Конституционният съд образува дело за избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Решението на Народното събрание е атакувано от депутати от групата на ГЕРБ-СДС.

Докладчик по делото ще бъде лично председателката на КС Павлина Панова.

В искането си за отмяна на решението за избора на Тодоров от ГЕРБ заявяват, че с него е погазен принципът на правовата държава (пълния текст на искането виж тук).

Причините, които изтъкват са няколко. Първата е, че след откриването на процедурата за избора бяха направени изменения в Закона за енергетиката, с които беше променена легалната дефиниция за това какво се има предвид под „стаж в областта на енергетиката“. Изискването на закона е председателят на КЕВР да има най-малко 5 години такъв стаж.

„Процедурата по избора на председател на КЕВР е започнала при действието на едни материални предпоставки за изискванията, на които трябва да отговаря кандидатът за председател на КЕВР, а е завършила при други“, пишат от ГЕРБ.

Друг проблем, който излагат в искането си до КС, е, че според тях Тодоров не отговаря на изискванията на ЗЕ нито в старата, нито в новата му редакция. Най-общо според тях дружествата, в които е работил той, не са лицензирани като такива от енергетиката. И затова заявяват: „Която и от редакциите на ЗЕ да се приложи – тази към момента на откриване на процедурата или тази към момента на избора, председателят на КЕВР не отговаря на условията, за да бъде избран“.

Следващото твърдение, с което опозицията е атакувала избора на председател на КЕВР, е, че Народното събрание е нарушило принципите за политическия плурализъм и равнопоставеност. „Народните представители са били лишени от възможността да номинират кандидати при условията на новоприетия закон, тъй като срокът за това е изтекъл и по този начин са били лишени и от възможността да участват в осъществяването на държавната политика в областта на регулирането на дейността в енергетиката чрез свои номинации. Нарушен е и принципът на равнопоставеност, защото част от народните представители не са могли да знаят, че условията на които трябва да отговаря председателят на КЕВР ще бъдат променени след изтичане на срока за номинации и да предложат кандидати, отговарящи на новите условия“, пишат от ГЕРБ.

Според тях с този избор не са спазени изискванията на Директива 2019/944 от 5 юни 2019 г. относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия – да се гарантира независимостта на регулаторния орган, чрез назначаване на членовете му назначават въз основа на обективни, прозрачни и публично оповестели критерии в рамките на независима и безпристрастна процедура, с която се гарантира, че кандидатите имат необходимите умения и опит.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стоянов
Стоянов
08 март 2022 12:00
Гост

Безспорно не са се съобразили с изменения в Закона за енергетиката.

закривай!
закривай!
08 март 2022 11:59
Гост

КС трябва да бъде закрит, и Върховния съд да гледа и Конституционни дела.
В добавка-ВС трябва да се състои от общо 12 съдии. Както е в
Бразилия-там ВС се състои от 11 съдии и гледа всякакви дела.

Olq
Olq
08 март 2022 11:45
Гост

Партията, която най-много провеждаше назначения по корупционни схеми и кой ще дава повече на Бориосви и партията, сега дава зор да се правят проверки, защото не бил назначен човека правомерно. Крадеца вика дръжте крадеца.

Албенска
Албенска
08 март 2022 11:44
Гост

Политиката на ГЕРБ – Никога Борисов и в София Фандъчка не са виновни за нищо. Никога не са знаели за нарушения или други неща. Но виж всички други са ултра виновни.

Чочо
Чочо
08 март 2022 12:02
Гост

Така е за съжаление. Боко си измива ръцетв с другите обикновено.

Милош
Милош
08 март 2022 11:43
Гост

За да нямахме проблеми с топлото трябваше преди много години да се потърсят независими източници на гориво, различни от Русия. Обаче включително и Бориосв ходеше с Едроган и с Путин да откриват потоци, които да ни направят още по-зависими от Руися. НЕ бива никога да си слагаш всички карти на един кон.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2022 11:54
Гост

Където има газопроводи, няма война, щото много страни имат интерес горивото да тече.

Анонимен
Анонимен
08 март 2022 12:41
Гост

Украйна?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2022 17:00
Гост

Там нямаше война, докато Северен поток 2 и Турски поток се строяха.

Банев
Банев
08 март 2022 11:42
Гост

Да си го кажем – надали смяната на директора на КЕВР имаше как да повлияе за смъкване цените на газ примерно. Газта идва от Русия. Това е. А ние и налагаме санкции.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2022 11:53
Гост

Е, нали трябва да е „наш“ човек. Това, че правим хората на идиоти, не е важно.

Рори
Рори
08 март 2022 12:08
Гост

Те самите се правят на идиоти. Обаче няма вече кой да им се върже.

Фики
Фики
08 март 2022 12:06
Гост

Играят си с огъня нашите мили управници. Обаче накрая ние ще оперем пешкира.

Ливе
Ливе
08 март 2022 11:42
Гост

Определено много интересно ще стане сега.

Близнаков
Близнаков
08 март 2022 11:41
Гост

Но няма от ГЕРБ да кажат и дума за магистралите и тези откраднати 70 милиона и защо по времето на техните министри нямаше такива разкрития? Значи ГЕРБ е отговора или за кражбата на тия милиони или поне по-малкото зло – че не са намерили никакви нарушения и не са започнали разследване. И в двата случая явно милиони са крадени и ГЕРБ вина има. Но е по-добре да се намира маана на другите.

Тити
Тити
08 март 2022 12:10
Гост

Много им е мъчно, че изпуснаха кокала. Сега само намират кусури на това правителство.

Милева
Милева
08 март 2022 11:40
Гост

Нищо изненадващо. Нали виждам каква пропаганда тече от страна на ГЕРБ и дори от страна на бившия здравен министър Костадин Ангелов. Като последния в последно време явно не се изживява толкова, като доктор, а повече е политически анализатор. Не спира да мрънка за цените на бензина. А те цените се покачиха навсякъде. Не спира да обвинява правителството за цените на храните, а хора от Германия му казват, че и там са се повишили цените и за тази работа не е виновен Олаф Шолц или в случая при нас Петков. Но, ГЕРБ вижда шанс да се върне на власт.

Шони
Шони
08 март 2022 12:12
Гост

Надали. Отдавна изгубиха доверието на хората.

Parmalat
Parmalat
08 март 2022 11:38
Гост

Чудят се с какво да се заядат ГЕРБ, това е истината. Защото няма как друго яче да предизвикат избори и да спре да се говори за барселонагейт, както и за други корупционни схеми в тяхното управление.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2022 11:51
Гост

Това е работата на опозицията. Мале какво невежество. Киро и ко трябваше вече да са се научили как се управлява.

Иванов
Иванов
08 март 2022 11:38
Гост

Те защото ГЕРБ-СДС са най-правните в тая страна и всичко по тяхно време беше в тон със закона.

Близнаков
Близнаков
08 март 2022 11:40
Гост

Имало е нарушения, спор да няма, но опозицията беше толкова ялова, че нямаше как да направи нищи. Камоли да сезира КС