобри предизвика множество коментари и опасения, които излязоха от въпросите, които регулира документът. На ратификацията остро се противопоставиха от различни вероизповедания.

Това доведе до оттеглянето му Борисов. То обаче не е пречка КС да упражни абстрактния предварителен контрол за конституционосъобразност за съответствието на конвенцията на българския основен закон.

Докладчик по делото е Анастас Анастасов.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димо Казаков
Димо Казаков
24 март 2018 4:53
Гост

Щом са поканили Неправителствени организаций да си кажат мнението…….да ти еба и Конституционния съд!! Каквото направят сега,ще го сърбат после!

Анонимен
Анонимен
20 март 2018 14:05
Гост

Интересно решение се очертава. Да видим всички джендър и антидженри

докладчикът
докладчикът
20 март 2018 14:30
Гост

а бе с този докладчик…