Конституционният съд (КС) ще постанови четири решения преди да обнови състава си на 13 ноември, когато трябва да се закълнат четиримата нови съдии Надежда Джелепова, Павлина Панова, проф. Атанас Семов и Красимир Влахов.

Следващия вторник конституционните съдии ще се произнесат по новия критерий за допускане на делата до касационно обжалване – поради „очевидна неправилност“ на решението, който беше въведен с измененията в Гражданския процесуален кодекс от октомври 2017 г. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС), с председател Светла Димитрова, която ръководи Гражданската колегия, и с членове Геника Михайлова и Даниела Стоянова поиска КС да обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 280, ал. 2, пр. 3 от ГПК в частта: „…както и при очевидна неправилност“. Върховните съдии твърдят, че тя поставя под неясен и неизясним законов критерий достъпа до касационен контрол, а ВКС ще е принуден да създава правна норма по всяко разгледано гражданско дело, по което това основание е заявено, изземвайки компетентността на законодателната власт.

Освен това във вторник КС ще се произнесе и по казуса с отстраняването на Валери Жаблянов от БСП от зам.-председателския пост в Народното събрание. Той беше свален от него на 21 февруари. Тогава „за“ бяха 110 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, 71 народни представители от „БСП за България“ бяха „против“, а ДПС не участва в гласуването. Повод за отстраняването на Жаблянов от зам.-председателското място беше изказването му, че Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие. Според 60 депутати от левицата, които сезираха КС, при отстраняването на Жаблянов са нарушени седем текста от основния закон, включително принципите на правовата държава и политическия плурализъм.

Очаква се следващата седмица КС да се произнесе и по казуса с обезщетението от до 20 заплати за прослужено време на онези магистрати, срещу които има висящи наказателни и дисциплинарни производства. Законът за съдебната власт – чл. 225, ал. 3, предвижда, че то не се изплаща докато не приключи съответно дисциплинарката или наказателното дело срещу тях. Обявяването за противоконституционна на разпоредбата на чл. 225, ал. 3 ЗСВ беше поискано от тричленен състав на ВКС (Веска Райчева, Светла Бояджиева и Ерик Василев).

В действащия си състав по всяка вероятност КС ще прекрати и делото срещу текстовете в Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД), с които беше дадена възможност частни фирми да пазят градове и села. Тя беше атакувана от главния прокурор Сотир Цацаров и от президента Румен Радев. Миналата седмица обаче парламентът скоростно прие промени в ЗЧОД и отмени частната охрана на урбанизирани територии. Така, след като измененията в закона бъдат публикувани в Държавен вестник, делото в КС ще остане без предмет и той ще трябва да го прекрати.

Така от т. нар. стари дела, които вече са били обсъдени от КС, за решаване в новия му състав ще остане само делото за чл. 230 от Закона за съдебната власт. Нормата урежда временното отстраняване от длъжност на магистратите и беше атакувана от Върховния касационен съд.

Вече е ясно и кои ще са първите дела, които ще получат новите попълнения в КС. По правило те се разпределят по старшинството на съдиите.

Очаква се делото срещу промените в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), с които със задна дата бяха обявени за недействителни прихващанията след поставянето на КТБ под специален надзор, което в момента е на доклад на проф. Цанка Цанкова, да бъде разпределено на все още зам.-председателката на Върховния административен съд Надежда Джелепова. Делото е по искане на Търговската колегия на ВКС, която настоява за противоконституционен да бъде обявен §8 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗБН, с който на 13 март 2018 г. се придаде обратна сила от 20 юни 2014 г. на чл. 59, ал. 5 и 6 от закона.

Зам.-председателката на ВКС Павлина Панова, която беше избрана за конституционен съдия, пък се очаква да получи делото за промените в Административнопроцесуалния кодекс. Няколко от последните изменения в АПК бяха атакувани в КС от президента Румен Радев, депутати от БСП и омбудсмана Мая Манолова. При образуването на делото за докладчик по него беше определена Стефка Стоева, но нейният мандат изтича на 12 ноември.

Другите двама нови в КС – проф. Атанас Семов и върховният съдия Красимир Влахов, ще получат на доклад следващите дела, които бъдат образувани в съда.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пич
Пич
29 октомври 2018 15:32
Гост

Добре, че Семов няма да е докладчик по делото за АПК – нито ще е обективен, нито компетентен.

Парашутист
Парашутист
29 октомври 2018 16:11
Гост

Трудно ми е да определя въобще дали ще е компетентен по което и да е дело. Добре, че на конституционните съдии им се пада по едно на година.

Авиатор
Авиатор
29 октомври 2018 16:13
Гост

Такава бе волята на Радев.

Минувач
Минувач
29 октомври 2018 15:18
Гост

Павлина Панова изтегли късата клечка.

Анчо
Анчо
29 октомври 2018 15:16
Гост

Тези 20 заплати са нещо като награда за добре свършена работа и е абсурдно да се изплащат на магистрати, срещу които има дисциплинарка.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2018 15:12
Гост

Въобще не бива да се допуска ВКС да изземва компетентността на законодателната власт.